News

Calendar ortodox 25 aprilie: pomenirea Sfântului Vasile de la Poiana Mărului și a Sfântului Marcu

24.04.2019 | 18:16
Calendar ortodox 25 aprilie pomenirea Sfantului Vasile de la Poiana Marului si a Sfantului Marcu

Potrivit calendarului ortodox, în data de 25 aprilie, se face pomenirea Sfântului Cuvios Vasile și a Sfântului Evanghelist Marcu. Sfântul Vasile de la Poiana Mărului s-a născut în anul 1692 în Poltava, din Ucraina.

Calendar ortodox 25 aprilie. Astăzi, se face pomenirea Sfântului Vasile și a Sfântului Marcu

După o vreme a venit în Țara Românească, foarte probabil pe vremea lui Constantin Brâncoveanu și a Mitropolitului Antim Ivireanu, moment în care viața bisericească și culturală a Țării Românești atingea apogeul. Împreună cu ucenicul său, ieroschimonahul Mihail, dar și cu alți călugări, a intrat în obștea Mănăstirii Dălhăuți, aproape de Focșani, unde a rămas 20 de ani.

Troparul Sfântului Vasile de la Poiana Mărului

Invatatorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu, povatuitorule al calugarilor, propovaduitorule al harului, dascalul rugaciunii mintii celei cu trezvie lucrate, Parinte Cuvioase Vasile, roaga pururea pe Hristos Dumnezeu sa mantuiasca sufletele noastre.

Calendar ortodox 25 aprilie: pomenirea Sfântului Vasile și a Sfântului Marcu
Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu i-a fost aproape Sfântului Apostol Pavel și l-a însoțit, alături de vărul său, în prima călătorie misionară, în Cipru

Despre Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu

Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu i-a fost aproape Sfântului Apostol Pavel și l-a însoțit, alături de vărul său, în prima călătorie misionară, în Cipru. Acolo s-au întâlnit cu Sfântul Apostol Petru, iar după predica lui scrie Evanghelia care îi poartă și numele. Din tradiție e lăsat că Sfântul Marcu a înființat Biserica din Alexandria, acolo unde a fost numit episcop. Se zvonește că a murit martir în timpul sărbătorilor de Paște, fiind scos din catabomba în care săvârșea Sfânta Liturghie, legat cu funii și târât prin tot orașul.

Sfântul Marcu, pomenit de Biserica ortodoxă în data de 25 aprilie, este întemeietorul și ocrotitorul Patriarhiei Alexandriei. Semnul distinctiv al Sfântului Marcu, leul, este pe blazonul Patriarhiei, pentru a arăta originea apostolică a creștinismului. De asemenea, este și una dintre cele cinci patriarhate antice ale Bisericii, care este membră a Patriarhiei. De menționat este că ocupă locul al doilea în diptice, după Patriarhia Ecumenică.