News

Calendar ortodox, 3 iunie: pomenirea sfântului mucenic Luchilian și a celor patru prunci

02.06.2019 | 16:42
Calendar ortodox 3 iunie pomenirea sfantului mucenic Luchilian si a celor patru prunci

3 iunie este o zi importantă pentru toți credincioșii, pentru că astăzi îl prăznuim pe sfântul mucenic Luchilian, alături de cei patru prunci ai săi. Tot în această zi, creștin-ortodocșii săvârșesc pomenirea sfintei Clotilda, regina Francilor.

Calendar ortodox pentru ziua de 3 iunie: pomenirea sfântului mucenic Luchilian și a celor patru copii ai săi

Astăzi, credincioșii din întreaga țară îl pomenesc pe sfântul mucenic Luchilian, împreună cu cei patru prunci ai săi.  Potrivit calendarului ortodox român, acesta a trăit în timpul împăratului Aurelian, locuind în apropiere de cetatea Namidiei.

Deci întorcându-se spre credinţa lui Hristos şi fiind adus înaintea comitelui Silvan, pentru ca să se lepede de Hristos şi să-şi ţină legea cea dintâi, a fost zdrobit la fălci şi bătut cu toiege, şi spânzurat cu capul în jos. După aceea a fost băgat în temniţă, şi a aflat acolo băgaţi trei tineri pentru credinţa cea în Hristos. Apoi iarăşi a ieşit cu dânşii înaintea comitelui şi stând nemişcat în credinţa lui Hristos, a fost băgat într-un cuptor şi ars împreună cu tinerii aceia; dar pogorându-se ploaie de sus, a stins focul şi au ieşit sănătoşi; şi primind hotărârea cea de pierzare împreună cu tinerii a fost adus în Bizanţ din porunca comitelui. Deci tinerilor le-au tăiat capetele, iar pe sfântul l-au spânzurat pe o cruce şi aşa şi-a dat sufletul la Dumnezeu, fiind acolo de faţă şi Sfânta fecioară Paula, care pe cale avea grijă de rănile lui”.

Astăzi o prăznuim pe sfânta Clotilda. Sursa foto:vocea brăilei
Astăzi o prăznuim pe sfânta Clotilda. Sursa foto:vocea brăilei

Prăznuirea sfintei Clotilda, regina Francilor

Tot astăzi, creștin-ortodocșii o prăznuiesc pe sfânta Clotilda, regina Francilor. Aceastas-a născut la scurt timp după prăbușirea Imperiului Roman, dedicându-și întreaga viață propovăduirii cuvântului lui Dumnezeu, în rândul supușilor săi.

Sfânta Clotilda era fiica lui Chilperic, care împreună cu cei doi fraţi ai săi stăpânea regatul Burgundiei, de la Jura la Durance. S-a născut prin 475, în vremea în care, după căderea Imperiului Roman, popoarele barbare (burgunzii, vizigoţii, francii şi alamanii) se băteau pentru a-şi împărţi Galia. Ortodoxă după mamă, în timp ce toţi ceilalţi suverani burgunzi erau părtaşi ai arianismului, a trebuit să se exileze după ce unchiul său i-a omorât părinţii şi a trăit pios la Geneva. Tânăra şi frumoasa prinţesă fiind remarcată de ambasadorii lui Clovis, regele Francilor, acesta o ceru în căsătorie, pentru a consfinţi alianţa poporului său cu burgunzii, în jurul lui 492” , se arată în calendarul creștin-ortodox.