News

California vrea să devină un refugiu pentru femeile care au nevoie de o întrerupere de sarcină. Cum s-a ajuns aici?

O nouă propunere legislativă include recomandarea de finanțare a procedurii pentru femeile cu venituri mici care vin în California pentru întrerupere de sarcină.
10.12.2021 | 20:11
California vrea sa devina un refugiu pentru femeile care au nevoie de o intrerupere de sarcina Cum sa ajuns aici
California vrea să fie un sanctuar pentru libertatea reproducerii Foto: The New York Times, Reuters, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Liderii politici din California au declarat că vor depune eforturi pentru ca statul să devină un sanctuar pentru femeile care solicită un avort dacă o decizie a Curții Supreme va permite interzicerea procedurii în părți mai conservatoare ale țării.

Propunerea, care a fost lansată cu sprijinul guvernatorului Gavin Newsom și a liderilor celor două camere legislative din California, solicită creșterea finanțării pentru furnizorii de întreruperi de sarcină și zeci de alte măsuri pentru a facilita accesul clienților la întreruperi de sarcină și pentru ca furnizorii să fie plătiți.

ADVERTISEMENT

De asemenea, include o recomandare de finanțare a procedurii pentru femeile cu venituri mici care vin în California pentru a face un avort.

California își propune să devină un refugiu pentru femeile care au nevoie de o întrerupere de sarcină

Toni G. Atkins, șefa Senatului Californiei, al cărei birou a contribuit la pregătirea propunerii, a spus că detaliile despre modul în care vor fi finanțate avorturile pentru femeile din afara statului vor trebui negociate în legislativul de stat anul viitor, dar ar putea fi un amestec de fonduri de stat și private.

ADVERTISEMENT

„Considerăm că acesta este un moment incredibil de critic în istoria drepturilor femeilor”, a spus Atkins într-un interviu citat de The New York Times. „Vrem ca oamenii să știe că vom fi parte din soluție, că suntem o rază de speranță.”

Propunerile Californiei au fost parțial stimulate de evoluțiile de la Curtea Supremă a SUA, extrem de divizată, care săptămâna trecută părea să fie pe punctul de a susține o lege din Mississippi care interzice majoritatea avorturilor după 15 săptămâni de sarcină, o hotărâre așteptată anul viitor și care ar putea avea ecou în întreaga țară.

ADVERTISEMENT

Multe dintre recomandările din propunerea legislativă californiană solicită o finanțare sporită a serviciilor de întrerupere de sarcină, indiferent de ce decide Curtea Supremă.

Dar liderii politici recunosc că statul ar putea vedea o presiune mult mai mare asupra furnizorilor de întreruperi de sarcină dacă instanța decide să anuleze Roe vs. Wade.

ADVERTISEMENT

Douăzeci și unu de state au deja în vigoare legi anti-avort care ar putea intra în vigoare dacă decizia instanței în cazul Roe vs. Wade este răsturnată, potrivit Institutului Guttmacher, un grup de cercetare care susține drepturile la avort.

Activiștii anti-avort au criticat dur eforturile Californiei. Lila Rose, președintele Live Action din California, un grup anti-avort, a spus că propunerea statului este rea. „Mai mult ca un abator decât un sanctuar”, a scris ea pe Twitter. „Îngrozitor.”

Mary Rose Short, directorul de informare pentru California al Right to Life, o organizație care este împotriva întreruperii sarcinii și care încearcă să schimbe deciziile femeilor care se îndreaptă către clinici de avort, a declarat că propunerea de a finanța avorturile pentru femeile din afara statului a arătat că California a dat prioritate avortului în detrimentul nașterii.

„Ignoră orice femeie care ar dori să nască, dar se simte constrânsă financiar”, a spus doamna Short.

California estimează că numărul avorturilor efectuate în acest stat ar putea crește

Aproximativ 15% dintre avorturile naționale sunt efectuate în California, puțin mai mult decât cota de 12% a statului din populația națională.

Institutul Guttmacher estimează că numărul de avorturi efectuate în California ar putea crește semnificativ dacă Roe vs. Wade este răsturnat.

Cu o lună înainte de a fi ales președinte în 2016, Donald Trump a promis, în timpul unei dezbateri cu adversarul său, Hillary Clinton, că va numi judecători la Curtea Supremă a SUA, care vor anula hotărârea de referință Roe vs. Wade care a legalizat avortul la nivel național.

Hotărârea în procesul Roe vs. Wade a recunoscut că dreptul la intimitate personală conform Constituției SUA. protejează capacitatea unei femei de a-și întrerupe sarcina.

Legea din 2018 din Mississippi, susținută de republicani, blocată de instanțele inferioare, interzice avortul după 15 săptămâni de sarcină. Curtea Supremă se va pronunța în acest caz până la sfârșitul lunii iunie a anului viitor.

Atkins, care reprezintă San Diego și și-a început cariera la un centru de sănătate pentru femei, spune că statul California a fost de zeci de ani obișnuit să ofere servicii de avort femeilor din Mexic, unde avortul a fost dezincriminat în septembrie.

Ea a spus că este „incredibil de optimistă” că Legislativul va crește fondurile de stat pentru serviciile de avort anul viitor.

Medi-Cal, sistemul medical al statului pentru rezidenții cu venituri mici, decontează aproape jumătate din toate avorturile efectuate în stat.

Erin Mellon, directorul de comunicații interimar al guvernatorului Newsom, a spus că este prea devreme pentru a comenta dacă bugetul propus de guvernator pentru anul viitor va include o astfel de finanțare.

Mellon a făcut referire la comentariile făcute de Newsom în această lună în care a spus că statul California este un „loc de refugiu”.

„Nu numai pentru 40 de milioane de californieni, ci și pentru femei și fete din toată țara și va continua să o facă cu mândrie”, a spus Newsom.

În urmă cu doi ani, Gavin Newsom a emis o proclamație oficială conform căreia California era un „stat al libertății reproducerii”.

Raportul recent a fost pregătit de biroul doamnei Atkins în parteneriat cu organizații de sănătate reproductivă, cum ar fi Planned Parenthood, care au făcut echipă sub un grup umbrelă numit California Future of Abortion Council.

Într-o declarație publicată miercuri, șefa Planned Parenthood Affiliates din California, Jodi Hicks, a declarat că organizația ei „a simțit deja impactul legilor restrictive privind avortul”, deservind 7.000 de clienți din afara statului în ultimul an, inclusiv pacienți din Texas, unde în urmă cu trei luni a intrat în vigoare o lege care interzicea, în esență, avorturile după șase săptămâni de sarcină.

ADVERTISEMENT
Tags: