Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a tras un semnal de alarmă cu privire la noua tentativă de înșelătorie și a explicat ce elemente ar trebui să ne facă suspicioși asupra provenienței mesajelor.
“Vă informăm că astăzi (vineri n.r.) numeroși contribuabili au primit mesaje false, transmise în numele ANAF, prin care li se solicită să achite sume de bani până în data de 8 aprilie, ‘în caz contrar, inspectorii antifraudă vor porni o investigaţie şi se va înainta Poliţiei un ordin de reţinere’.
Solicitarea frauduloasă a fost transmisă de pe o adresă de email care nu aparţine instituţiei, iar documentul conţine greşeli gramaticale precum şi o serie de elemente nespecifice comunicărilor ANAF”, a avertizat agenția prin intermediul unui comunicat de presă.
Reprezentanții fiscului recomandă celor care primesc astfel de mailuri să nu le deschidă sau să nu acceseze linkurile sau elementele atașate și, mai ales, să nu transmită banii solicitați prin mesaj.
“Atragem atenţia, pe această cale, să nu deschideţi aceste emailuri şi să nu accesaţi documentele anexate sau linkurile din conţinut. Foarte important: Să nu transmiteţi banii solicitaţi.
Reamintim că Serviciul Spaţiul Privat Virtual, pus la dispoziţia contribuabililor, gratuit, a fost creat şi dezvoltat pentru o comunicare securizată cu instituţia. De asemenea, contribuabilii pot obţine informaţii fiscale cu caracter general la call center ANAF 031.403.91.60″, se mai precizează în comunicatul ANAF.
Luna trecută, ANAF a fost sesizată de un contribuabil și a identificat o altă escrocherie realizată pe mail de un fals inspector superior care cerea să i se plătească peste 2.100 de dolari în criptomonede.
Ca și în situația de vineri, solicitarea frauduloasă din luna martie a fost transmisă de pe o adresă de email care nu aparținea instituției, anafro@europe.com. Și acel mail conținea o dată limită pentru depunerea banilor și metoda solicitată pentru plata sumei solicitate, 2.178 de dolari americani.
”Aceste elemente, nespecifice unei instituții de stat, au dat de gândit contribuabilului, care a contactat administrația fiscală din raza domiciliului, singura acțiune recomandabilă în situația în care orice contribuabil are suspiciuni cu privire la situația fiscală proprie”, anunțau reprezentanții ANAF, luna trecută, relatează Adevărul.