News

Se cer bani în numele Fiscului. Anunțul ANAF la care trebuie să fie atenți toți românii

Agenția Naţională de Administrare Fiscală (​ANAF) atrage atenția că anumite persoane solicită bani în numele Fiscului. La ce trebuie să fie atenție cetățenii pentru nu fi păcăliți.
13.03.2023 | 16:00
Se cer bani in numele Fiscului Anuntul ANAF la care trebuie sa fie atenti toti romanii
Au apărut infractori care cer bani în numele Fiscului. Anunțul ANAF la care trebuie să fie atenți cetățenii. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Infractorii din zona online au găsit un nou mijloc prin care încearcă să sustragă bani de la cetățeni. Agenția Naţională de Administrare Fiscală (​ANAF) a emis un comunicat în care explică modul în care decurge o astfel de strategie.

Au apărut infractori care cer bani în numele Fiscului. Anunțul ANAF la care trebuie să fie atenți cetățenii

Reprezentanții Fiscului, la sesizarea unui contribuabil, au identificat următoarea situație gravă: o persoană din mediul online folosea, fără drept, o calitate oficială. Mai exact, se prezenta cu un inspector superior ANAF. Ulterior, solicita sume de bani în numele instituției.

ADVERTISEMENT

Această tentativă de fraudă a fost transmisă de pe o adresă de email care nu aparține instituției: anafro@europe.com. Tot prin email au fost trimise și alte detalii pentru efectuarea așa-zisei plăți: un termen limită pentru depunerea banilor, suma solicitată (în cazul de față 2.178 de dolari americani) precum și metoda de plată: crypto monede.

În comunicatul celor de la ANAF se mai arară că, după ce a văzut acest lung șir de elemente care i s-au cerut, cetățeanul a realizat că ceva nu este în regulă. Imediat, acesta a luat legătura cu administrația fiscală din raza domiciliului, ”singura acțiune recomandabilă în situația în care orice contribuabil are suspiciuni cu privire la situația fiscală proprie”, conform instituției.

ADVERTISEMENT

ANAF explică modul în care procedează atunci când încasează bani de la cetățeni

În același comunicat ANAF precizează că orice persoană a cărei situații financiare urmează a fi verificate va primi un aviz în acest sens. Acesta va conține temeiul juridic al verificării, data de începere a verificării, perioada ce urmează a fi supusă verificării, posibilitatea de a solicita amânarea datei de începere a verificării (amânarea se poate solicita o singură dată, pentru motive justificate), solicitarea de informaţii şi înscrisuri pentru verificare, solicitarea de depunere a declarației de patrimoniu și de venituri.

Fiscul mai punctează că, în plus față de elementele de mai sus, avizul conține:

  • rubrica “persoana de contact” care se completează cu numele și prenumele unuia dintre membrii echipei de inspectori fiscali și numărul de telefon la care acesta poate fi contactat;
  • mențiunea că la data începerii verificării situației fiscale personale, persoana fizică este invitată să se prezinte la sediul (locul unde se va desfășura verificarea situației fiscale personale) organului fiscal emitent al avizului, cu precizarea adresei acestuia.
ADVERTISEMENT

De asemenea, e important ca cetățenii să știe că acest aviz de verificare este comunicat persoanei fizice cu cel puțin 15 zile înainte de data începerii verificării situației fiscal personale.

”Odată cu avizul de verificare, persoana fizică este înștiințată asupra drepturilor și obligațiilor prevăzute de lege ce-i revin în desfășurarea procedurii de verificare a situației fiscale personale.

ADVERTISEMENT

La data începerii verificării situaţiei fiscale personale sau cu ocazia primei întâlniri, organul fiscal va prezenta persoanei fizice verificate legitimaţia şi ordinul de serviciu semnat de conducătorul organului fiscal.

ATENȚIE! Eventualele sume de plată (creanțe fiscale) pot rezulta doar ca urmare a derulării unei verificări a situației fiscale personale, acestea fiind evidențiate în actul administrativ fiscal (decizie de impunere) emis de organul de verificare și comunicat persoanei fizice verificate”, se mai arată în comunicatul ANAF.

ADVERTISEMENT
Tags: