News

Canada, mistuită de cele mai mari incendii din istorie. Pericolele aduse de norul de fum. Cât de mare este riscul în România

Canada a pierdut peste 80.000 de kilometri pătrați de vegetație în cel mai grave incendii din istorie. Norul de fum s-a deplasat mii de kilometri peste Atlantic
30.06.2023 | 17:37
Canada mistuita de cele mai mari incendii din istorie Pericolele aduse de norul de fum Cat de mare este riscul in Romania
Canada este afectată de cele mai puternice incendii de vegetație din istorie Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

O mare parte din Canada continuă să fie afectată de incendii de vegetație, ceea ce face ca acesta să fie cel mai dezastruos sezon de incendii de vegetație înregistrat vreodată la nivel național în ceea ce privește suprafața arsă. De asemenea, focul a trimis din nou coloane de fum gros pe distanțe mari. Numeroase orașe sunt puternic afectate, Toronto, Minneapolis, Chicago și Detroit înregistrând unele dintre cele mai ridicate niveluri de particule din lume.

Canada, mistuită de cele mai mari incendii din istorie

Doug Gillham, meteorolog și manager al centrului de prognoză pentru rețeaua canadiană Weather Network, a prezis anterior că fumul care a provocat niveluri record de scădere a calității aerului la începutul lunii iunie nu va fi ultima rundă care va afecta Coasta de Est. El a avut dreptate. Este puțin probabil ca nivelurile slabe de calitate a aerului “să aibă amploarea, gravitatea, a ceea ce am văzut deja. Dar fumul va fi în continuare acolo sus”, a declarat Gillham pentru The Washington Post.

ADVERTISEMENT

Fumul de la incendii s-a deplasat mii de kilometri peste Oceanul Atlantic și afectează calitatea aerului în Portugalia, Franța, Irlanda și alte părți ale Europei. Alertele privind calitatea aerului se întind de la Marile Lacuri la New York și până în Carolina de Nord, unde nivelurile de calitate a aerului variază de la moderat la periculos pentru toată lumea.

Câte hectare au ars în incendiile de vegetație?

Până miercuri după-amiază, aproape 3.000 de incendii au ars aproximativ 80.300 de kilometri pătrați din Canada, potrivit Centrului Canadian Interagenții pentru Incendii Forestiere (Canadian Interagency Forest Fire Center – CIFFC), care a raportat că existau 476 de incendii active care ardeau pe întreg teritoriul Canadei.

ADVERTISEMENT

Incendiile de vegetație sunt de obicei declanșate de un fulger sau de o activitate umană – o țigară aruncată neglijent, de exemplu, sau un foc de tabără nesupravegheat. Acestea sunt mai probabile atunci când solul este uscat și aerul este cald, motiv pentru care sezonul incendiilor de vegetație durează de obicei toată vara. Schimbările climatice joacă, de asemenea, un rol prin faptul că provoacă intensificarea zonelor de înaltă presiune, care aduc perioade prelungite de soare și căldură și exacerbează seceta.

Provinciile Alberta, Noua Scoție și Quebec au înregistrat anul acesta temperaturi record. În unele zone din Alberta s-au înregistrat luna trecută temperaturi medii cu peste 12 grade mai mari decât într-o lună mai obișnuită. Regiunea atlantică a Canadei a fost puternic afectată de secetă începând cu luna februarie. Unele părți ale regiunii, care include Nova Scotia, New Brunswick, Prince Edward Island și Newfoundland, au înregistrat cea mai secetoasă lună aprilie înregistrată vreodată.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință spun că practicile de gestionare a pădurilor joacă, de asemenea, un rol în sezoanele de incendii mai severe. De exemplu, o practică îndelungată de suprimare a incendiilor în multe provincii a făcut ca vegetația combustibilă care alimentează incendiile să se acumuleze și să se usuce pe solul pădurii.

Sunt incendiile de vegetație din Canada sub control?

Nu încă. Dintre cele 476 de incendii active, 234 sunt considerate scăpate de sub control, potrivit CIFFC. În provincia British Columbia, de pe coasta de vest, ard 98 de incendii active, dintre care 45 sunt scăpate de sub control. În toată regiunea de nord-est și nord-vest, sunt 62 de incendii active, potrivit oficialilor din Ontario.

ADVERTISEMENT

În Quebec, provincia francofonă care a fost sursa anterioară a celei mai mari părți a fumului care a ajuns în Statele Unite, există 73 de incendii active, dintre care 26 sunt scăpate de sub control. În ciuda zăpezii neobișnuite de vară care a acoperit provincia vestică Alberta la mijlocul lunii iunie, există 83 de incendii active, dintre care șapte sunt scăpate de sub control.

Unde este cea mai gravă poluare a aerului?

Printre orașele canadiene cu cea mai proastă calitate a aerului în această săptămână se numără Ottawa și Toronto. Cifrele indică un risc ridicat până la foarte ridicat pentru sănătatea umană. Indicele AQHI măsoară concentrația în aer a particulelor minuscule de poluanți cunoscuți ca fiind dăunători pentru oameni.

Statele americane din Midwest și Nord-Est au avut miercuri cea mai proastă calitate a aerului din țară, potrivit Agenției pentru Protecția Mediului. Printre zonele cu concentrații deosebit de ridicate de ozon și poluare cu particule se numără Chippewa Lake, Ohio, sudul statului Wisconsin, comunitățile de de-a lungul lacului Erie, centrul statului Illinois și Indianapolis.

Expunerea susținută la niveluri ridicate de particule fine conținute în fumul incendiilor de vegetație este cunoscută ca fiind dăunătoare. Astfel de particule pot irita ochii, gâtul și sinusurile, îngreunând respirația și provocând tuse. Cauzează mai multe riscuri în cazul grupurilor vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă și cele însărcinate. De asemenea, poate agrava afecțiunile cardiace și pulmonare existente ale oamenilor.

Cum reacționează Canada la incendiile de vegetație?

Canada a desfășurat câteva sute de membri ai armatei canadiene în Alberta, Noua Scoție și Quebec. Peste 1.000 de pompieri din Statele Unite, Mexic, Costa Rica, Chile, Spania, Franța, Portugalia și alte țări au sosit, de asemenea, pentru a ajuta.

Oficialii guvernamentali canadieni de aici au declarat că au resursele necesare pentru a răspunde incendiilor, dar că elaborează planuri de urgență în cazul în care condițiile se înrăutățesc. “Toată lumea s-a mobilizat și se lucrează non-stop”, a declarat miercuri reporterilor Bill Blair, ministrul pentru pregătirea pentru situații de urgență.

Anita Anand, ministrul canadian al apărării, a declarat că armata canadiană oferă sprijin pentru stingerea incendiilor și pentru inginerie, ajutând la evacuarea locuitorilor și asistând autoritățile locale cu logistica. Armata canadiană este din ce în ce mai mult solicitată să răspundă la evenimente precum incendii de vegetație și inundații. Liderii militari au avertizat că utilizarea tot mai frecventă a acestora ar putea dăuna pregătirii într-o instituție cu probleme de recrutare și de păstrare a personalului.

Norul de fum ajunge și în România. Ce spun specialiștii ANM

Potrivit specialiștilor, care au analizat datele furnizate de Serviciul Copernicus de Monitorizare a Atmosferei (CAMS) al Uniunii Europene, norul de fum provocat de incendiile din Canada va afecta și România. Norul, care a intrat deja pe teritoriul Europei, încă din urmă cu câteva zile, se va afla deasupra țării noastre în weekend.

La rândul lor, meteorologii ANM precizează că fumul va persista deasupra Europei până la finalul săptămânii, iar vineri seara sau sâmbătă va ajunge şi deasupra țării noastre. Totuși, calitatea aerului nu va fi influențată datorită faptului că norul poluant va rămâne la o altitudine de peste patru kilometri.

”Așa cum indică modelele programului Comisiei Europene Copernicus, care monitorizează genul de emisii poluante, este foarte probabil ca la acele înălțimi foarte mari, la 4.000-5.000 metri înălțime, să ajungă în cantități însă extrem de mici, absolut neimportante în zona țării noastre. Deci foarte posibil să nu avem nici măcar acele apusuri sau răsărituri mai spectaculoase, despre care iarăși se vorbea. Suntem foarte departe de sursa acestui transport de poluant”, a declarat Florinela Georgescu, director în cadrul ANM, la Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT