News

Când devine Nicușor Dan primar cu acte în regulă! Gabriela Firea conduce în continuare Primăria Capitalei

30.09.2020 | 12:44
Cand devine Nicusor Dan primar cu acte in regula Gabriela Firea conduce in continuare Primaria Capitalei
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune când devine Nicușor Dan primar cu acte în regulă peste București! Astfel, candidatul dreptei unite și marele câștigător al alegerilor locale din 27 septembrie trebuie să mai aștepte până când intră în pâine.

Interesant este, că în toată această perioadă, Gabriela Firea este cea care va continua să fie primarul general al Capitalei. De altfel, timpul în care Nicușor Dan va putea să-și ia funcția în primire este prevăzut în Codul Administrativ.

ADVERTISEMENT

Și aici scrie negru pe alb că noul edil mai are de așteptat. Concret, în codul administrativ este prevăzut ca mandatul de primar să fie validat în termen de 20 de zile de la data desfășurării alegerilor locale.

Când își prea Nicușor Dan funcția de primar!

Nu poate face acest lucru decât judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripția electorală pentru care au avut loc alegeri. La un calcul simplu, Nicușor Dan nu poate să devină primarul Capitalei decât la 20 de zile de la data de 27 septembrie.

ADVERTISEMENT

Atenție, însă! În aceeași lege este menționat că la judecătorie, validarea se va realiza după depunerea raportului detaliat al veniturilor și cheltuielilor electorale, potrivit legii privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, prin încheiere pronunțată în camera de consiliu.

Interesant este că Instanța poate chiar să decidă invalidarea mandatului. La această concluzie se poate ajunge însă doar dacă se constată, potrivit legii privind alegerea autorităților administrației publice locale, încălcarea condițiilor de eligibilitate. Sau dacă alegerea acestuia s-a făcut prin fraudă electorală.

ADVERTISEMENT

Adică exact ceea ce a acuzat în urmă cu doar câteva ore Gabriela Firea. Candidata Partidului Social Democrat a susținut că în mai multe secții voturile n-au fost numărate chiar corect.

Mai trebuie spus că primarul ales de bucureșteni și validat apoi de către instanță va depune jurământul în prima ședință a Consiliului General al Municipiului București. Nu înainte însă de validarea tuturor mandatelor consilierilor aleși în urmă cu doar câteva zile.

ADVERTISEMENT

În concluzie, având în vedere că discutăm despre 20 de zile lucrătoare la care se adaugă și weekendurile, atunci Nicușor Dan va putea să intre în cel mai important birou al Primăriei Capitalei abia la finalul lunii octombrie, mai exact în ultima săptămână.

Vă readucem aminte că Nicuşor Dan, candidat independent susţinut de PNL şi USR PLUS, a obţinut 42,79% dintre voturi pentru funcţia de primar general al Capitalei, iar actualul edil, Gabriela Firea (PSD) – 37,98%. Datele Biroului Electoral Central au venit după numărarea a aproximativ 97,92% dintre voturi.

În urmă cu 4 ani de zile, Gabriela Firea reușea să se impună și să câștige Primăria Capitalei. Fosta jurnalistă îl învingea chiar pe Nicușor Dan, acesta clasându-se atunci pe locul 2.

ADVERTISEMENT