Este nevoie să știi când să tunzi pomii fructiferi dacă vrei o recoltă bogată. Există un moment ideal în care trebuie să faci acest lucru. Dacă vei întârzia, s-ar putea ca rezultatul să nu fie chiar cel dorit.
Vrei o recoltă bogată? Află că un detaliu important îl reprezintă chiar tunderea pomilor fructiferi. Aceștia au nevoie de o îngrijire adecvată. Iar din ritual nu trebuie să lipsească nici tăierea, udarea și nici fertilizarea ori protecția împotriva dăunătorilor.
Totuși, nu poți să tunzi pomii fructiferi oricând. Este important să știi care e momentul oportun. Doar așa, pomii vor avea suficient timp să se regenereze și tu vei avea la final o recoltă bogată.
Când să tunzi pomii fructiferi, deci? Specialiștii spun că acest lucru se face în două momente. Primul dintre ele este în momentul ”verde”, adică după ce fructele au fost recoltate. Cel de-al doilea este momentul ”uscat”, adică în perioada de repaus vegetativ.
Astfel, dacă nu ai apucat să îi tunzi în perioada ”verde”, atunci trebuie să aștepți până la perioada ”uscată”. Iar asta înseamnă fix în mijlocul iernii. Specialiștii spun că momentul ideal este luna ianuarie și cel târziu finalul lunii februarie.
Dacă temperaturile sunt însă scăzute, poți să tunzi pomii fructiferi și chiar și în luna martie, în prima parte. Contează foarte mult cum este vremea, dar și în ce stare se află pomii din grădina sau din livada ta.
“Din luna ianuarie pot începe tăierile în uscat, mai ales dacă vorbim despre livezile mari, dar având în vedere că temperaturile nu trebuie să fie excesiv de scăzute, acestea pot fi amânate pentru 20 februarie până la 20 martie”, a mai explicat inginerul Marius Roman, administratorul Pepinierelor Roman, din Afumați, județul Ilfov, pentru agrointel.ro.
Specialistul vine însă și cu alte sfaturi utile. Potrivit acestuia, primele specii de care trebuie să ne ocupăm sunt cele rezistente la frig. Este vorba despre măr, păi, sau gutui. Acești pomi ar trebui tunși în luna ianuarie.
De cealaltă parte, speciile sâmburoase precum vișinii, cireșii, dar și prunii, pot fi amânați până în luna martie, dacă temperaturile sunt unele scăzute. În același timp, tot în perioada februarie și început de martie pot fi tunși și piersicul, caisul, dar și nectarinul.