Life

Când este necesar tratamentul cu antibiotice la copii? Dr. Irina Costache oferă toate răspunsurile

08.04.2021 | 13:22
Cand este necesar tratamentul cu antibiotice la copii Dr Irina Costache ofera toate raspunsurile
Când este necesar tratamentul cu antibiotice la copii? Dr. Irina Costache oferă toate răspunsurile. Sursa foto: mamaplus.md
ADVERTISEMENT

Dr. Irina Costache a vorbit despre modul în care se administrează antibioticele pentru cei mici și a dezvăluit lucrurile necesare de care trebuie să țină cont orice părinte atunci când medicul recomandă un astfel de tratament. 

Medicul a subliniat că un părinte nu trebuie niciodată să ia decizia de a-i administra copilului antibiotice fără recomandarea medicului de familie sau pediatrului, pentru că acestea sunt utiizate doar pentru infecții.

ADVERTISEMENT

Aceasta precizează că tratamentul cu antibiotice nu trebuie întrerupt atunci când cel mic se simte mai bine și se respectă până la capăt, așa cum a fost recomandat de medic.

Când este necesar tratamentul cu antibiotice la copii? Dr. Irina Costache oferă toate răspunsurile

Antibioticul este o substanță de sinteză pe care noi o folosim pentru a distruge anumiți microbi. Atunci când un copil are o viroză, nu are niciun sens să primeacă antibiotic. Doar atunci când există o infecție bacteriană. Se eliberează după o examinare atentă a medicului de familie sau pediatru.

ADVERTISEMENT

Indiferent dacă se întâmplă asta (n.r. dacă tratamentul pentru viroză nu a dat rezultate), e neceară prezentarea copilului la medic, se fac analize sau nu (…)  Medicul poate decide când este momentul administrării unui antibiotic. O asemenea substanță se administrează numai cu prescripție.

Odată primită recomandarea e foarte important să citim prospectul acelui medicament, cum se prepară, cum se păstrează. Câți ml au de admistrat, cum se păstrează între administrări, cum se administrează, e forte importnt pentru părinți să știe aceste lucruri, să citească pe prospect dacă nu au fost informați de farmacist sau medic”, a explicat dr. Irina Costache la „Vorbește lumea” de la Pro TV.

ADVERTISEMENT

„Niciodată nu se întrerupe tratamentul cu antibiotic din proprie inițiativă”

Medicul pediatru Irina Costache îi avertizează pe părinți să nu întrerupă tratamentul cu antibiotice, chiar dacă cel mic se simte mai bine sau pare că s-a vindecat complet. În plus, aceasta precizează că antibioticele se pot administra la orice vârstă și unele au anumite reguli de păstrare.

„Antibioticele se administrează la orice vârstă, uneori și nou-născuții au nevoie de antibioterapie. Antibioticele ne ajută să depășim anumite situații cu adevărat grave. Se administrază când trebuie, cui trebuie, la ce frecvență trebuie și nu trebuie să ne sperie o asemena recomandare, care trebuie să vină de la medic.

ADVERTISEMENT

Niciodată nu întrerupem tratamentul cu antibiotic din propria inițiativă. Se întrerupe doar atunci când se termină zilele pentru care am primit prescrpția. De cele mai multe ori se administrează minimum 7 zile. Nu se întretupe atunci când ni s epare că cel mic se simte mai bine. Este nevoie de foarte mult timp pentru a-și termina treaba pentru care este luat. E important să îl luăm la ore fixe, pentru timpul la care ne-a fost recomandat.

Antibioticele soluție, poentru copiii mai mici, se păstrează în frigider între 2 și 8 grade, se scot la interval și se încălzesc. Antibioticele din cutie se pot păstra în cutia originală.

Este nevoie să primească probiotice, indiferent că vorbim de cele din cutie, din iaurt. Depinde de patologia fiecărui copil, dacă poate primi iaurt. E important să le primească. Antibioticul nu trebuie administrat imediat după masă, dar nici pe stomacul gol”, a mai spus dr. Irina Costache.

ADVERTISEMENT