News

Când începe a doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2019. Calendar BAC 2019 toamnă

08.07.2019 | 09:28
Cand incepe a doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2019 Calendar BAC 2019 toamna

Ministerul Educației a afișat calendarul Bacalaureatului 2019 de toamnă. A doua sesiunea a examenului maturității va debuta pe 21 august 2019, iar pe 3 septembrie se vor afișa notele pentru elevii care cred în a doua lor șansă. Probele vor fi aceleași ca la examenul normal, doar că datele vor diferi.

Calendar BAC 2019 toamnă: A doua șansă pentru elevii care au picat examenul maturității

Înscrierile la examenul de toamnă se fac între 15 și 19 iulie, conform calendarului publicat de edu.ro. De pildă, proble orale se vor susține după cele scrise, o noutate având în vedere că la Bacalaureatul normal acestea s-au susținut cu mult înaintea examenelor scrise.  Prima probă scrisă, așadar, are loc pe 21 august 2019 și este cea la limba și literatura română. Anul acesta la limba română elevii au avut bătăi de cap cu poeziile lui Ion Barbu, Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau George Bacovia, în funcție de profil.

Proba scrisă la limba maternă se va susține, în sesiunea de toamnă, pe 22 august 2019. Probele la matematică și istorie se vor da pe 23 august, iar examenul scris la o disciplină la alegere va avea loc pe 26 august. Elevii pot opta pentru una din următoarele materii, în funcție de profil: sociologie, logică și argumentare, psihologie, fizică, chimie, biologie, informatică și filosofie.

Calendar Bac 2019 toamnă. Elevii, în bănci, la testarea cunoștințelor acumulate în liceu
Rezultatele Bac-ului de toamnă se vor afișa pe 3 septembrie 2019. Sursa foto: Monitorul de Cluj

Metodologia privind organizarea examenului de Bacalaureat

Probele orale încep mai târziu. Pe 29 august are loc cea la limba maternă, după zilele de 27 și 28 august când se va da examenul oral la limba și literatura română. Pe 2 și 3 septembrie se va susține examenul oral la o limbă de circulație internațională. Elevii pot alege între oricare din limbile studiate pe parcursul celor patru ani de liceu. Printre cele mai studiate limbi se numără engleza, franceza, germana și spaniola.

Rezultatele în urma probelor de la examenul de Bacalaureat de toamnă se vor afișa pe 3 septembrie 2019. La fel ca la sesiunea normală a examenului maturității, și la cea de toamnă se vor da subiecte cu care elevii sunt familiarizați. Și anume, se vor extrage variante din cele 100 parcurse de-a lungul clasei a XII-a, iar asta e valabil indiferent de disciplină.

Legat de organizarea examenului, există o metodologie care specifică foarte clar rolul autorităților județene sau ale municipiului București: „La nivel judeţean, coordonarea organizării şi desfăşurării examenului este asigurată de comisia de bacalaureat judeţeană/a municipiului Bucureşti Aceasta se constituie, prin decizia inspectorului şcolar general al inspectoratului şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti, până la data de 31 martie. Componenţa nominală a acesteia se transmite, spre informare, Comisiei Naţionale de Bacalaureat, la Direcţia Generală Educaţie și Învățare pe Tot Parcursul Vieții”.