News

Când poți pleca din magazine fără să plătești cumpărăturile. Ești acoperit de lege și nimeni nu are ce să îți facă

Când poți pleca din magazine fără să plătești cumpărăturile? Iată o întrebare la care, dacă ne uităm pe lege, primim un răspuns clar.
27.04.2024 | 12:00
Cand poti pleca din magazine fara sa platesti cumparaturile Esti acoperit de lege si nimeni nu are ce sa iti faca
Când poți pleca din magazine fără să plătești cumpărăturile. Ce spune legea. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Când poți pleca din magazine fără să plătești cumpărăturile? Deși pare un scenariu de vis pentru orice client, mai ales în această perioadă grea din punct de vedere economic, el este unul perfect legal în anumite condiții.

Când poți pleca din magazine fără să plătești cumpărăturile. Ce spune legea

În România, un client poate pleca de la un magazin fără să plătească cumpărăturile, dar doar în anumite condiții. Practica este cât se poate de legală și se aplică în toate unitățile comerciale din țară.

ADVERTISEMENT

Punctul cheie într-o astfel de situație este bonul fiscal. Vorbim de documentul care confirmă tranzacția efectuată între un operator economic și un consumator. Dacă acesta nu este emis de către comerciant, situația poate avea consecințe atât pentru el, cât și pentru client.

Conform OUG 28/1999, emiterea bonului fiscal și înmânarea sa către client sunt obligatorii. O nerespectare a acestei obligații de către comerciantul care derulează business-ul pune clientul într-o ipostază destul de ”fericită”.

ADVERTISEMENT

Acesta primește dreptul să nu mai plătească produsul sau serviciul pentru care obligativitatea nu a fost respectată: ”în cazul în care operatorii economici (…) refuză emiterea și înmânarea bonului fiscal clientului, (…) acesta din urmă are dreptul de a beneficia de bunul achiziționat sau de serviciul prestat fără plata contravalorii acestuia”., prevede legea.

Conform unei prevederi legislative intrate în vigoare pe 1 martie 2015, comercianții sunt obligați să atenționeze clienții că pot pleca fără să plătească, dacă nu primesc bon fiscal.

ADVERTISEMENT

Așadar, trebuie să rețineți un aspect extrem de important: dacă nu primiți un bon fiscal, aveți dreptul să refuzați să plătiți pentru produsele sau serviciile respective, notează specialiștii de la AvocatNet.

Ce probleme poate întâmpina un comerciant care nu emite bon fiscal

Absența unui bon fiscal în cadrul unei plăți pentru un produs comercial poate veni cu mai multe consecințe pentru ambii participanți la actul de comerț. În ceea ce-l privește pe client, fără un bon, acesta nu va avea o dovadă a tranzacției. Pe viitor, acest lucru poate îngreuna returnarea sau schimbarea produselor. Garanția depinde de acest bon.

ADVERTISEMENT

Fără îndoială, cele mai mari probleme în lipsa bonului apar pentru comerciant. Dacă nu respectă legislația care obligă emiterea acestui tip de document, compania se poate trezi cu amenzi drastice.

În cazul în care suma nejustificată rezultată din contravenție este între 1.000 și 3% din valoarea totală a bunurilor livrate, înregistrată de aparatul de marcat electronic fiscal, amenda este de 15.000 de lei.

ADVERTISEMENT
Tags: