News

Toți proprietarii de apartament trebuie să știe. Scrie clar în lege, iar amenda ajunge până la 100.000 de lei

Proprietarii de apartament din România trebuie să respecte mai multe reguli stricte. În unele cazuri, amenda poate ajunge până la 100.000 de lei.
10.03.2024 | 22:15
Toti proprietarii de apartament trebuie sa stie Scrie clar in lege iar amenda ajunge pana la 100000 de lei
Anunț important pentru toți proprietarii de apartament. Amenda ajunge până la 100.000 de lei pentru nerespectarea unor reguli. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Proprietarii de apartament din România trebuie să respecte mai multe reguli stricte. În caz contrar, legea îi poate pedepsi crunt. Ei riscă să primească amenzi care pornesc de la 1.000 de lei și pot ajunge la 100.000 de lei.

Anunț important pentru toți proprietarii de apartament. Amenda ajunge până la 100.000 de lei pentru nerespectarea unor reguli

Mulți cetățeni consideră că viața la bloc este una destul de comodă, lipsită de griji. Pe de altă parte, traiul în zonele urbane implică și respectarea mai multor reguli. De exemplu, proprietarii de apartamente sunt obligați prin lege să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări mai complexe.

ADVERTISEMENT

Există, din păcate, unii proprietari de apartamente care nu țin cont de prevederile legale când au de executat lucrări de renovare. Ei trebuie să știe că legea este strictă și se poate întoarce împotriva lor. Mai exact, încălcarea regulilor poate veni cu amenzi usturătoare.

În funcție de natura construcției, cetățenii au nevoie de autorizații, conform prevederilor legale. Prevederea se aplică în cazul în care o intervenție afectează structura de rezistență a clădirii și/ sau aspectul arhitectural. Astfel de intervenții nu se pot executa decât cu autorizațiile și avizele necesare.

ADVERTISEMENT

În această categorie de lucrări putem include: închiderea balconului, recompartimentarea spațiului de locuit și orice alte modificări exterioare de amploare. Dacă e să vorbim de actele necesare acestor lucrări, aici intră și memorii de arhitectură, relevee și avize de la proiectanți și experți tehnici.

Foarte important de știut! Dacă locuiți într-o clădire care este încadrată în categoria monumentelor istorice, întregul proces este unul deosebit de complex. Proprietarii de apartament în astfel de blocuri sunt obligați să aibă autorizații de construcție pentru orice intervenție, notează A1.ro.

ADVERTISEMENT

Dacă aveți un apartament și nu respectați aceste reguli, trebuie să știți că riscați amenzi uriașe. Ele pleacă de la 1.000 de lei și pot ajunge în unele cazuri la 100.000 de lei.

Așadar, de reținut: lucrările demarate fără autorizație, care afectează structura clădirii (de exemplu pentru demolarea pereților) necesită permisiune. Autoritățile pot fi sesizate de orice rezident al clădirii unde are loc intervenția.

ADVERTISEMENT

Care sunt lucrările pentru care nu e necesară autorizația

Există și o serie de lucrări pentru care proprietarii nu au nevoie de autorizație. În această categorie intră reparațiile și înlocuirea tâmplăriei, zugrăvelile, vopsirea în interiorul propriei locuințe, dar și reparațiile la instalațiile interioare. În aceste cazuri poate fi necesară, uneori, aprobarea asociației de proprietari sau a vecinilor.

ADVERTISEMENT