News

Rate mai mici pentru mai mulți români în ianuarie. Ce se întâmplă cu ROBOR-ul și IRCC

Rate mai mici pentru acești români. Specialiștii în domeniul bancar au dezvăluit ce se va întâmpla cu indicele ROBOR și IRCC.
03.01.2024 | 10:47
Rate mai mici pentru mai multi romani in ianuarie Ce se intampla cu ROBORul si IRCC
Rate mai mici pentru mai mulți români. Foto Pexels
ADVERTISEMENT

Rate mai mici pentru mai mulți români în ianuarie. Vorbim de cei care au credite cu dobânzi variabile calculate în funcție de ROBOR. Specialiștii spun că vor fi înregistrate scăderi considerabile în cazul acestora.

Rate mai mici pentru mai mulți români

De exemplu, pentru cei cu credite Prima Casa, ratele pot fi mai mici chiar și cu peste 10 la sută. Amintim că indicele ROBOR a scăzut la 6,22 la sută. Este una dintre cele mai mici valori din ultimele 24 de luni.

ADVERTISEMENT

„Tendința este de scădere pentru că băncile au bani. Nici n-au mai dat atâtea credite. Pentru un credit prima casa, la un 250.000 de lei pe 30 de ani, avem o rată scăzută cu 11 față de aceeași perioadă a anului trecut”, a declarat Irina Chițu, director comparator bancar, pentru Știrile Pro TV.

Prin urmare, românii care au credite cu dobânzi variabile, calculate în funcție de ROBOR, primesc o veste bună la început de an. Mai exact, rata ar putea fi de 1.873 de lei, având în vedere că ROBOR a scăzut la 6,22 la sută.

ADVERTISEMENT

În 2023, rata era și de 2.115 lei, după ce ROBOR ajunsese la peste 7,5%. Amintim că cel mai mare nivel din ultimii zece ani a fost atins în toamna anului 2022. Atunci, ROBOR creștea la peste 8,2 la sută.

„Inflația probabil va ajunge înapoi către 8 la sută si va scădea gradual până la 5-6 la sută. BNR probabil în semestrul 2 va începe ciclul de reducere a retalor de dobândă.

ADVERTISEMENT

Atunci vom vedea o reducere semnificativă a ROBOR, sub 6%”, a adăugat analistul financiar Adrian Codirlașu, potrivit sursei citate, cu privire la evoluția indicelui ROBOR, pe parcursul acestui an.

Situația va fi diferită în cazul IRCC

În ceea ce privește indicele IRCC, situația este diferită. Dacă în ultimii doi ani, cei care au ales acest indice au fost avantajați, acum vorbim de o schimbare, potrivit specialiștilor din domeniul bancar.

ADVERTISEMENT

Astfel, românii care au de plătit credite în funcție de IRCC, vor observa o scădere a acestora abia în primăvara acestui an. Experții spun că de la 1 aprilie, valoarea IRCC va fi de circa 5,89%. În prezent, nivelul este de 5,97%.

ADVERTISEMENT
Tags: