News

BNR menține dobânda cheie la 7%. Ce se întâmplă cu ratele românilor și cu inflația

BNR a luat o decizie în ceea ce privește dobânda cheie. Aceasta a fost menținută la 7% pe an. Veștile nu sunt deloc bune în legătură cu inflația din lunile următoare.
08.11.2023 | 16:43
BNR mentine dobanda cheie la 7 Ce se intampla cu ratele romanilor si cu inflatia
Dobânda cheie, menținută de BNR la 7%, ce se întâmplă cu ratele românilor și cu inflația. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Întrunit miercuri, 8 noiembrie, Consiliul de Administrație al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis să mențină dobânda cheie la nivelul de 7% pe an, se arată într-un comunicat al instituției.

Dobânda cheie, menținută de BNR la 7%, ce se întâmplă cu ratele românilor și cu inflația

În aceeași ședință, CA al BNR a mai hotărât păstrarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an şi a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6% pe an şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

ADVERTISEMENT

Dacă e să vorbim de ratele românilor, trebuie spus că acestea rămân la un nivel crescut. Se întâmplă asta în ciuda faptului că rata anuală a inflației este în scădere în această toamnă.

Mai exact, din datele băncii centrale reiese că rata anuală a inflației a coborât în septembrie 2023 la 8,83%, de la 9,43% în luna august. S-a întâmplat asta fondul decelerării creșterii prețurilor alimentelor procesate și al accentuării declinului în termeni anuali al prețurilor energiei.

ADVERTISEMENT

”În ședința de astăzi, 8 noiembrie 2023, pe baza evaluărilor și a datelor disponibile în acest moment, precum și în condițiile incertitudinilor ridicate, Consiliul de administrație al BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,00 la sută pe an.

Totodată, s-a decis menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la sută pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 6,00 la sută pe an. De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit”, se arată pe site-ul BNR.

ADVERTISEMENT

BNR vine și cu vești proaste pentru români: inflația va creste la începutul anului viitor

În același comunicat, BNR vine și cu veștile mai puțin bune. Din debutul anului viitor, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să crească din nou. Cauzele ar fi reprezentate de impactul majorării şi introducerii unor taxe şi impozite.

”În şedinţa de astăzi, Consiliul de Administraţie al BNR a analizat şi aprobat Raportul asupra inflaţiei, ediţia noiembrie 2023, document ce încorporează cele mai recente date şi informaţii disponibile. Prognoza actualizată reconfirmă perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflaţiei de-a lungul următorilor doi ani, pe o traiectorie mai ridicată însă în 2024 decât cea previzionată anterior, dar uşor mai joasă pe parcursul trimestrelor ulterioare.

ADVERTISEMENT

Astfel, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să se mărească în debutul anului viitor – sub impactul majorării şi introducerii unor taxe şi impozite – şi să descrească gradual în următoarele trimestre, dar să-şi accelereze scăderea în 2025, coborând în interiorul intervalului ţintei la finele orizontului prognozei”, se mai punctează în comunicat.

ADVERTISEMENT
Tags: