Cu toate că încărcarea instalațiilor se va face progresiv și va dura o săptămână, primele blocuri vor fi încălzite încă din 18 octombrie.
Directorul Termoenergetica Claudiu Crețu a anunțat că se așteaptă la avarii pentru că sistemul e ”sensibil”.
“Începem cu școli, grădinițe, spitale. Durează în jur de o săptămână încărcarea sistemului. Sistemul e destul de sensibil, ne așteptăm la avarii.
În unele blocuri, căldura se va simți mai puțin, în altele mai mult, depinde dacă proprietarii au aerisit caloriferele. Sunt blocuri care țin instalațiile de încălzire închise până la 1 noiembrie, când se sau ajutoarele pentru căldură. Nu e un anumit cartier care să aibă prioritate”, a transmis directorul Termoenergetica la Digi 24.
Vestea nu e neapărat bună pentru bucureșteni, care vor plăti astfel facturi la un preț dublu față de iarna trecută. Asta, în condițiile în care gigacaloria pentru populație a crescut de la 143 de lei la 350 de lei din luna aprilie.
Specialiștii estimează că în această iarnă o garsonieră care plătea 150 de lei în iarna anului trecut, va plăti aproximativ 350 de lei pentru încălzire. Situația e și mai dificilă într-un apartament cu două camere, unde costurile pot atinge 700 de lei.
Temperaturile în București au început să scadă în ultima perioadă, iar în noaptea de 16 octombrie au fost chiar temperaturi de sub zero grade Celsius.
Conform datelor oficiale, 50% din populația Bucureștiului e racordată la sistemul centralizat de încălzire. Mai exact, 1.2 milioane de locuitori, 562.000 de apartamente, 8.200 de blocuri, 5.600 de instituții bugetare, agenți economici și 600 de imobile.
Românilor nu le rămâne decât să spere că această iarnă nu va fi una extrem de rece. Potrivit prognozelor meteo pe termen lung, iarna ar trebui să fie blândă în general, însă vor exista perioade de ger și temperaturi extrem de scăzute și în aceste luni de iarnă.