Life

Când se prescrie amenda de circulație. Ce poți să pățești dacă nu o plătești la timp

Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp o amendă de circulație. Când se poate prescrie o astfel de sancțiune. Ce prevede legea.
20.11.2023 | 18:07
Cand se prescrie amenda de circulatie Ce poti sa patesti daca nu o platesti la timp
Regulile aplicării amenzii de circulație. Sursa foto: Legislație Rutieră
ADVERTISEMENT

Amenzile pentru circulație ilegală sunt primite zilnic de către conducătorii auto. Motivele sunt variate: fie au depășit limita de viteză legală, fie au condus în locuri interzise, s-au urcat fără permis la volan sau sub influența alcoolului. Cât termen au la dispoziție pentru a plăti sancțiunea, ce pot păți dacă nu o achită la timp și când se poate prescrie?

Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp o amendă de circulație

Legislația rutieră prevede că toate sancțiunile au o limită de prescripție. De altfel, fiecare șofer trebuie să știe ce i se poate întâmpla dacă nu achită în termenul legal o amendă. Riscă să o plătească mai mult decât era prevăzută inițial?

ADVERTISEMENT

Conducătorii auto care au primit amendă pentru că nu s-au încadrat în cerințele legale au trei variante. Pot alege să plătească amenda la timp, ori o contestă în instanță dacă se știu cu basma curată sau așteaptă prescrierea ei, ceea ce înseamnă că ar putea scăpa de ea.

Totuși, dacă instanța va hotărî că sancțiunea este una corectă, șoferul are obligația de a se prezenta la primăria din localitate sau la trezoreria locală pentru a-și plăti amenda. Dacă nu este de acord cu decizia judecătorilor, ce se întâmplă mai departe?

ADVERTISEMENT

Amenda de circulație se prescrie de obicei în termen de cinci ani, dar doar dacă statul nu va dispune o executare silită. ”Dreptul organului de executare silită de a cere executarea silită a creanțelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere acest drept”, apare în art. 215 din Codul de Procedură Fiscală.

Conducătorul auto poate fi executat silit

Drept urmare, autoritățile au la dispoziție cinci ani pentru a executa silit un conducător auto care nu și-a plătit amenda de circulație ilegală. De altfel, mai sunt și situații când șoferul să nu știe despre amendă și află când merge să achite un impozit sau când urmează a i se face o anchetă de către ANAF, de exemplu.

ADVERTISEMENT

Instituțiile statului nu sunt obligate să trimită notificări legate de amenzi celui sancționat. Așadar, conducătorul auto trebuie să plătească amenda integral, căci în caz contrar nu-și va putea îndeplini celelalte sarcini. Amenda se poate achita pe jumătate într-un termen de 15 zile.

De altfel, autoritățile pot solicita sechestru pe bunuri sau chiar pe conturi pentru recuperarea amenzii, în cazul unei executări silite, de aceea este necesară achitarea în termenul legal a sancțiunii. Totodată, aflați și că din cauza amenzilor neachitate nu vă puteți achiziționa un imobil sau nu puteți cumpăra o mașină.

ADVERTISEMENT

”Procesul-verbal de constatare neatacat în 15 zile de la data încheierii acestuia sau de la data comunicarii, precum si hotarârea judecatoreasca irevocabila prin care s-a solutionat plângerea constituie titlu executoriu, fara vreo alta formalitate.

Punerea în executare a sanctiunii amenzii contraventionale se face astfel:  de catre unitatea de politie din care face parte politistul care a constatat fapta ori de câte ori nu se exercita calea de atac împotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, în termenul prevazut de lege; de catre instanta judecatoreasca, în celelalte cazuri”, potrivit legislatierutiera.ro

ADVERTISEMENT
Tags: