Life

Amenda pe care o riscă toți românii care se urcă într-un taxi. Este valabil și pentru cei care preferă Uber sau Bolt

Amenda pe care o pot lua toți românii care se urcă într-un taxi. Sunt vizați și cei care preferă să utilizeze Uber sau Bolt.
19.11.2023 | 10:00
Amenda pe care o risca toti romanii care se urca intrun taxi Este valabil si pentru cei care prefera Uber sau Bolt
Amenda pe care o poți risca dacă mergi cu taxiul, cu Uber sau Bolt. Sursa foto: Pixabay, Hepta/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Amenda pe care o riscă românii care se urcă în taxi. Cei care folosesc Uber sau Bolt trebuie să știe că există anumite obligații legale. Iată ce trebuie să faci până la finalul cursei.

Amenda pe care o riscă toți românii care se urcă într-un taxi. Și cei care folosesc Uber sau Bolt sunt vizați

Atunci când nu avem mașină personală sau un mijloc de transport în comun în apropiere și avem nevoie să ajungem rapid undeva, taxiul reprezintă singura soluție. Totodată, Uber și Bolt sun variante la fel de bune atunci când ne grăbim.

ADVERTISEMENT

Românii care merg cu taxiul trebuie să știe că există anumite obligații legale de respectat în timpul cursei. Dacă legea nu este respectată, atunci pot risca să primească amenzi.

Atunci când se urcă în taxi, una dintre principalele obligații ale clienților este să ceară, să ia, dar și să păstreze bonul fiscal atunci când coboară din autovehicul. Este obligatoriu ca bonul fiscal să fie eliberat la sfârșitul călătoriei. Este singurul document ce poate justifica plata către taximetrist.

ADVERTISEMENT

Această obligație este prevăzută în Legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere. Dacă nu este respectată, amenda pe care o pot primii clienții taximetriștilor este cuprinsă între 100 și 500 de lei. De asemenea, sancțiunea este valabilă și dacă te cerți cu taximetriștii în timpul cursei, potrivit avocatnet.ro.

Utilizarea taxiului se numără printre puținele cazuri în care clienții pot beneficia gratuit de cursă. Acest lucru e posibil dacă taximetriștii refuză emiterea și înmânarea bonului fiscal către client, după cum arată Ordonanța Guvernului nr. 10/2015. Această portiță legală pentru clienți a fost introdusă pentru a combate evaziunea fiscală.

ADVERTISEMENT

În cazul în care circuli cu un serviciu de ridesharing, cum ar fi Uber sau Bolt, Din fericire, aplicațiile care oferă astfel de servicii păstrează factura pentru fiecare cursă.

Astfel, deși șoferul nu-ți poate oferi bonul fiscal, trebuie să știi că factura rămâne, iar plata va fi justificată. Tot ce trebuie să faci este să accesezi istoricul curselor.

ADVERTISEMENT

Trebuie să apeși, apoi. pe cursa dorită și să derulezi până în partea de jos a paginii. La final vei găsi opțiunea “Obține factura”. De acolo poți descărca sau retrimite factura aferentă cursei, după cum arată site-ul Bolt.

ADVERTISEMENT