News

Când statul girează un nou faliment răsunător: Poșta Română va plăti pentru insolvența propriei firme de brokeraj

CN Poșta Română SA va fi trasă la răspundere patrimonială pentru situația societății de asigurări PRBA (Poșta Română Broker de Asigurări).
26.04.2024 | 17:44
Cand statul gireaza un nou faliment rasunator Posta Romana va plati pentru insolventa propriei firme de brokeraj
Valentin Ștefan, șeful CN Poșta Română SA, în timpul unei conferințe de presă în care a anunțat rezultatele pozitive ale companiei de stat / Foto: Hepta / Mediafax Foto / Alexandru Dobre
ADVERTISEMENT

Năstrușnica idee a foștilor șefi ai Poștei Române de a avea propria companie de asigurări s-a încheiat în mod nefericit, printr-o previzibilă intrare în faliment a acesteia. Compania Națională este obligată să suporte și pasivul neacoperit al societății Poșta Română Broker de Asigurare, după ce Curtea de Apel București a admis cererea de atragere a răspunderii patrimoniale formulate de lichidatorul judiciar.

Poșta Română Broker de Asigurări, în moarte clinică din 2018

Poșta Română Broker de Asigurări (PRBA) este o societate înființată în anul 2013, de către Compania Națională Poșta Română SA în anul 2013. La vremea respectivă, din dorința de a face mai mulți bani, șefii Poștei și-au deschis propria agenție de asigurări.

ADVERTISEMENT

”Aventura” a durat până în 2018, an din care societatea nu și-a mai desfășurat niciun fel de activitate, ca urmare a pierderilor înregistrate. Ulterior, Președintele CA al PRBA a convocat consiliul de administrație și a propus declanșarea procedurii insolvenței societății. Cererea a fost aprobată, iar Poșta Română Broker de Asigurare SRL a intrat în procedură simplificată de insolvență, având drept administrator judiciar societatea Aktiv Lex Insolvență SPRL.

La sfârșitul anului 2023, Aktiv Lex Insolvență, de această dată în calitate de lichidator judiciar, a deschis o acțiune în instanță împotriva Companiei Naționale Poșta Română SA (asociat unic) și a fostului administrator al PRBA, Augustin Florin Hagiu, solicitând antrenarea răspunderii pârâților și obligarea acestora la suportarea pasivului neacoperit al societății debitoare.

ADVERTISEMENT

CN Poșta Română nu a livrat lichidatorului documentele firmei sale de asigurări

Potrivit unor date din dosar, consultate de FANATIK, în aprilie 2023, lichidatorul judiciar a solicitat din partea fostului administrator și a asociatului unic, mai multe documente necesare procedurii: lista cu creditori și debitori, inventarul mijloacelor fixe, salarii restante, conturi bancare, etc.

Surprinzător, lichidatorul nu a primit niciun răspuns, iar acesta s-a trezit în imposibilitatea constatării situației patrimoniale, precum și a cauzelor și împrejurărilor care au dus la apariția stării de insolvență.

ADVERTISEMENT

Potrivit dispozițiilor legale, în cazul în care administratorul/asociații nu predau documentele practicianului în insolvență, după prealabila notificare, ”se prezumă relativ întrunirea tuturor condițiilor necesare atragerii răspunderii patrimoniale”.

Partea de pasiv pentru care s-a solicitat atragerea răspunderii persoanelor acuzate că au determinat starea de insolvență nu este corelată cu totalul pasivului neacoperit, ci cu prejudiciul pricinuit, care în cazul de față a fost de 77.871 de lei. În anul 2019, datoria imputată de CN Poșta Română față de PRBA se ridica la peste două milioane de lei.

ADVERTISEMENT

Poșta spune că angajații nu vor avea de suferit

În instanță, reprezentanții Poștei Române au declarat că ”nu este în măsură să țină registrele contabile ale societății Poșta Română Broker de Asigurări SRL”. Pe de altă parte, lichidatorul a arătat că din rapoartele anuale pentru anii 2021 și 2022 reiese că acestea au fost realizate de angajații asociatului unic. Mai mult, într-unul dintre bilanțuri apare informația potrivit căreia deși nu mai avea salariați sau administratori, ”toate raportările fiscale și contabile ale filialei Poșta Română Broker de Asigurare SRL sunt la zi prin grija personalului din Direcția Economică a C.N. Poșta Română SA”.

La data de 15 aprilie 2024, Curtea de Apel București a admis cererea lichidatorului judiciar și a dispus obligarea CN Poșta Română SA la plata pasivului debitoarei, în cuantum de 77.871 de lei., după ce, pe fond, Tribunalul București a respins acțiunea. Hotărârea este definitivă.

În februarie 2024, după ce Poșta Română Broker de Asigurare a intrat în faliment prin procedura simplificată a debitorului, CN Poșta Română a transmis că ”va asigura tot suportul lichidatorului în vederea derulării în parametrii legali ai procedurii”. În același comunicat de presă, Compania Națională a dat asigurări că procedura de insolvență a PRBA nu afectează în niciun fel activitatea Poștei Române, respectiv a angajaților săi. În 2014, aproximativ 12.000 de factori poștali lucrau ca agenți de brokeraj.

ADVERTISEMENT