News

Când va începe vaccinarea copiilor sub 12 ani. Companiile farmaceutice testează o doză mai mică

Vaccinarea copiilor sub 12 ani împotriva Covid-19 ar putea să înceapă, cel mai devreme, din această toamnă, după aflarea rezultatelor testelor clinice.
03.08.2021 | 15:27
Cand va incepe vaccinarea copiilor sub 12 ani Companiile farmaceutice testeaza o doza mai mica
Vaccinarea copiilor sub 12 ani se află încă în faza studiilor clinice
ADVERTISEMENT

Principalele companii producătoare de vaccinuri împotriva infecției cu SARS-CoV-2 au început deja testele pe copiii cu vârste mai mici de 12 ani, însă sunt în stadii diferite ale studiilor clinice. Deocamdată, singura certitudine este că niciunul dintre vaccinuri nu va putea fi utilizat la această categorie de vârstă înainte de începerea școlii, în luna septembrie.

Pfizer și Moderna sunt într-un stadiu mai avansat al cercetărilor, în timp ce Johnson&Johnson, companie care produce vaccinul care nu are nevoie de rapel, abia de la toamnă va începe studiile clinice.

ADVERTISEMENT

Pe lângă studierea și identificarea eventualelor efecte adverse, companiile farmaceutice trebuie să stabilească și dozajul vaccinurilor care vor fi administrate copiilor mici, scrie Business Insider.

Școala va începe fără un vaccin pentru elevii din clasele mai mici

Companiile Pfizer și Moderna au început testele clinice pe copiii mici încă din luna martie, dar rezultatele acestor studii încă nu au fost publicate. Pfizer se așteaptă că aibă date concludente privind eficacitatea vaccinului la copiii cu vârste de la 5 la 11 ani la sfârșitul lunii septembrie. Food and Drug Administration (FDA), instituția din Statele Unite care se ocupă de autorizarea medicamentelor, ar mai avea nevoie de câteva săptămâni să verifice datele, astfel că SUA ar putea deveni prima țară care ar putea administra vaccinul copiilor din această grupă de vârstă, încă di luna octombrie, dacă rezultatele sunt bune.

ADVERTISEMENT

Pentru România, este nevoie mai întâi să se pronunțe Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), iar în funcție de recomandarea EMA, fiecare țară europeană ia decizia dacă permite sau nu vaccinarea.

Un alt studiu efectuat de către Pfizer vizează copiii de la 6 luni la 5 ani. Pentru această categorie, rezultatele ar putea fi anunțate în octombrie sau noiembrie. Compania Moderna a anunțat că ar putea cere autorizarea în regim de urgență a vaccinului său pentru copiii sub 12 ani în timpul iernii viitoare.

ADVERTISEMENT

Rezultatele testelor puteau fi anunțate mai devreme însă FDA a cerut, luna trecută, companiilor Pfizer și Moderna să mărească numărul copiilor din studiile clinice, invocând preocupări legate de faptul că eșantionul nu ar fi suficiente de mare pentru a detecta efecte adverse rare, precum inflamații ale inimii. Până acum, Pfizer a testat vaccinul pe 4.500 de copii, împărțiți în două grupe de vârstă: 5-11 ani și 6 luni-5 ani. Studiul Moderna era structurat pe trei grupe de vârstă: 6-11 ani, 2-5 ani și 6 luni-1 an, fiecare cu câte 2.265 de participanți. FDA le-a cerut celor două companii să includă cel puțin 3.000 de copii în grupa 5-11 ani.

Vaccinul cu o singură doză rămâne rezervat adulților

Johnson & Johnson este mult mai în urmă întrucât abia din această toamnă va începe să evalueze vaccinul pe care-l produce pe grupa de vârstă 12-17 ani. Dacă rezultatele vor fi pozitive, se vor începe testele pe grupa 2-11 ani, urmată de cea a copiilor sub doi ani. Asta înseamă că vaccinul administrat într-o singură doză nu va fi disponibil pentru copii până cel mai devreme în 2022.

ADVERTISEMENT

Testul de faza întâi al Pfizer a indicat că o doză mai mică de vaccin – 10 micrograme, față de cele 30 micrograme administrate adulților – este sigură pentru copiii de 5-11 ani. Doza utilizată a fost încă și mai mică, de trei micrograme, la copiii între 6 luni și 5 ani, care și ei au tolerat-o bine.

Și compania Moderna utilizează dozaje diferențiate pentru fiecare grupă de vârstă. Doza standard pentru adulți este de 100 de micrograme, iar pentru copiii între 2 și 12 ani sunt utilizate două dozaje diferite: 50 sau 100 micrograme. Pentru testele făcute la copiii de 6 luni-2 ani, sunt testate doze de 25, 50 și 100 micrograme.

O doză mai redusă ar putea evita efectele adverse care pot însoți administrarea vaccinului. Până acum, studiile Pfizer au indicat că adolescenții pot suferi efecte adverse mai frecvent decât adulții, cel mai probabil pentru că sistemul lor imunitar reacționează mai rapid la ser. Însă chiar și cele mai comune efecte secundare, precum oboseala sau durerile de cap, au avut o intensitate redusă.

Vaccinarea copiilor peste 12 ani, începută de două luni

Deocamdată, vaccinul împotriva Covid-19 este administrat copiilor care au împlinit deja 12 ani. Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat, vineri, 28 mai, administrarea vaccinului Pfizer / BioNTech pentru copiii între 12 și 15 ani. Instituția europeană a anunțat că și pentru această categorie de vârstă este recomandată administrarea vaccinului în două doze, la distanță de 3 săptămâni. Vaccinarea în România la această categorie a început aproape imediat, pe 1 iunie.

Datele care reies din studiile efectuate arată un profil de siguranță și o tolerabilitate foarte bune, iar eficacitatea a fost maximală. În grupul copiilor care au fost vaccinați nu s-au înregistrat cazuri de COVID-19, comparativ cu lotul copiilor nevaccinați.

Odată cu această autorizare facem încă un pas spre normalitate! Schema de vaccinare și modalitățile de programare sunt la fel ca la populația adultă.

Este important de menționat că este obligatorie acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către tutorele legal. În acest moment, platforma de programare este în curs de optimizare, iar de săptămâna viitoare va putea permite programarea prin contul părinților”, spunea Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV

ADVERTISEMENT