News

Când vor avea loc alegerile locale 2024. Posibilele date pentru parlamentare și prezidențiale

PSD și PNL au stabilit data la care vor avea loc alegerile locale din 2024. Pentru parlamentare și prezidențiale încă se duc negocieri.
01.12.2023 | 07:31
Cand vor avea loc alegerile locale 2024 Posibilele date pentru parlamentare si prezidentiale
Guvernanții au stabilit data la care vor avea loc alegerile locale 2024. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Când vor avea loc alegerile locale 2024? La această întrebare se pare că au găsit deja răspunsul liderii coaliției de guvernare PSD – PNL. La fel ca în 2020, scrutinul va fi organizat la finalul lunii septembrie.

Guvernanții au stabilit data la care vor avea loc alegerile locale 2024

În România, anul 2024 va fi cel mai aglomerat, din punct de vedere politic, în ultimele decenii. Cetățenii sunt chemați la urne pentru a-și alege primarii, europarlamentarii, senatorii și deputații, dar și un nou lider de la Cotroceni.

ADVERTISEMENT

Întrucât miza este uriașă pentru toate aceste poziții, cele două partide aflate acum la guvernare își fac calcule. Deocamdată, PSD și PNL par a fi căzut de acord asupra datelor pentru locale și europarlamentare.

Primul rând de alegeri va fi în vară. Mai exact, alegerile europarlamentare vor avea loc pe 9 iunie 2024. Așa se va întâmpla în toată Uniunea Europeană. Liderii coaliției de guvernare au stabilit, în această săptămână, și data alegerilor locale.

ADVERTISEMENT

Astfel, primarii și liderii locali vor fi aleși pe data de 29 septembrie 2024, conform Digi24. La fel ca în urmă cu patru ani, când s-au desfășurat pe 27 septembrie, aceste alegeri au loc într-un singur tur.

Care sunt posibilele date pentru parlamentare și prezidențiale

Mult mai multe neînțelegeri PSD – PNL există atunci când vorbim de stabilirea datelor pentru alegerile parlamentare și prezidențiale. Foarte mult timp s-a discutat despre o comasare a acestora.

ADVERTISEMENT

Liberalii ar urmări ca alegerile parlamentare să aibă loc în 8 decembrie, după cele prezidențiale, care ar urma să aibă loc în 10 și în 24 noiembrie. Tot PNL ar vrea ca alegerile locale să fie organizate simultan cu cele parlamentare. Ei bine, acest scenariu nu ar fi pe placul PSD.

De cealaltă parte, social-democrații nu ar spune nu unui scenariu în care alegerile parlamentare să fie organizate în aceeași zi cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Miza lor ar fi ca votul politic să tragă în turul al doilea candidatul PSD la alegerile prezidențiale, dat fiind că sondajele plasează social-democrații la peste 30% intenție de vot, mai scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT

Se pare că, la negocieri, PSD s-a opus alegerilor parlamentare pentru 8 decembrie, motivând expirarea mandatului actualului Parlament în 6 decembrie. Ne-am afla, astfel, într-o situație de neconstituționalitate.

ADVERTISEMENT