News

Când vor fi plătite primele pensii mărite în 2023. Anunțul ministrului Marius Budăi

Ministrul muncii Marius Budăi a anunțat când vor fi plătite primele pensii majorate în 2023, după mai multe zile libere.
02.01.2023 | 17:51
Cand vor fi platite primele pensii marite in 2023 Anuntul ministrului Marius Budai
Poștașul aduce pensiile mărite. Foto: National.ro
ADVERTISEMENT

Budăi a atins, de asemenea, subiectul recalculării pensiilor, pe lângă plata acestora începând cu ianuarie.

Când vor fi plătite primele pensii mărite în 2023

”Trebuie să avem până la finalul primului trimestru pe această reformă cu Comisia Europeană evaluată legea. Suntem în strânsă legătură cu comisia, avem mai multe reforme de îndeplinit”, a explicat Budăi, referitor la recalculare, la Realitatea PLUS.

ADVERTISEMENT

Așadar, Marius Budăi nu a putut oferi un răspuns clar și exact referitor la recalcularea pensiilor, însă a lăsat să se înțeleagă că acesta e un proces de durată.

”Niciodată nu lucrez pe estimări vorbind de oameni. Eu vorbesc pe certitudini. Suntem în perioada de recalculare. Trebuie să avem o analiză foarte clară a inechităților de sistem, avem nevoie de un impact bugetar”, a transmis Budăi.

ADVERTISEMENT

Referitor la plata pensiilor în ianuarie, după mai multe zile libere, ministrul Budăi a dat asigurări că nu e vorba despre o întârziere, ci mai degrabă despre o situație care nu poate fi evitată la început de an, mai exact plata pensiilor cu un decalaj de câteva zile.

”Nu vorbim de întârziere. Din 2018, de când s-a schimbat calendarul de plată în datele de 1 și 15 ale lunii, în fiecare an explicăm același lucru: s-au făcut primele operațiuni, mâine vom face primele plăți către Poșta Română astfel încât chiar de mâine să fie virate pensiile către seniorii României”, a completat Budăi.

ADVERTISEMENT

În încheiere, Marius Budăi le-a reamintit românilor că prima tranșă a voucherelor sociale va fi plătită în februarie, iar mai apoi la fiecare două luni, pe durata întregului an 2023.

De asemenea, conform legii, vor fi plătite în luna ianuarie mai multe vouchere sociale cu diverse valori, în funcție de destinatar.

ADVERTISEMENT

Așadar, persoanele cu handicap grav vor primi 368 de lei, persoanele cu handicap accentuat 279 de lei, iar persoanele cu handicap mediu doar 64 de lei. Între timp, copiii cu handicap grav vor primi 316 lei, cei cu handicap accentuat 184 de lei și cei cu handicap mediu 64 de lei.

ADVERTISEMENT