News

Caniculă istorică. Iulie 2023, cea mai caldă lună din istorie: “Ne așteptăm la noi recorduri”

Luna iulie a acestui an a devenit oficial cea mai caldă înregistrată în istorie, cu temperaturi mult peste recordul anterior din 2019.
31.07.2023 | 20:18
Canicula istorica Iulie 2023 cea mai calda  luna din istorie Ne asteptam la noi recorduri
Luna iulie 2023, cea mai caldă din istorie. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Luna iulie 2023 a devenit cea mai caldă înregistrată vreodată în istoria omenirii. Cu o medie de temperatură mult peste recordul anterior de 16,63°C din iulie 2019, luna aceasta a adus valuri de căldură devastatoare în întreaga lume.

Luna iulie, cea mai caldă din istoria omenirii

China a stabilit un nou record național de temperatură, înregistrând o valoare uluitoare de 52,2°C pe data de 16 iulie. Însă efectele căldurii extreme nu s-au oprit aici. Franța, Germania, Spania, Polonia, Italia și Grecia au fost grav afectate de această caniculă neobișnuită, iar incendiile de vegetație au făcut ravagii în multe dintre aceste țări, generând pagube majore.

ADVERTISEMENT

Specialiștii climatologi atrag atenția asupra faptului că acest fenomen al încălzirii globale pare să accelereze, aducând temperaturi și mai ridicate și valuri de căldură extremă în diferite regiuni ale globului. Oamenii de știință susțin că aceste evenimente meteorologice extreme sunt strâns legate de emisiile de gaze cu efect de seră generate de activitățile umane.

Anul acesta ar putea fi unul din cei mai calzi ani, nu este foarte sigur că ar putea depăși 2016, pentru că fenomenul El Nino este la început, în stadiul de dezvoltare, iar anul viitor va fi în stadiul matur și cu siguranță șansele să avem depășiri și mai mari ale temperaturii medii globale vor fi foarte mari.

ADVERTISEMENT

Fenomenul “El Nino”

Fenomenul El Nino, aflat în stadiul de dezvoltare în prezent, ar putea să-și facă simțită puternica influență asupra temperaturilor în următorul an, ceea ce ar putea amplifica evenimentele de căldură extremă.

“Vorbim de recorduri și ne așteptăm la noi recorduri! Dacă este vorba de aceste temperaturi care au adus valuri de căldură în America de Nord, în Europa de Sud, dar și în Asia.

ADVERTISEMENT

Se preconizează că anul 2023 ar putea să devină unul dintre cei mai calzi ani înregistrați până acum, totuși, părerile sunt împărțite cu privire la posibilitatea depășirii recordului din 2016.

Este vorba de o depășire a recordurilor, nu cu o valoare relativ mică, ci vorbim de valori cu însemnătate mult mai mare, ceea ce ne arată că avem de a face cu accelerarea încălzirii globale pentru că există un studiu recent care arată că toate aceste recorduri și valuri de căldură nu ar fi fost cu putință fără să avem contribuția semnalului încălzirii globale care aduce mai multă căldură în sistemul climatic și vapori de apă în același timp, din cauza emisiei gazelor cu efect de seră prin activitățile umane”, a precizat climatologul Roxana Bojariu, pentru antena3.

ADVERTISEMENT

Climatologul Roxana Bojariu avertizează cu privire la necesitatea de a ne pregăti și adapta pentru a face față acestei creșteri alarmante a temperaturilor. Cu toate că încălzirea globală nu este uniformă în spațiu sau în timp, furtunile puternice și valurile de căldură extremă devin tot mai frecvente și mai intense.

Schimbările climatice sunt o realitate incontestabilă, iar comunitatea internațională trebuie să continue eforturile pentru a limita emisiile de gaze cu efect de seră și a încerca să gestioneze consecințele grave ale încălzirii globale pentru a proteja planeta și generațiile viitoare.

ADVERTISEMENT