News

Prognoza ANM pentru 31 iulie – 13 august. Fenomene extreme în următoarele două săptămâni

Prognoza ANM pentru 31 iulie - 13 august anunță revenirea fenomenelor extreme. Urmează două săptămâni caniculare, dar și cu furtuni violente.
31.07.2023 | 14:38
Prognoza ANM pentru 31 iulie  13 august Fenomene extreme in urmatoarele doua saptamani
Prognoza ANM pentru 31 iulie - 13 august. Când revine canicula și unde lovesc furtunile violente. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Prognoza ANM emisă luni de specialiști pentru următoarele două săptămâni nu este deloc una îmbucurătoare. După o perioadă mai liniștită, revin fenomenele severe specifice sezonului cald.

Prognoza ANM pentru 31 iulie – 13 august. Când revine canicula și unde lovesc furtunile violente

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță un debut de lună august extrem de dificil pentru români. Treptat, canicula se va reinstala în zona țării noastre. În plus, furtunile intense cu potențial distructiv vor lovi din nou. Iată datele pentru fiecare regiune.

ADVERTISEMENT

Cum va fi vremea în Banat

Va fi o vreme călduroase în zilele de 1, 3 și 5 august: temperaturi maxime în medie de 31…34 de grade. Vom vorbi apoi de caniculă în intensificare pe 4 august: în general maxime de 35…37 de grade.

Pentru a doua săptămână sunt estimate valori posibil ușor sub normele lunii august, de 24…28 de grade ziua și 12…15 grade noaptea, mediat regional, mai ridicate în jurul datei de 11 august.

ADVERTISEMENT

Pe arii restrânse, în primele zile ale intervalului și din nou spre finalul acestuia, pe spații mici se vor semnala averse în general slabe. Apoi, în perioada 5 – 7 august instabilitatea atmosferică se va accentua, iar fenomenele asociate acesteia vor fi frecvente și intense, astfel că regimul pluviometric poate fi local ușor excedentar.

Prognoza pentru Crișana

Și în Crișana, prima săptămână va fi caracterizată de alternanțe termice semnificative, zile foarte calde (3 și 5 august) și caniculă în intensificare pe 4 august (când în medie vor fi 35…37 de grade) și zile (în special cea de 2 august) cu temperaturi mai ponderate, de 25…28 de grade.

ADVERTISEMENT

Din a doua săptămână vor fi valori ușor sub normele lunii august, respectiv maxime de 24…27 de grade și minime de 11…14 grade, mediat regional, posibil mai ridicate în 10 – 11 august.

În primele zile ale intervalului și din nou spre finalul acestuia, pe alocuri se vor semnala averse slabe sau moderate cantitativ, însă în perioada 5 – 7 august instabilitatea atmosferică se va accentua, iar fenomenele asociate acesteia vor fi frecvente și intense, astfel că regimul pluviometric poate fi local excedentar.

ADVERTISEMENT

Prognoza ANM pentru Transilvania

În centrul țării, va fi vreme caldă în perioada 3 – 6 august, local chiar caniculară pe 4 august, cu valori medii de 32…35 de grade ziua și 15…18 grade noaptea (ușor mai mici în zonele depresionare).

Va fi mai bine în restul perioadei de referință, când temperaturile vor fi mult mai ponderate. Sunt așteptate maxime de 24…28 de grade și minime de 12…16 grade, fiind posibile valori (atât maxime, cât și minime) chiar mai coborâte în intervalul 7 – 8 august.

Vor fi furtuni în primele zile și spre finalul intervalului. Ele se vor intensifica în perioada 7 – 8 august. Atunci, fenomenele asociate ploilor vor fi frecvente și intense, astfel că local regimul pluviometric va fi excendentar.

Vreme capricioasă în Maramureș

Între 3 și 6 august, vremea va fi călduroasă în nord. Sunt prognozate valori medii de 30…32 de grade, chiar mai ridicate în 4 august când în vestul regiunii va fi caniculă și nocturne de 16…19 grade. În restul intervalului de referință, temperaturile vor fi mult mai ponderate, cu maxime de 25…28 de grade și minime de 13…16 grade, iar cea de-a doua săptămână este posibil să debuteze cu vreme răcoroasă.

Precipitații sunt așteptate în primele zile și spre finalul intervalului. Și aici, în perioada 5 – 7 august instabilitatea atmosferică se va accentua, iar fenomenele asociate acesteia vor fi frecvente și intense, astfel că în ansamblu regimul pluviometric va fi excendentar, anunță ANM.

Evoluția vremii în Moldova

Încă de luni, valorile termice vor fi în creștere. Apoi, în perioada 3 – 6 august vremea va fi călduroasă, cu valori medii ale maximelor de 30…33 de grade, iar în 4 august local va fi caniculă (35…37 de grade).

Va ploua în debut de săptămână, apoi în perioada 7 – 8 august instabilitatea atmosferică va fi accentuată. Fenomenele vor fi frecvente și intense, astfel că local. Mai ales în nordul regiunii, regimul pluviometric va fi ușor excendentar.

Vremea pe litoral

Cei care au planuri de vacanță în următoarele două săptămâni primesc vești bune. Pe litoral și în Dobrogea, vremea va fi călduroasă. În perioada 2-6 august temperaturile maxime vor fi în medie de 30…34 de grade.

Va ploua doar la începutul intervalului și din nou în perioada 7-8 august. În jurul datei de 12 august, în special în partea continentală a regiunii, sunt așteptate averse și furtuni.

Maxime de până la 38 de grade în Muntenia

Muntenia va fi zona cea mai afectată de caniculă. Vremea va fi călduroasă aici în cea mai mare parte a intervalului, cu precădere în zona de câmpie. Se estimează valori diurne de 29…32 de grade și nocturne de 16…19 grade, mediat regional, iar în perioada 3 – 6 august local va fi caniculă, în intensificare în data de 4 august (maxime în medie de 34…38 de grade).

Vor fi ploi locale la la începutul intervalului, apoi în perioada 7 – 8 august, iar estimările indică o probabilitate în creștere și pentru 12-13 august.

Prognoza ANM pentru Oltenia

Și în această parte de țară, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a intervalului. Cel mai rău va fi în perioada 3 – 6 august, când local va fi caniculă, în intensificare pe 4 august (maxime în medie de 34…38 de grade).

Valori termice mai ponderate vor fi posibile în perioada 7 – 8 august, când sunt estimate temperaturi maxime în medie de 27…29 de grade. Furtunile vor fi mai frecvente și mai intense în perioada 6 – 8 august și vor fi posibile și la sfârșitul intervalului de referință, iar în primele zile aversele se vor semnala pe spații mici.

Cum va fi vremea la munte

În zona înaltă, temperaturile maxime vor fi în creștere. Vremea va deveni foarte caldă în perioada 3 – 6 august când media maximelor va fi de 22…28 de grade. Răcoare va fi doar la altitudini mari, în perioada 7 – 8 august.

Ploi abundente vor fi la începutul intervalului. Instabilitatea atmosferică se va accentua treptat între 5 și 8 august. La început, afectate vor fi masivele vestice, apoi în cea mai mare parte a zonei montane. Fenomene convective sunt estimate și pentru ultimele zile, de 12 și 13 august.

ADVERTISEMENT
Tags: