News

Capitala iese din scenariul roșu: rata de incidență, sub 3 la mie. Când se ridică restricțiile. Anunțul prefectului. Update

30.04.2021 | 12:06
Capitala iese din scenariul rosu rata de incidenta sub 3 la mie Cand se ridica restrictiile Anuntul prefectului Update
ADVERTISEMENT

Vești excelente pentru locuitorii din Capitală: orașul iese din scenariu roșu. Rata de incidență a cazurilor de infectare cu COVID-19 a scăzut sub 3 la mie, iar o serie de restricții urmează să fie ridicate de luni, 3 mai, dacă trendul se menține, anunță prefectul Alin Stoica.


UPDATE, ora 12:08 / Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a confirmat că rata de infectare în Bucureşti a scăzut la 2,98 cazuri la mia de locuitori, vineri. Potrivit acestuia, dacă incidenţa se păstrează sub 3 la mie şi sâmbătă şi duminică, o serie de restricţii vor fi ridicate de luni, a doua zi de Paşte.

ADVERTISEMENT

”Vom aștepta 48 de ore prevăzute de lege. Acum indicele este de 2,98, foarte puțin sub 3. Dacă se confirmă trendul, vom lua decizia duminică, urmând ca de luni să intre în vigoare măsurile. Dacă, în schimb, indicele trece peste 3, nu vom mai lua acum o decizie și vom așteptat să scadă din nou”, a spus oficialul la Digi24.

Printre cele mai importante relaxări ar fi: redeschiderea restaurantelor, a barurilor, a cafenelelor și a cinematografelor cu capacitate de funcționare de 30%.

ADVERTISEMENT

Știrea inițială, ora 11:49 / Vineri, 30 aprilie, rata de infectare din București a scăzut la 2,9 cazuri, de la 3,09 în ziua precedentă, astfel că cel mai mare oraș al țării iese din zona roșie.

În cazul în care tendința din această zi se va menține, autoritățile urmează să se întrunească pentru a decide ce restricții se ridică în următoarele zile.

ADVERTISEMENT

Capitala iese din scenariul roșu: rata de incidență, sub 3 la mie. Ce restricții se ridică

În urmă cu o zi, prefectul Alin Stoica declara că la 24-48 de ore după ce care rata de incidență va scădea sub 3 la mie, va fi convocat Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență pentru a se decide ce măsuri de relaxare se vor impune.

”Vom aştepta să vedem că este o coborâre constantă.  Aici nu avem marjă, la 3 la mie, şi atunci trebuie să aşteptăm un pic şi probabil că vom aştepta 48 de ore până când vom lua o decizie.

ADVERTISEMENT

Nu va fi o reacţie atât de rapidă cum a fost la 3,5 la mie, ci vom aştepta un pic să vedem că trendul de scădere se menţine şi nu este niciun fel de pericol să se întoarcă.

Dacă trendul se menţine descendent, avem 24-48 de ore la dispoziţie să ne întrunim în Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă şi să luăm hotărârea”, a declarat Alin Stoica joi, pentru Agerpres.

Cum s-ar putea redeschide restaurantele în Capitală

Potrivit legislaţiei din pandemie, când rata de infectare scade la sub 3 cazuri la mia de locuitori, se redeschide activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/ sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor.

”Activitatea este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului dacă incidenţa cumulată la 14 zile din judeţ/ localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori”, prevede legea.

De asemenea, organizarea şi desfășurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole şi/ sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată la 14 zile din judeţ/ localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Recent, după scăderea incidenței cazurilor de sub 3,5 la mie, sălile de fitness au fost deschise. Decizia a fost luată de Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă în ședința de luni, 26 aprilie.

Tot luni a fost decis ca deplasarea în Bucureşti până la ora 22:00 să fie permisă și în zilele de vineri, sâmbătă și duminică (în loc de 20.00) și menținerea magazinelor și teraselor deschise până la ora 21.00 inclusiv în weekend.

ADVERTISEMENT
Tags: