News

Capitala nu scapă de restricții. Prefectul Alin Stoica a făcut anunțul

23.04.2021 | 20:37
Capitala nu scapa de restrictii Prefectul Alin Stoica a facut anuntul
ADVERTISEMENT

Restricțiile aflate în vigoare la această oră în Capitală se vor prelungi sâmbătă, 24 aprilie, pentru încă două săptămâni, dacă rata de incidență a cazurilor de îmbolnăvire cu Covid-19 va continua să depășească pragul de 3,5 la mia de locuitori.

Anunțul a fost făcut de prefectul Alin Stoica, cu precizarea că vor exista și derogările deja anunțate pentru Paștele ortodox și Ramadan. Pe de altă parte, în Duminica Floriilor, magazinele se închid la ora 18:00, iar circulația nu mai este permisă după 20:00, în absența unor motive bine întemeiate, menționate în declarația pe proprie răspundere.

ADVERTISEMENT

Cât despre restaurante, acestea ar putea fi redeschise în scurt timp, pe baza certificatelor prin care clienții să facă dovada vaccinării anti-Covid, însă nu se poate spune cu exactitate cum va fi implementată o astfel de măsură.

Restricțiile din Capitală se prelungesc pentru încă două săptămâni

Dacă ne uităm și la numărul de oameni care sunt în spitale astăzi, numărul este mare și de fiecare dată ar trebui să ne uităm la numărul de oameni care sunt grav afectați, adică cei care sunt în ATI și sunt intubați.

ADVERTISEMENT

Acum suntem undeva spre 400, din care aproximativ 200 de oameni intubați, la București. Presiunea pe sistemul sanitar este în continuare mare, deci nu putem permite o relaxare și o mărire a duratei și a numărului de interacțiuni sociale”, a anunțat prefectul Capitalei, avertizând, trăgând, totodată, un semnal de alarmă în privința ritmului de vaccinare anti-Covid.

Doar 20% din populație s-a imunizat până acum, însă numărul a crescut semnificativ în ultima perioadă, depășind pragul de 13.500 de persoane pe zi. În aceste condiții, „un termen realist pentru 50 la sută din populație vaccinată ar fi în toamnă, dar este nevoie și de o campanie de comunicare bine țintită”.

ADVERTISEMENT

Ritmul trebuie accelerat, pentru că dacă rămânem la acest plafon, nu o să ajungem să avem o imunizare suficient de mare până în toamnă, când ne-am dori să avem restricțiile eliminate cu totul.

Dacă se păstrează trendul și trecem peste sărbători fără probleme majore – și nu văd de unde ar putea să apară, pentru că lucrurile sunt destul de bine organizate – , atunci trendul se va menține și vom scădea sub 3 la mie, când începem ușor-ușor să redeschidem anumite lucruri”, a mai spus Alin Stoica.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește restaurantele, acestea se vor putea redeschide la interior, cu o capacitate de 30%, dacă rata de incidență va ajunge sub 3,5, respectiv 50% în situația în care vom ajunge la doar 1,5 cazuri la mia de locuitori.

ADVERTISEMENT