News

Care este, de fapt, diferența între stagiul de cotizare și vechimea în muncă. Detaliul pe care trebuie să-l știe milioane de români

Stagiul de cotizare și vechimea în muncă. Care este diferența dintre cele două noțiuni fundamentale pentru pensiile românilor
07.10.2023 | 19:09
Care este de fapt diferenta intre stagiul de cotizare si vechimea in munca Detaliul pe care trebuie sal stie milioane de romani
Nu trebuie confundat stagiul de cotizare cu vechimea în muncă / Foto: Inquam Photo
ADVERTISEMENT

Stagiul de cotizare și vechimea în muncă sunt două noțiuni fundamentale în sistemul public de pensii. Nu de multe ori însă aceste două noțiuni sunt confundate.

Stagiul de cotizare

Potrrivit Casei Naționale de Pensii Publice, stagiul de cotizare reprezintă „ reprezintă perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum şi cea pentru care asiguraţii cu declaraţie individuală de asigurare sau contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii”.

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, stagiul de cotizare este perioada în care o persoană a plătit contribuțiile sociale pentru statul român.„Stagiul de cotizare include contribuțiile plătite atât de angajator, cât și de angajat pentru asigurările sociale de stat, inclusiv cele pentru pensie, sănătate și alte beneficii sociale”, scrie Playtech.ro.

De asemenea, la stagiul de cotizare se iau în calcul și perioadele în care un om a lucrat legal și în alte țări europene, unde și-a plătit contribuțiile de stat. Perioada în care o persoană s-a aflat în șomaj este considerată și ea stagiu de cotizare.

ADVERTISEMENT

„Cu alte cuvinte, chiar dacă cineva nu lucrează într-un anumit moment, dar primește beneficii de șomaj, acea perioadă va contribui la stagiul său de cotizare.

Totuși, există o excepție importantă: dacă cineva a desfășurat activități ca persoană fizică autorizată (PFA) sau a avut un alt tip de activitate independentă și nu a plătit contribuțiile sociale corespunzătoare (CAS și CASS), acea perioadă nu va fi inclusă în stagiul de cotizare”, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Diferența dintre stagiul de cotizare și vechimea în muncă

Vechimea în muncă, potrivit Codului Muncii, este munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă. Diferența dintre stagiul de cotizare și vechimea în muncă este că prima noțiune se axează pe anii în care au fost plătite contribuțiile sociale pentru stat, în timp ce a doua se axează pe anii efectivi de muncă ai unui individ.

„Stagiul de cotizare este crucial în determinarea eligibilității pentru anumite beneficii, cum ar fi pensia, în timp ce vechimea în muncă poate fi importantă în stabilirea anumitor drepturi sau privilegii în cadrul relației de angajare.

ADVERTISEMENT

În concluzie, stagiul de cotizare și vechimea în muncă sunt două concepte distincte, dar complementare, care joacă un rol semnificativ în cadrul sistemului de asigurări sociale și al legislației muncii”, potrivit sursei.

Stagiul de cotizare și vechimea în muncă sunt esențiale atunci când este vorba de drepturile și beneficiile angajaților, „mai ales în raport cu sistemul de pensii”. La stabilirea pensiei, vechimea în muncă, continuitatea pe cartea de muncă, sunt importante. Stagiul cotizare, la fel de important, are un rol în stabilirea cuantumului pensiei.

Vechimea în muncă poate fi extinsă

„Vechimea în muncă se referă la perioada de timp în care o persoană a lucrat efectiv în baza unui contract individual de muncă. Aceasta este definită în alineatul 4 din articolul 16 din Codul Muncii”. În plus, și perioada în care un angajat a stat în probe este considerată vechime în muncă.

Cursurile sau stagiile de formare profesională pot extinde vechimea în muncă iar aceste perioade sunt considerate și „ stagiu de cotizare în sistemul de asigurări sociale de stat”. Un aspect, firește, important pentru beneficiile ulterioare ale angajatului, cum este pensia.

„De asemenea, stagiul de cotizare poate fi egal cu vechimea în muncă sau mai mare, adăugându-se și alte perioade precum cea a studiilor”.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Cristi Tănase, distrus de alcool. Are interdicție de a se apropia de fetița...
Cristi Tănase, distrus de alcool. Are interdicție de a se apropia de fetița de două luni. „A strâns-o pe mama de gât”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când au văzut spectacolul unic: "Dumnezeule! Am vrut să plâng"
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian...
Cât de frumoasă e, la 44 de ani, fosta iubită a lui Adrian Mutu, dispărută din viaţa publică! A trecut printr-un divorţ dureros!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
LUPTE VIOLENTE! Tancurile dărâmă tot în CALEA LOR. E ALERTĂ de RĂZBOI
LUPTE VIOLENTE! Tancurile dărâmă tot în CALEA LOR. E ALERTĂ de RĂZBOI
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu,...
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Cum îmbunătățești semnalul Wi-Fi. Locul din locuință unde modemul are cel mai bun...
Cum îmbunătățești semnalul Wi-Fi. Locul din locuință unde modemul are cel mai bun randament
Bomba bombelor în showbiz! S-a căsătorit în mare secret! Avem toate detaliile!
Bomba bombelor în showbiz! S-a căsătorit în mare secret! Avem toate detaliile!
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un grad...
Ciclonul care afectează Europa ajunge și în România: „Ne așteptăm la un grad ridicat de instabilitate”. Regiunile vizate de furtuni
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce...
Câștigătorul Chefi la cuțite dă de pământ cu Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Ce a avut de spus la adresa foștilor chefi din cooking show-ul Antenei 1