Life

Care este, de fapt, semnificația gropițelor în obraji. Ce secrete dezvăluie ele despre persoanele care le au

Care este semnificația gropițelor în obraji. Secretele pe care acestea le dezvăluie despre persoanele cu astfel de trăsături.
22.10.2023 | 16:00
Care este de fapt semnificatia gropitelor in obraji Ce secrete dezvaluie ele despre persoanele care le au
Ce semnifică gropițele în obraji. Sursa foto: Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Multe persoane se întreabă care este semnificația gropițelor în obraji și de ce apar. Astfel de trăsături sunt considerate a fi foarte atractive, în opinia multora.

Care este, de fapt, semnificația gropițelor în obraji

Gropițele reprezintă mici adâncituri apărute pe piele, dar pot apărea și în alte locuri ale corpului, nu doar în obraji. De exemplu, pot să apară și pe bărbie sau pe partea inferioară a spatelui.

ADVERTISEMENT

În general, gropițele se găsesc pe părțile laterale ale gurii. Cel mai probabil, astfel de trăsături sunt moștenite genetic, dar există dezbateri în legătură cu acest subiect.

Unele persoane au gropițe pe ambele părți, în timp ce altele doar pe o singură parte. Acest lucru se explică prin faptul că gropițele de pe obraji sunt formate de diferențele dintre mușchi și pielea feței.

ADVERTISEMENT

De multe ori, gropițele din obraji sunt considerate atractive. Ele sunt asociate cu frumusețea, dar și cu cu norocul în anumite culturi. Există foarte puține studii pe această temă, astfel că nu se știe exact câte persoane le preferă pe cele care au gropițe în obraji, notează dcmedical.ro.

În plus, gropițele îi pot ajuta pe oameni să comunice cu ceilalți. Conform unui studiu privind trăsăturile faciale, prezența gropițelor face ca o expresie facială sau un zâmbet să fie mai vizibile.

ADVERTISEMENT

De altfel, acestea pot să ofere informații în legătură cu intensitatea expresiei unei persoane. Gropițele din obraji pot să rezulte dintr-o diferență în structura unui mușchi al feței.

De ce se formează gropițele în obraji

Prevalența gropițelor poate varia în funcție de populație, însă s-a efectuat un studiu pe peste 2.300 de persoane. În urma acestuia, s-a constatat că peste 37% dintre participanți aveau gropițe în obraji, conform Healthline.

ADVERTISEMENT

Uneori, gropițele sunt cauzate de o modificare a unui mușchi facial, numit zigomaticus major, care e implicat în expresia facială. Este mușchiul care ajută la ridicarea colțurilor gurii atunci când zâmbești.

Multe persoane au gropițe în obraji, însă acestea nu afectează sănătatea și nici nu sunt defecte congenitale. O persoană moștenește un set de gene de la mamă și altul de la tată.

Cele mai multe gene au cel puțin două variante, numite alele, ce pot fi dominante sau recesive. Trăsăturile dominante au tendința de a “domina” asupra trăsăturilor recesive.

În cazul în care ambii părinți prezintă o trăsătură dominantă, sunt șanse mari ca și copilul să o prezinte. În cazul gropițelor din obraji, se spune că acestea reprezintă o trăsătură dominantă moștenită, dar nu s-au efectuat multe cercetări în legătură cu acest aspect.

Dacă două persoane au gropițe în obraji, atunci și copilul acestora poate avea, însă nu este obligatoriu să moștenească această trăsătură. Unii pot avea gropițe pentru toată viața, iar la alții se pot modifica în timp. Un copil se poate naște fără gropițe, dar acestea pot apărea mai târziu.

Unii cercetători clasifică gropițele drept o trăsătură dominantă neregulată. Mai exact, sunt moștenite, de multe ori, ca o trăsătură dominantă. Se poate întâmpla și ca mai multe gene să influențeze gropițele unei persoane.

ADVERTISEMENT