ADVERTISEMENT
News

Care sunt zonele din România ferite de grindină. Sute de rachete, lansate pentru protecţie în ultima lună

Autor: Alexandru Năstase | 27.05.2020 | 18:02
Care sunt zonele din România ferite de grindină. Sute de rachete, lansate pentru protecţie în ultima lună
Mai multe rachete antigrindină au fost lansate în ultima perioadă. Sursa foto - facebook

Sute de rachete antigrindină au fost lansate în ultima lună! Cu toate acestea, sistemul nu a reușit să acopere întreaga țară și mai multe zone au fost lăsate în voia Domnului. Autoritățile ridică din umeri și spun că, deocamdată, sunt suprafețe întregi care nu pot fi ținute sub control. Ca de fiecare dată, banii reprezintă cea mai mare problemă.

ADVERTISEMENT

Sute de rachete antigrindină lansate în ultima lună!

Cel mai recent exemplu s-a petrecut în urmă cu doar o săptămână. O formațiune noroasă cu potențial mare de grindină a pătruns în România prin zona Segarcea, zonă protejată de Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Oltenia.

Astfel, în intervalul orar 20:06 – 21:38 au fost lansate un număr de 69 rachete antigrindină cu iodură de argint (agent de însămânțare a norilor), înlăturându-se astfel pericolul căderilor de grindină din aria de protecție. În total, în ultima lună, nu mai puțin de 431 de rachete au fost inițiate de specialiști.

ADVERTISEMENT

Prăpăd în zonele care nu se află în aria de protecție

Nu toate zonele au scăpat de prăpăd. Spre deosebire, în localitățile Popești, Băbeni din județul Vâlcea, localități care nu se află în aria de protecție a SNACP a căzut grindina, zona respectivă fiind puternic afectată de fenomenul meteo extrem.

Reamintim că sezonul de combatere a căderilor de grindină începe în data de 15 aprilie a fiecărui an și se finalizează în 15 octombrie, pentru toate Unitațile din structura SNACP.

ADVERTISEMENT

În sezonul de combatere 2020, Sistemul Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor va proteja o suprafață de aproximativ 1.500.000 ha, prin funcționarea unui număr de 65 de puncte de lansare (PL). Sunt mai multe unități din țară care se ocupă cu acest lucru.

Unitatea Pilot de Combatere a Căderilor de Grindină Prahova care asigură protecția culturilor agricole in judetele Prahova, Buzău, Teleorman și Olt, dar și unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Iași care asigură județele Iași și Vaslui

ADVERTISEMENT

Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Vrancea care asigură protecția culturilor agricole în județele Vrancea și Galați și unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Timiș care asigură protecția culturilor agricole în județul Timiș. Ultima pe listă este unitatea care asigură județele Olt, Dolj, Vâlcea, Mehedinți.

Trebuie specificat că intervențiile active în atmosferă reprezintă ansamblul acțiunilor de modificare artificială a vremii prin diferite mijloace specifice acestui domeniu. Sunt mai multe scopuri pentru care se realizează această operațiune.

ADVERTISEMENT

Concret, se reduce riscul față de fenomenele meteorologice periculoase pentru populație, inclusiv pentru zonele de interes economic, culturile agricole, zonele urbane și rurale (protejarea cetățenilor) – respectiv protejarea față de fenomene meteorologice precum grindina, ceața densă, tornadele

În același timp se crește nivelul precipitațiilor în zonele de interes agricol, se realizează suprimarea grindinei, Are loc creșterea locală sau extinsă a precipitațiilor, precum și uniformizarea acestora și disiparea ceții dense. De asemenea se reușește atenuarea fenomenelor meteorologice extreme precum furtuni puternice, tornade.

ADVERTISEMENT

Un detaliu interesant este acela că în România, intervențiile active în atmosferă pentru combaterea căderilor de grindină au început abia în anul 2000. De altfel, conform datelor oficiale consultate de FANATIK pe site-ul ministerului Agriculturii, în acest moment, protecția antigrindină și mai ales infrastructura de creștere a precipitațiilor sunt, mai degrabă, în curs de dezvoltare.

 

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 843. 32 pagini + Insert special. Doar 10 lei!