News

Carnea de miel, prețuri imposibile înainte de Paște. ANPC: ”Evitați cumpărarea de carne din portbagaje!”

Prețuri inaccesibile la carnea de miel pentru mulți dintre români. Protecția consumatorului, avertisment despre cumpărăturile de Paște
11.04.2023 | 09:25
Carnea de miel preturi imposibile inainte de Paste ANPC Evitati cumpararea de carne din portbagaje
Carnea de miel este la mar căutare în această perioadă Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Cei mai mulți clienții care caută carne de miel în piețe se plâng că prețurile sunt prea mari în comparație cu veniturile lor. O parte dintre aceștia se îndreaptă spre variante alternative de a-și face cumpărăturile pentru masa de Paște.

Carnea de miel, prețuri imposibile înainte de Paște

Prețurile în piețe au ajuns înainte de Paște la 39,99 lei/kilogram pentru carnea de miel și de ied, la cumpărarea unei jumătăți de animal. Așa că mulți dintre clienți au încercat să cumpere online, în goana după prețuri mai mici. Însă, în acest fel, clienții se expun nu doar riscurilor de fraudă, ci și riscurilor pentru propria sănătate.

ADVERTISEMENT

Un cumpărător din Vaslui, de exemplu, a avut surpriza neplăcută ca atunci când a sacrificat un miel cumpărat online să constate că animalul era infestat de paraziți.

Cu o săptămână înainte de Paște, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) transmite un avertisment legat de cumpărarea cărnii de miel sau ouălor din surse necontrolate.

ADVERTISEMENT

”Achiziționarea cărnii, inclusiv a cărnii de miel, și a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe) și trebuie să aibă ștampila de control sanitar-veterinar.

Numai în aceste condiții există garanția unui produs sigur, ce nu vă va afecta sănătatea. […] Evitați cumpărarea de carne de la persoane și din locuri neautorizate, din ‘portbagajele mașinilor’ chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic”, scrie pe Facebook Paul Anghel, director în cadrul ANPC.

ADVERTISEMENT

Reprezentantul ANPC explică și cum trebuie să arate o carne de miel proprie consumului. ”Verificați, prin apreciere directă, proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mâzguit, cu prezența mucilagiilor), culorii (culoare modificată), consistenței, prezența corpurilor străine.

Carnea trebuie să prezinte la suprafață o peliculă uscată, de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață cât și în secțiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt”, a precizat Paul Anghel.

ADVERTISEMENT

Cum trebuie să arate ouăle potrivite pentru consum

Paul Anghel sfătuiește consumatorii să evite cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă prețul oferit este mai mic. “Achiziţionarea ouălor se va face numai din locuri special amenajate, autorizate. Evitaţi cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic.

Evitaţi cumpărarea ouălor care nu sunt păstrate la temperatura indicată de producător sau care sunt expuse spre vânzare la temperatura mediului ambiant. Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri şi mirosuri străine.

În cazul ouălor vândute în vrac, trebuie comunicate vizibil, cu uşurinţă şi perfect lizibil, informaţiile privind: categoria de calitate (A) şi de greutate (clasamentul ouălor din categoria A în funcţie de greutate), o indicaţie a metodei de creştere a găinilor, o explicaţie a semnificaţiei codului producătorului şi data de valabilitate minimă”, continuă sursa citată.

ADVERTISEMENT
Bărbatul al cărui braț a fost găsit în râul Dâmbovița era condamnat pentru...
Bărbatul al cărui braț a fost găsit în râul Dâmbovița era condamnat pentru crimă. Nimeni nu i-a reclamat dispariţia
”M-am rugat de ea să nu mă lase. Am plâns”. Fiica lui Gică...
”M-am rugat de ea să nu mă lase. Am plâns”. Fiica lui Gică Popescu a decis să spună totul, după revenirea în România
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Ce studii are soţia lui Dorin Goian. Nadia este de o frumuseţe uimitoare...
Ce studii are soţia lui Dorin Goian. Nadia este de o frumuseţe uimitoare şi întoarce toate privirile
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai...
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
A MURIT marea actriță. Doliu în televiziune. Dumnezeu să o odihnească!
A MURIT marea actriță. Doliu în televiziune. Dumnezeu să o odihnească!
Noi amenzi pentru proprietarii de apartamente. Cine încalcă legea plătește
Noi amenzi pentru proprietarii de apartamente. Cine încalcă legea plătește
Așteptarea a luat sfârșit. Ei sunt NOII JURAȚI de la Chefi la cuțite!...
Așteptarea a luat sfârșit. Ei sunt NOII JURAȚI de la Chefi la cuțite! Vor fi 4 și nu 3. Îi vor înlocui pe Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu
S-a aflat! Cine ar fi noii jurați de la 'Chefi la cuțite'. Ei...
S-a aflat! Cine ar fi noii jurați de la 'Chefi la cuțite'. Ei îi vor înlocui pe Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu!
Femeie devorată de cei trei ciobănești germani ai vecinului, care au intrat în...
Femeie devorată de cei trei ciobănești germani ai vecinului, care au intrat în curtea ei. Elisabeta a strigat degeaba, grădinarul care o ajuta e surdomut
Vedeta care a dezamăgit-o pe Irina Margareta Nistor! „S-a purtat mizerabil. E antipatică...
Vedeta care a dezamăgit-o pe Irina Margareta Nistor! „S-a purtat mizerabil. E antipatică în realitate"
Părintele Galeriu: 'Mi-a apărut Dracul și a zis că se arată în biserică'....
Părintele Galeriu: 'Mi-a apărut Dracul și a zis că se arată în biserică'. Ce s-a întâmplat în ziua cu pricina? Ce au făcut enoriașii?