Life

De ce trebuie să mănânci carne de miel de Paște. Ce spune, de fapt, tradiția

De ce trebuie să mănânci carne de miel de Paște? Multe persoane respectă această tradiție. Și totuși de unde a apărut aceasta?
11.04.2023 | 08:52
De ce trebuie sa mananci carne de miel de Paste Ce spune de fapt traditia
De ce trebuie să mănânci carne de miel de Paște. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Nu ai cum să nu consumi carne de miel de Paște. Acesta este alimentul vedetă de pe masa de sărbătoare. De asemenea, în unele zone ale țării tăierea mielului în această perioadă a devenit deja un obicei urmat de ani întregi. Sunt și zone în care nimeni nu consumă un astfel de tip de carne.

De ce se mănâncă carne de miel de Paște

Și totuși de ce se mănâncă carne de miel de Paște? Pentru unele persoane mielul poate fi un animal destul de blând. Mulți aleg să nu consume o astfel de carne, însă sunt și persoane care aleg să urmeze tradiția ca la carte.

ADVERTISEMENT

Carnea de miel poate fi preparată în diferite moduri și de asemenea este și destul de delicioasă. Aceasta nu poate fi comparată cu cea de pui, de porc, ori de vită. Textura este diferită și evident, aroma, dar și gustul sunt cu totul altele. Și totuși de ce carne de miel?

În primul rând mielul este unul dintre simbolurile Paștelui. În rândul creștinilor, acest animal reprezintă faptul că Iisus a ales să se sacrifice și să moară pe cruce. Iar tradiția nu este respectată doar în România ci și în alte părți ale globului.

ADVERTISEMENT

În primul rând trebuie menționat că mielul apare încă din Vechiul Testament. La acel moment, Dumnezeu l-a pus pe Avraam la încercare, cerându-i să îl jertfească pe fiul său Isaac. Ulterior, Avraam a ascultat sfatul lui Dumnezeu și a fost la un pas să își sacrifice fiul.

Mai apoi însă, Dumnezeu a trimis un înger să îl oprească pe acesta. În momentul în care a ridicat ochii din pământ, Avram a văzut în spatele său un berbec. De asemenea, atunci când Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce, în Biblie apar diferite momente în care mielul era sacrificat de oameni în slava lui Dumnezeu.

ADVERTISEMENT

Cine nu consumă acest tip de carne de Paște

Și totuși cine nu consumă carne de miel de Paște și nu urmează o astfel de tradiție? În primul rând, pentru a afla acest lucru, este bine să știm ce simbolizează, de fapt, Paștele. Aceasta este cea mai mare sărbătoare din rândul creștinilor.

Ea reprezintă trecerea de la moartea sufletului prin păcat de la viața cea veșnică. Acesta este și motivul pentru care Postul Paștelui este cel mai lung post din an și se întinde pe o perioadă de 40 de zile. În ciuda mențiunilor din Biblie însă, sunt și persoane care refuză să consume carne de miel.

ADVERTISEMENT

Evreii askenazi spre exemplu consideră că dacă acest tip de carne echivalează cu costumul unui sacrificiu pentru Dumnezeu. Astfel, aceștia preferă să nu urmeze o astfel de tradiție de Paște. Menționăm că pe lângă consumul de carne de miel, o altă tradiție importantă este cea legată de vopsitul ouălelor.

În fiecare an, creștinii vopsesc ouăle roșii. Asta în condițiile în care, conform legendei, în momentul în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce, la picioarele lui se afla un coș cu ouă. Mai apoi, acestea au ajuns să fie înroșite de la sângele Mântuitorului nostru.

ADVERTISEMENT
"A omorât fata. Ce nenorocit". Crimă oribilă în Petroşani: şi-a strâns fosta iubită de gât până a lăsat-o fără suflare. Bărbatul a vrut apoi să se sinucidă
Cora Schumacher: ”Este foarte dureros”. Decizia radicală care-i aduce multă suferință fostei soții...
Cora Schumacher: ”Este foarte dureros”. Decizia radicală care-i aduce multă suferință fostei soții a pilotului de F1
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor...
Cât de frumoasă este fosta soţie a fiului lui Ion Ţiriac. Mama singurilor nepoţi ai miliardarului arată răvăşitor la 41 de ani
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în...
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în vigoare noua directivă a Comisiei Europene
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stănija, așezarea faimoasă din Munții Metaliferi și căutătorii de aur
Stănija, așezarea faimoasă din Munții Metaliferi și căutătorii de aur
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de...
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după...
Categoria de pensionari care va primi 2.000 lei în plus la pensie după recalculare. Venitul le crește substanțial
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română