Life

De ce trebuie să mănânci carne de miel de Paște. Ce spune, de fapt, tradiția

De ce trebuie să mănânci carne de miel de Paște? Multe persoane respectă această tradiție. Și totuși de unde a apărut aceasta?
11.04.2023 | 08:52
De ce trebuie sa mananci carne de miel de Paste Ce spune de fapt traditia
De ce trebuie să mănânci carne de miel de Paște. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Nu ai cum să nu consumi carne de miel de Paște. Acesta este alimentul vedetă de pe masa de sărbătoare. De asemenea, în unele zone ale țării tăierea mielului în această perioadă a devenit deja un obicei urmat de ani întregi. Sunt și zone în care nimeni nu consumă un astfel de tip de carne.

De ce se mănâncă carne de miel de Paște

Și totuși de ce se mănâncă carne de miel de Paște? Pentru unele persoane mielul poate fi un animal destul de blând. Mulți aleg să nu consume o astfel de carne, însă sunt și persoane care aleg să urmeze tradiția ca la carte.

ADVERTISEMENT

Carnea de miel poate fi preparată în diferite moduri și de asemenea este și destul de delicioasă. Aceasta nu poate fi comparată cu cea de pui, de porc, ori de vită. Textura este diferită și evident, aroma, dar și gustul sunt cu totul altele. Și totuși de ce carne de miel?

În primul rând mielul este unul dintre simbolurile Paștelui. În rândul creștinilor, acest animal reprezintă faptul că Iisus a ales să se sacrifice și să moară pe cruce. Iar tradiția nu este respectată doar în România ci și în alte părți ale globului.

ADVERTISEMENT

În primul rând trebuie menționat că mielul apare încă din Vechiul Testament. La acel moment, Dumnezeu l-a pus pe Avraam la încercare, cerându-i să îl jertfească pe fiul său Isaac. Ulterior, Avraam a ascultat sfatul lui Dumnezeu și a fost la un pas să își sacrifice fiul.

Mai apoi însă, Dumnezeu a trimis un înger să îl oprească pe acesta. În momentul în care a ridicat ochii din pământ, Avram a văzut în spatele său un berbec. De asemenea, atunci când Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce, în Biblie apar diferite momente în care mielul era sacrificat de oameni în slava lui Dumnezeu.

ADVERTISEMENT

Cine nu consumă acest tip de carne de Paște

Și totuși cine nu consumă carne de miel de Paște și nu urmează o astfel de tradiție? În primul rând, pentru a afla acest lucru, este bine să știm ce simbolizează, de fapt, Paștele. Aceasta este cea mai mare sărbătoare din rândul creștinilor.

Ea reprezintă trecerea de la moartea sufletului prin păcat de la viața cea veșnică. Acesta este și motivul pentru care Postul Paștelui este cel mai lung post din an și se întinde pe o perioadă de 40 de zile. În ciuda mențiunilor din Biblie însă, sunt și persoane care refuză să consume carne de miel.

ADVERTISEMENT

Evreii askenazi spre exemplu consideră că dacă acest tip de carne echivalează cu costumul unui sacrificiu pentru Dumnezeu. Astfel, aceștia preferă să nu urmeze o astfel de tradiție de Paște. Menționăm că pe lângă consumul de carne de miel, o altă tradiție importantă este cea legată de vopsitul ouălelor.

În fiecare an, creștinii vopsesc ouăle roșii. Asta în condițiile în care, conform legendei, în momentul în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce, la picioarele lui se afla un coș cu ouă. Mai apoi, acestea au ajuns să fie înroșite de la sângele Mântuitorului nostru.

ADVERTISEMENT