News

Ce a pățit un vasluian după ce a sacrificat un miel de 5 kilograme, cumpărat de pe internet. Autoritățile au intervenit imediat

Surpriză neplăcută pentru un vasluian care a sacrificat un miel cumpărat de pe internet. Autoritățile veterinare au fost sesizate
07.04.2023 | 20:26
Ce a patit un vasluian dupa ce a sacrificat un miel de 5 kilograme cumparat de pe internet Autoritatile au intervenit imediat
Autoritățile avertizează asupra riscului achiziționării mieilor din surse neautorizate Sursa Foto: hepta
ADVERTISEMENT

În goana după prețuri mici, românii aleg să cumpere carne de miel de pe internet. Acest fel de achiziție reprezintă însă un risc major pentru sănătatea și chiar viața celor care consumă această carne.

Ce a pățit un vasluian după ce a sacrificat un miel de 5 kilograme, cumpărat de pe internet

În județul Vaslui, de exemplu, unii ciobani vând pe internet kilogramul de carne de miel, în viu, cu 23 de lei la Tutova, 20 de lei la Vetrișoaia sau chiar cu 19 lei pe kilogram la Oprișița, relatează publicația locală Vremea Nouă.

ADVERTISEMENT

Riscurile sunt cu atât mai mai mari cu cât vânzătorii sunt extrem de greu de găsit după finalizarea tranzacției. Aceștia trec în anunțuri doar numărul de telefon, alături de un nume fictiv, pentru a nu putea fi identificați, încercând astfel să evite controalele medicilor veterinari. Unii vând chiar miei cu probleme de sănătate, unele grave, cu bună știință.

Potrivit sursei citate, un vasluian, care a cumpărat de pe internet un miel viu de aproape 5 kilograme, a constatat după sacrificarea animalului că toată carnea era plină de viermi.

ADVERTISEMENT

Animalul avea intestinele inflamate și cel mai probabil suferea de moniezioză, o boală numită și „panglica mieilor”, care poate apărea primăvara la miei și oile tinere. Primele semne ale monieziozei sunt balonarea abdomenului (ciobanii numesc animalele „miei toboșari”), colici, diaree abundentă, slăbire, mers nesigur, mucoase anemice (decolorate), iar uneori animalul prezintă tulburări nervoase și ochi tulburi.

Carnea de miel poate fi infestată și după sacrificare

Animalele adulte și mai ales cele bătrâne, deși se pot îmbolnăvi, nu manifestă semne clinice, fiind doar purtătoare de paraziți și, deci, sursă de infestare pentru miei și oile mai tinere. Specialiștii spun că la început nu se observă niciun semn al bolii.

ADVERTISEMENT

Păgubitul a alertat autoritățile sanitar-veterinare, care au încercat să dea de urma ciobanului care vânduse mielul infestat cu paraziți, dar vânzătorul nu a mai răspuns la telefon.

Conducerea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui face un apel către populația județului să cumpere carne de miel doar din spații special amenajate și să ceară avizele sanitar-veterinare, dacă totuși este achiziționată din locuri neautorizate.

ADVERTISEMENT

Autoritățile avertizează că nu putem ști când carnea e infestată cu paraziți și că unii dintre aceștia se pot transmite și la om. De asemenea, e bine de știut, carnea de miel poate fi infestată și după sacrificare, dacă e depozitată în condiții precare de igienă.

ADVERTISEMENT