News

Casa de Pensii, unic acționar al unei societăți de tratament balnear. Conducerea companiei, împărțită între PSD și PNL

Casa de Pensii, aflată în subordinea Ministerului Muncii, este unicul acționar al Societății de Tratament Balnear, companie cu 13 hoteluri în toată țara
05.10.2023 | 10:53
Casa de Pensii unic actionar al unei societati de tratament balnear Conducerea companiei impartita intre PSD si PNL
Lucian Rădulescu și Stelian Florian, directorii societății balneare deținute de SNPP. Sursa foto: colaj Fanatik/ Timpul de Vrancea
ADVERTISEMENT

Casa Națională de Pensii Publice este unicul acționar al Societății de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacității de Muncă „T.B.R.C.M.” S.A., firmă care din acest an este condusă de către Ion Lucian Rădulescu, vicepreședintele organizației județene a PSD și fratele lui Constantin Rădulescu, fost deputat PSD și, în prezent, președintele Consiliului Județean Vâlcea. Directorul adjunct al societății este președintele filialei PNL Covasna, ceea ce înseamnă că partidele aflate la guvernare și-au împărțit conducerea societății.

Conducerea executivă, împărțită între PSD și PNL

Societatea de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacității de Muncă, pe scurt „T.B.R.C.M.” S.A, deține 13 unități de cazare și tratament balnear în localități precum Amara, Buziaș, Covasna sau Olănești, cu o capacitate de cazare de 3.100 de locuri. Anul trecut, firma a avut peste 780 de angajați și capitaluri proprii de aproape 150 de milioane lei, la o cifră de afaceri de 110 milioane. Profitul net al companiei a fost de 6,1 milioane lei, în timp ce datoriile companiei s-au ridicat la 8,7 milioane lei. Practic, anul trecut compania și-a revenit după pierderile suferite în anul 2020, când restricțiile sanitare și tot contextul pandemiei au adus pierderi de 15 milioane lei societății.

ADVERTISEMENT

La începutul lunii martie a acestui an a fost numit în funcția de director general al TBRCM SA, Ion Lucian Rădulescu, cel care a mai ocupat această funcție în anul 2019 și începutul anului 2020, după ce anterior fusese directorul sucursalei din Băile Olănești al companiei. Lucian Rădulescu este vicepreședintele organizației județene a PSD, organizație condusă chiar de fratele său, Constantin Rădulescu. Acesta din urmă a fost ales la conducerea Consiliului Județean încă din anul 2016, având anterior un mandat de deputat în Parlamentul României. Acesta și-a început cariera ca reporter la un post local iar, până în anul 2009, când este numit președintele Casei județene de Asigurări de Sănătate, lucrează în mai multe companii locale. În anul 2015 își completează studiile economice cu o serie de cursuri postuniversitare în domeniul securității.

În ceea ce-l privește pe fratele său, Lucian Rădulescu, într-o declarație veche de avere, din anul 2008, acesta menționa că avea funcția de consilier, în cadrul CJ Vrancea, iar singurul bun pe care-l menționa era o Dacia Logan, fabricată în același an. Lucian Rădulescu este angajat la compania balneară a casei de pensii din anul 2014, când este numit director al hotelului Livadia. Cincisprezece ani mai târziu, acesta menționează două apartamente în Râmnicu-Vâlcea, unul dintre ele moștenit, un teren intravilan de 2.500 mp, două credite în valoare de 195.000 lei și 50% din acțiunile propriei firme, SC DBS Dramicam Building Construction SRL. La capitolul venituri, acesta menționează 47.000 lei de la Senatul României, unde este angajat consilier, și alți 68.000 lei, de la propria firmă. De la aceeași firmă a încasat și dividende de 65.000 lei.

ADVERTISEMENT
firmă ioan radulescu
Datele financiare al SC DBS DRAMICAM BUILDING SOLUTION SRL

În ceea ce privește, firma de construcții la care este acționar, SC DBS Dramicam Building, presa locală scrie că a fost înființată în 2003 de către Lucian Rădulescu, împreună cu un alt asociat care însă a părăsit compania la scurt timp. Datele financiare ale companiei arată că până în anul 2010 aceasta a avut o cifră de afaceri modestă, înregistrând pierderi în fiecare an. Apoi, timp de zece ani și-a întrerupt activitatea comercială, însă revine puternic în anul 2020, reușind să aibă o cifră de afaceri de jumătate de milion lei și un profit de 10%. Firma cunoaște un adevărat succes economic în 2021 și 2022, ajungând la o cifră de afaceri de aproape un milion de euro și un profit net de 840.000 lei. Presa locală menționează nenumărate contracte publice pe care firma de construcții a lui Ioan Rădulescu le-a câștigat începând cu anul 2020 (doar în acest an ele însumează circa 90.000 euro, aproape cât cifra de afaceri a firmei), contracte de lucrări publice făcute cu primării din județul Vâlcea.

Director general adjunct al TBRCM SA este Stelian Olimpiu Floroian, cel care conduce din anul 2017 organizația județeană a PNL din Covasna. Acesta a intrat în politică întâi prin platforma Forța Civică, ajungând apoi în PDL, formațiune care s-a unit cu PNL. Florin Stelian a fost directorul general al TBRCM în anii 2021 și 2022. potrivit ultimei declarații de avere, acesta a încasat anul trecut pentru această funcție un salariu de 199.431 lei, la care se adaugă alți aproape 14.000 lei, indemnizația de membru în CA. În anul 2020 a fost ales membru în CJ Covasna.

ADVERTISEMENT

Consiliul de Administrație

Pe lângă cei doi directori ai companiei balneare, în Consiliul de Administrație al al TBRCM SA figurau la finalul anului 2022 Ion Popescu, Eduard Corjescu lu Dragoș Ionuț Bănescu. Eduard Corjescu este director în cadrul Ministerului Muncii din anul 2014, în prezent fiind director general în ministerul care are sub autoritate Casa Națională de Pensii. Funcția în acest minister l-a propulsat atât în Consiliul de Administrație al TBRCM, de unde a încasat anul trecut peste 14.000 lei, dar și în alte trei CA-uri.

Este vorba de CA-ul Insemex Petroșani (Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă), de unde a încasat aproape 18.000 lei, apoi a fost membru în Consiliul Director al Fondului Român de Dezvoltare Socială, de unde a primit 26.774 lei și CA-ul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Chimico-Farmaceutică, de unde a primit peste 12.500 lei. În anul 2021, acesta declara pentru Digi24 că nu mai face parte din niciun consiliu de administrație, însă în declarațiile de avere apare în CA-urile institutelor din subordinea ministerului încă din anul 2013.

ADVERTISEMENT
Eduard Corjescu DA
Eduard Corjescu, Declarație de Avere 2023

Dragoș Ionuț Bănescu a fost numit la finalul lunii august secretar general al Cancelariei Primului Ministru Marcel Ciolacu. Anterior, începând cu decembrie 2021, acesta a fost secretar general în Ministerul Muncii, poziție din care a și fost numit în CA-ul TBRCM SA. Acesta și-a început cariera în administrația publică în anul 1997, ca inspector de specialitate la Direcția Generală a Finanțelor Publice Brașov, și ajunge în administrația centrală în anul 2010, ca secretar general în Ministerul Finanțelor. Până în anul 2014, acesta ocupă funcția de director în ANAF, secretar general adjunct în Ministerul Mediului, fiind și membru în Consiliul de Integritate al ANI. Din 2014 până în 2019 lucrează la Ministerul Muncii, unde este numit secretar general, iar până în anul 2021 trece și pe la ministerele sportului, economiei și justiției.

În cariera sa acesta a făcut parte din consiliile de administrație sau adunările acționarilor a nenumărate companii de stat, printre acestea numărându-se Romatsa, CEC Bank, Electrica, Romgaz, Eximbank, Transelectrica, Romsilva, Institutul Național de Cercetări Aerospațiale, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Aerospațială GEOECOMAR sau Administrația Apelor Române.

Ca studii, acesta este licențiat în economie, la Universitatea Transilvania din Brașov, însă, între 2002 și 2004, a făcut un master la SNSPA, apoi anul următor un alt master la ASE, apoi, în 2008, un curs postuniversitar la Universitatea Ovidius despre „Statalitate și gândire de stat”. După anul 2008 urmează un alt master în managementul informațiilor la Academia SRI, iar în 2010 un alt curs de securitate la Universitatea Națională de Apărare. Anul 2010 este anul în care Dragoș Bănescu face saltul important în administrația centrală. Ultimul curs absolvit este cel de diplomație și politică externă la Institutul Diplomatic Român.

ADVERTISEMENT