News

Sondaj INSCOP. PSD conduce intențiile de vot ale românilor, cu 31%. Ce procent ar obține AUR și PNL

PSD conduce în continuare în intențiile de vot ale românilor cu 31%, în timp ce PNL s-ar menține cu un avans mic față de AUR pe locul secund.
28.09.2023 | 13:17
Sondaj INSCOP PSD conduce intentiile de vot ale romanilor cu 31 Ce procent ar obtine AUR si PNL
PSD conduce intențiile de vot ale românilor. Foto: Inquam
ADVERTISEMENT

Pandemia și războiul din Ucraina par că i-au convins pe români că ar fi cazul să meargă la vot, cel puțin la alegerile europarlamentare din 2024. Așadar, 50% dintre oameni spun că se vor duce sigur la vot, iar PSD conduce opțiunile de vot cu 31%, urmați de PNL și AUR, la un singur procent diferență.

PSD conduce intențiile de vot ale românilor, cu 31%

Conform Digi 24, care citează un sondaj INSCOP, 25% dintre români au declarat că nu vor merge, cu siguranță, la vot. Intenția oamenilor de a merge la vot a fost evaluată de la 1 la 10, 1 însemnând NU, iar 10 sigur DA. Întrebarea a fost ”Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cât de sigur sunteți că ați merge la vot?”.

ADVERTISEMENT

Așadar, 23.7% dintre români au spus că sigur nu se vor duce la vot, în timp ce 50.1% au spus că sigur se vor duce la vot (10). Restul oamenilor sunt indeciși, însă tendința ar fi ca prezența la vot să atingă chiar și 60% la alegerile europarlamentare, primele alegeri din 2024.

Din sondaj nu a lipsit clasica întrebare ”Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare şi ar participa următoarele partide/ alianţe politice, dvs. cu candidaţii cărui partid/ alianţe aţi vota?”, astfel că 31% dintre cei care merg la vot au spus că ar vota cu PSD, 20.4% cu PNL, 19.7% cu AUR și 12% cu AUR. Partide ca UDMR (4.6%), SOS (3.1%), Partidul Verde (2.7%), PMP (1.7%), Pro România (1.5%), Forța Dreptei (1%), REPER (0.7%) ar completa topul.

ADVERTISEMENT

Cifrele pentru AUR au crescut la 22.4% comparativ cu 20.4% PNL, dacă s-ar lua în considerare și oamenii care nu ar fi deciși să meargă la vot. ”INSCOP Research a decis să publice în mod transparent intenţia de vot raportată la două categorii distincte de respondenţi: aşa-numiţii votanţi cei mai mobilizaţi, adică respondenţii care aleg un partid din listă şi declară că ar merge în mod sigur la vot.

Asta, fără a include nehotărâţii şi non-răspunsurile (37,8% din totalul eşantionului), respectiv respondenţii care aleg un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin în mod sigur la vot, fără a include nehotărâţii şi non-răspunsurile (63,8% din totalul eşantionului)”, a explicat INSCOP cum a fost realizat sondajul.

ADVERTISEMENT

Cei de la INSCOP au subliniat că PSD și PNL ar obține scoruri ușor mai bune dacă se bazează pe votanții ”foarte mobilizați”. ”Ce constatăm din date este că PSD şi PNL obţin scoruri uşor mai bune pe votanţii foarte mobilizaţi, în timp ce AUR obţine scoruri mai bune pe votanţii care au o opţiune politică, indiferent de cât de mobilizaţi sunt”, a punctat directorul general al INSCOP Research Remus Ştefureac.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro, iar datele au fost culese în perioada 15-22 septembrie. Doar că, pe principiul ziua și sondajul cu rezultat diferit, INSCOP publica alte date acum 3 zile, când arăta că AUR ar câștiga detașat alegerile parlamentare, cu PSD pe locul secund.

ADVERTISEMENT

Potrivit acestui sondaj, AUR ar obține 27% din voturi, urmat de PSD cu 25%, PNL cu 15% și USR cu 7%. ”Sondajul a fost realizat în perioada 28 – 31 august 2023, pe un eşantion de 1030 de respondenţi, din rândul populaţiei adulte, rezidentă în România, în vârstă de 18 ani şi peste, eroarea fiind de plus – minus 3,1% la un nivel de încredere de 95%”, conform insomar.org.

ADVERTISEMENT