În acest weekend, ministrul de externe al Italiei, Luigi di Maio, a declarat că ”războiul mondial al pâinii a început deja”, din cauza blocării cerealelor în Ucraina. Acest lucru va avea un impact asupra tuturor statelor, inclusiv asupra României.
Războiul din Ucraina este punctul de origine al unui alt ”război”: cel al pâinii. Dat fiind faptul că exporturile din ţara vecină sunt blocate, statele vulnerabile nu mai au acces la cereale, lucru care poate duce la revolte, atrag atenţia liderii europeni.
Din păcate, deși e un mare producător de cereale, România va fi afectată și ea. Nu vom avea parte de o criză alimentară, dau asigurări autoritățile, însă asta nu înseamnă că nu vom plăti prețuri tot mai mari pentru produsele de panificație.
Anual, România produce circa 9 milioane de tone de grâu. Din acest total se consumă puţin peste 3 milioane. Restul merge către export. În prezent, ţara noastră a devenit cel mai mare exportator de cereale din UE.
În ciuda acestui aspect, prețurile cresc accelerat, iar din toamnă ne vom confrunta cu scumpiri uriașe.
”Indiferent de producţia mare, peste necesarul nostru, acel comerciant, sunt 4-5 traderi la nivel naţional care colectează de pe piaţă cerealele şi le vând mai departe. Le vând la preţul de la bursă”, spune Dragoş Frumosu, lider al unui sindicat din industria alimentară, conform Observator News.
Același Dragoș Frumosu spune că, deși statistic prețul la pâine a crescut cu 25-30%, acest lucru ”este cu totul fals”. În realitate, spune sindicalistul, ”preţul pâinii e mai mult decât dublu”.
Vești la fel de proaste vin din partea proprietarilor de brutării. Aceștia spun că făina are prețuri mai mult decât duble, iar asta va face ca și ei să fie obligați să scumpească produsele de panificație.
”Anul trecut, pe vremea asta, plăteam 1,8 lei pe kilogramul de făină, acum plătim spre 4 lei. La noi pâinea cu maia este între 20 şi 24 de lei kg. Anul trecut, în perioada asta, aveam 18 lei pe kg. Chiflele sunt undeva între 3 şi 5 lei
Urmează să mai facem o majorare în toamnă. Din păcate, în momentul de faţă, este totul incert şi nu ştim exact să facem o majorare şi să ne raportăm la costuri, pentru că ele se schimbă lunar. Şi săptămânal”, spune Maria Acristei, proprietar brutărie, conform aceleiași surse.
În acest moment, în comparație cu anul trecut, preţul grâului s-a dublat şi în continuare se aşteaptă o creştere de cel puţin 30%. Specialiştii din industria alimentară spun că, în următoarele luni, o franzelă simplă va ajunge să coste peste 3 lei.