News

Cât ar putea costa pâinea în România, la toamnă. Producătorii anunță noi scumpiri în următoarele luni

Oficiali importanți din Uniunea Europeană anunță că ”războiul mondial al pâinii” a început deja. Cum va afecta acest lucru România și cât ar putea costa pâinea în țara noastră, la toamnă.
06.06.2022 | 20:53
Cat ar putea costa painea in Romania la toamna Producatorii anunta noi scumpiri in urmatoarele luni
Cât ar putea costa pâinea în România, la toamnă. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În acest weekend, ministrul de externe al Italiei, Luigi di Maio, a declarat că ”războiul mondial al pâinii a început deja”, din cauza blocării cerealelor în Ucraina. Acest lucru va avea un impact asupra tuturor statelor, inclusiv asupra României.

Va fi afectată țara noastră de ”războiul mondial al pâinii”? Cât ar putea costa pâinea în România, la toamnă

Războiul din Ucraina este punctul de origine al unui alt ”război”: cel al pâinii. Dat fiind faptul că exporturile din ţara vecină sunt blocate, statele vulnerabile nu mai au acces la cereale, lucru care poate duce la revolte, atrag atenţia liderii europeni.

ADVERTISEMENT

Din păcate, deși e un mare producător de cereale, România va fi afectată și ea. Nu vom avea parte de o criză alimentară, dau asigurări autoritățile, însă asta nu înseamnă că nu vom plăti prețuri tot mai mari pentru produsele de panificație.

Anual, România produce circa 9 milioane de tone de grâu. Din acest total se consumă puţin peste 3 milioane. Restul merge către export. În prezent, ţara noastră a devenit cel mai mare exportator de cereale din UE.

ADVERTISEMENT

În ciuda acestui aspect, prețurile cresc accelerat, iar din toamnă ne vom confrunta cu scumpiri uriașe.

”Indiferent de producţia mare, peste necesarul nostru, acel comerciant, sunt 4-5 traderi la nivel naţional care colectează de pe piaţă cerealele şi le vând mai departe. Le vând la preţul de la bursă”, spune Dragoş Frumosu, lider al unui sindicat din industria alimentară, conform Observator News.

ADVERTISEMENT

Proprietarii de brutării ne dau veștile proaste: Prețurile vor continua să crească

Același Dragoș Frumosu spune că, deși statistic prețul la pâine a crescut cu 25-30%, acest lucru ”este cu totul fals”. În realitate, spune sindicalistul, ”preţul pâinii e mai mult decât dublu”.

Vești la fel de proaste vin din partea proprietarilor de brutării. Aceștia spun că făina are prețuri mai mult decât duble, iar asta va face ca și ei să fie obligați să scumpească produsele de panificație.

ADVERTISEMENT

”Anul trecut, pe vremea asta, plăteam 1,8 lei pe kilogramul de făină, acum plătim spre 4 lei. La noi pâinea cu maia este între 20 şi 24 de lei kg. Anul trecut, în perioada asta, aveam 18 lei pe kg. Chiflele sunt undeva între 3 şi 5 lei

Urmează să mai facem o majorare în toamnă. Din păcate, în momentul de faţă, este totul incert şi nu ştim exact să facem o majorare şi să ne raportăm la costuri, pentru că ele se schimbă lunar. Şi săptămânal”, spune Maria Acristei, proprietar brutărie, conform aceleiași surse.

În acest moment, în comparație cu anul trecut, preţul grâului s-a dublat şi în continuare se aşteaptă o creştere de cel puţin 30%. Specialiştii din industria alimentară spun că, în următoarele luni, o franzelă simplă va ajunge să coste peste 3 lei.

ADVERTISEMENT