News

Cât au ajuns să coste cartofii în România, la piață și la restaurante. Prețul pentru o porție e foarte piperat

Cât au ajuns să coste cartofii în România. Fie că îi luăm din piață sau restaurante, prețul acestor legume a devenit foarte piperat.
27.06.2023 | 07:34
Cat au ajuns sa coste cartofii in Romania la piata si la restaurante Pretul pentru o portie e foarte piperat
Cât au ajuns să coste cartofii în România. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cât au ajuns să coste cartofii în România. Noua producție de legume din acest an a ajuns deja în piețele din țară. Din păcate pentru buzunarul cetățeanului de rând, prețul este unul foarte ridicat.

Cât au ajuns să coste cartofii în România, la piață

Scumpirile pe bandă rulantă din ultimele luni nu au ocolit absolut niciun aliment de bază al românilor. Recent, cartofii noi au ajuns pe tarabele piețelor. Vânzătorii spun că, din cauza producției, una infinit mai mică decât în alți ani, prețul unui singur kilogram a ajuns să coste mai mult cu până la 25% față de anul 2022.

ADVERTISEMENT

Producătorii se plâng că au recoltat jumătate față de anul trecut. Asta înseamnă undeva la 20 de tone pe hectar. Cum era de așteptat, acest aspect se reflectă în prețul de vânzare.

În toate piețele din țară, un kilogram de cartofi noi a ajuns să coste și 6 lei. Este mult mai mult față de anii trecuți. De notat că și cartofii aduși de afară se vând la același preț cu care se vând cei din producția internă.

ADVERTISEMENT

Cartoful timpuriu are o scădere drastică de producție per hectar, tocmai datorită condițiilor climatice, a unei primăveri destul de reci, care a determinat la un moment dat o fluctuație puternică, inclusiv o înghețare de sol. Alte soiuri de cartof timpuriu nu au rezistat putregaiului umed”, explică Cleonic Sucaciu, președinte Federația ”Cartoful”, pentru Știrile ProTV.

Conaționalii noștri nu dau în spate atunci când trebuie să aleagă între cartoful autohton și cel din import. Dat fiind faptul că nu există o diferență semnificativă de preț între cartofii românești și cei din import, clienții aleg întotdeauna să-i sprijine pe micii producători locali.

ADVERTISEMENT

Oamenii speră doar ca eticheta produsului să fie în acord cu originea reală a acestuia. ”Mereu românesc aleg. Citesc eticheta, sper ca vânzătorii să fie de încredere”, a afirmat un client pentru sursa citată.

Prețul cartofilor, mare și la restaurante

Prețul mare al cartofilor din piețe îl transformă automat și îl face unul extrem de piperat și pe cel al cartofilor din restaurante. Astfel, dacă alegeți să luați masa în oraș, trebuie să vă pregătiți.

ADVERTISEMENT

Fie că vorbim de cartofi prăjiți, copți sau natur, pentru o porție veți plăti între 10 și 20 de lei. Dacă lângă ei mai cereți și altceva, prețul crește foarte mult. Așadar, e nevoie de un ”buget” consistent.

ADVERTISEMENT
Tags: