News

Diferență de preț uriașă între piață și supermarket. Cât plătesc românii pentru un kilogram de cartofi noi

Care este decalajul dintre suma achitată la piață și la magazin pentru un kilogram de cartofi noi. Câți bani scot din buzunar românii.
18.03.2023 | 00:15
Diferenta de pret uriasa intre piata si supermarket Cat platesc romanii pentru un kilogram de cartofi noi
Care este decalajul dintre suma achitată la piață și la magazin pentru un kilogram de cartofi. Câți bani scot din buzunar românii. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Diferență de preț uriașă între piață și supermarket. Cât plătesc românii pentru un kilogram de cartofi, care este una dintre cele mai ieftine și mai versatile legume pentru că se pretează la numeroase preparate culinare.

Care este decalajul dintre suma achitată la piață și la magazin pentru un kilogram de cartofi noi. Câți bani scot din buzunar românii

Un kilogram de cartofi a ajuns să fie achiziționat cu un decalaj destul de mare între piață și magazin. Cetățenii românii trebuie să scoată din buzunar mai mulți bani decât în anii anteriori, mai ales dacă cumpără de la tarabe.

ADVERTISEMENT

Producătorii și țăranii au început să crească prețurile în ultima perioadă și în prezent unele legume se vând mai scump decât în marile lanțuri de magazine. În această situație se află și planta cultivată pentru tuberculii săi comestibili.

Conform observatornews.ro, clienții care vor cartofi noi de la piață trebuie să plătească între 15 lei și 20 de lei pentru un kilogram, în timp ce în supermarket prețurile sunt mult mai mici. Mai exact, este vorba de aproximativ 9 lei.

ADVERTISEMENT

„Costurile sunt foarte mari, după cum vedeţi avem tunurile de căldură care merg pe motorină şi consumă foarte, foarte mult. Nu mai vorbim de seminţe, nu mai vorbim de apă.

Pompele merg pe curent, curentul fiind foarte scump”, a spus un producător, mai arată sursa menționată anterior, asta pentru că încălzirea solariilor și însămânțarea a costat de două ori mai mult decât anul precedent.

ADVERTISEMENT

Lucrurile sunt similare și pentru urzicile care au ieșit recent pe piață. La tarabe se găsesc cu 40 lei punga, iar în magazine sunt 10 lei. Un kilogram de ceapă costă 7 lei la tarabă și 2 lei în toate supermarketurile din țară.

La ce preț vor fi cumpărați cartofii noi

Fermierii spun și la preț vor fi cumpărați cartofii noi care urmează să ajungă pe piețele din România peste 3 săptămâni. Se pare că un kilogram din aceste legume se va încadra în jurul sumei de 15 lei în supermarket.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, la vânzătorii en-gros, prețul lor este de aproape 30 de lei, ceea ce înseamnă că pe tarabă ar putea ajunge la 25 – 30 de lei. S-a ajuns în această situație în ciuda faptului că producția de cartofi este una destul de mare.

Spre exemplu, comuna Călăraşi din județul Dolj produce peste 300 de tone de cartofi. Conform adevarul.ro, peste 150 de fermieri fac parte din cooperativa înființată în 2021, legumele urmând să fie exportate și în afara granițelor țării, în Polonia.

ADVERTISEMENT
Tags: