News

Parizerul, deja un produs de lux. Scumpiri astronomice la mezeluri vara aceasta

Parizerul, pe lista „delicateselor” din cauza prețului. Mezelurile preferate ale românilor devin produse de care nu se pot atinge.
03.06.2023 | 15:50
Parizerul deja un produs de lux Scumpiri astronomice la mezeluri vara aceasta
Parizerul și mezelurile costă prea mult pentru majoritatea românilor / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Parizerul, nelipsit pe mesele românilor, a devenit deja un aliment de lux. Avalanșa scumpirilor la mezeluri, și nu numai, continuă și în această vară. Producătorii și vânzătorii invocă creșterea generală a prețurilor, a energiei și materiilor prime. La mijloc, se află consumatorul care trebuie să scoată de fiecare dată tot mai mulți bani din buzunare pentru a avea ce pune pe masă.

Parizerul și mezelurile devin produs de lux

Parizerul este preferatul românilor în categoria mezelurilor. Numai că tăvălugul scumpirilor a făcut și continuă să facă din aproape orice aliment un produs inaccesibil pentru mulți români. Vremea mezelurilor ieftine a trecut de mult. Parizerul, salamurile, în general mezelurile altădată accesibile pentru buzunarul oricui s-au aliniat acum la scumpirile generale.

ADVERTISEMENT

La ora actuală practic nu mai există aproape deloc mezeluri care să coboare sub 30-35 de lei kilogramul. Asta în cazul mezelurilor mai puțin „pretențioase”. Până și popularul salam Victoria depășește acum 40 de lei kilogramul, ba chiar și mai mult, în funcție de sortiment.

În ce privește parizerul, prețurile au sărit de 30 de lei kilogramul. În funcție de sortiment, producător și vânzător, parizerul se vinde și cu 48 de lei pe kilogram. Și asta nu e totul, pentru că în unele cazuri „suta de grame de parizer”, cum se cerea altădată, poate ajunge și la un preț de sapte lei.

ADVERTISEMENT

Prețuri record la carnea de porc pentru mezeluriparize

Producătorii de mezeluri dau vina pe prețurile de producție care sunt din ce în ce mai mari. Marii actori din sector spun că prețul materiei prime (în general carne de porc de lucru)  a crescut la peste 15 lei pe kilogram, dublu față de anul trecut. Producătorii spun că prețul cărnii de porc a atins recorduri, pe fondul unei scăderi a efectivelor în România dar și în Europa, afectate de pesta porcină africană.

Inflație alimentară în toată Uniunea Europeană

Toate acestea pe fondul inflației alimentare, care s-a instalat în Uniunea Europeană, afectând portofelele a milioane de consumatori. În decembrie 2022, prețurile au crescut, în general, cu 10,4% în Uniunea Europeană față de cele douăsprezece luni precedente. Potrivit Eurostat, produsele alimentare au fost deosebit de afectate, inflația crescând cu 18,2% în aceeași perioadă.

ADVERTISEMENT

Dintre cele șase produse din coșul selectat, zahărul este cel care a înregistrat cea mai mare creștere de preț într-un an, cu o creștere medie de 56,6% în UE. Aceasta a fost chiar de 105,5% în Estonia, 98,9% în Republica Cehă și 87,4% în Polonia.

Motivele au fost condițiile meteorologice nefavorabile pentru principalele țări producătoare (Brazilia, India și China), precum și o industrie care a fost puternic afectată de creșterea bruscă a costurilor de producție și a prețurilor la energie. Suedia și Danemarca au fost relativ scutite, cu creșteri de 4,3% și, respectiv, 7%. Franța se situează, de asemenea, sub media europeană, cu o creștere de 23,2%.

ADVERTISEMENT

Fructele, pe de altă parte, au fost mai puțin afectate, cu o creștere medie de 8,1% în UE. Cu toate acestea, Ungaria a înregistrat o creștere de 30,9% față de decembrie 2021, în timp ce Eurostat a înregistrat o creștere de 6,5% pentru Franța.

Prețurile la cafea, ceai și cacao au crescut cu mai puțin decât inflația generală a alimentelor (15,6% față de 18,2% pentru toate produsele alimentare). Creșterea pentru aceste trei produse a fost de 13,4% în Franța, față de doar 3,7% în Irlanda. Lituania a înregistrat o creștere de 35,8%.

Ungaria, țara cea mai afectată

În Uniunea Europeană, Ungaria este țara cea mai afectată de această inflație alimentară, cu 49,6% într-un an. Între decembrie 2021 și decembrie 2022, prețurile au urcat vertiginos cu 70,9% pentru paste și cușcuș, cu 65,4% pentru pâine și cereale și cu 73,2% pentru lapte, brânză și ouă.

În schimb, Luxemburg a înregistrat o creștere de 11,1% (cu 38,5 puncte procentuale mai puțin decât Ungaria), devenind statul membru cu cea mai mică inflație în această perioadă. Irlanda este, de asemenea, una dintre țările care a fost oarecum ferită de această creștere a prețurilor bunurilor de uz curent (12,1%). În această țară s-a înregistrat o creștere de 7,9% pentru fructe, 29,9% pentru zahăr și 12,2% pentru pâine și cereale.

 

ADVERTISEMENT