Nicolae Ceaușescu rămâne, vrem, nu vrem, un nume important în istoria României și la 30 de ani după moartea sa. Unii îl urăsc și astăzi, alții îl regretă, noile generații născute după 1989 nu-l cunosc decât din poveștile bunicilor sau părinților. Cu bune, destule, cu rele, și mai… destule, Nicolae Ceaușescu rămâne o figură marcantă, o personalitate complexă, care ar trebui cunoscută de toți românii.
S-au scris tone de cărți despre Nicolae Ceaușescu. Și înainte, mai ales înainte, dar și după 1989, anul de cotitură în istoria modernă a României, anul execuției sale sumare, după un jalnic simulacru de proces, în fața unui zid dintr-o cazarmă din Târgoviște. „Monumentala” carte „Omagiu lui Ceaușescu” se vinde și acum pe diferite site-uri, prețurile cerute variind foarte mult, de la 150 la… 4.200 de lei! O fi având omu’, nu?, vreo dedicație cu semnătura originală a „celui mai iubit fiu al poporului român”…
Dar cum cititul a devenit o corvoadă pentru majoritatea locuitorilor liberi, dar foarte ocupați ai României capitaliste, nu este mai atractiv, mai interesant, mai ușor de „citit” un DVD cu viața lui Nicolae Ceaușescu? De fapt cu autobiografia lui Nicolae Ceaușescu. Pentru că așa se numește filmul de pe dvd: „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu”. Și se vinde pe Amazon cu 22,87 dolari SUA. Adică 97 de lei. Și 5 bani…
Ce este „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu”? Wikipedia ni-l descrie ca „un film documentar cu caracter biografic de Andrei Ujică din 2010, ce narează viața fostului președinte al României și aspecte ale vieții sale de familie, folosind documente de arhivă, unele cunoscute iar altele inedite. Este filmul cu care regizorul încheie trilogia dedicată sfârșitului comunismului în România (Videogramele unei revoluții, Cantitate necunoscută)”.
„Decupat” din peste 1.000 de ore de imagini din Arhiva Naţională de Filme şi din arhiva Televiziunii Române, „Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” aduce pe ecrane 25 de ani din viaţa președintelui din „Epoca de Aur”, de la instalarea sa la putere, ca prim-secretar al PCR, în martie 1965, până la prăbuşirea din decembrie 1989, când nu mai știe nici el câte funcții avea, de la președintele Republicii Socialiste România și comandantul suprem al Armatei Române la președintele Marii Adunări Naționale, dar și al Uniunii Femeilor Democrate din România.
Lipsit de orice fel de comentariu, filmul regizat de Andrei Ujică (67 de ani, emigrat în Germania în 1981) este o dovadă a grandorii la care a dus propaganda sistemului comunist viața și „activitatea de o valoare inestimabilă” a „cârmaciului înțelept”, „strategului vizionar”, „ctitorului de geniu”, „eroului între eroii neamului”, în măreața „Epocă de Aur”. Premiera în cinematografele din România a fost pe 29 octombrie 2010. Vezi mai jos un super-trailer inedit, „marca” Radu Jude, din 2010.
„Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” a fost selecționat la festivalurile de la Cannes, München, Londra, Melbourne și Toronto. În 2010 a câștigat premiul pentru cel mai bun documentar est-european la ediţia 14 a Festivalului Internaţional de Film Documentar de la Jihlava, Cehia, iar în 2011 a primit premiul secţiunii „Spotlight” (secţiune dedicată filmelor propuse pentru promovare în SUA) la festivalul „Cinema Eye Honors” de la New York, SUA.
– Durata versiunii originare: 180 de minute;
– Premiera în România: joi 28 octombrie 2010, ora 18:30, Sala Palatului, București;
– Alb/negru și color;
– Scenariul și regia: Andrei Ujică;
– Montaj și design sunet: Dana Bunescu;
– Cercetare arhivă: Titus Muntean;
– Consultant vizual: Vivi Dragan Vasile;
– Colorist: Roberta Raduca;
– Producător: Velvet Moraru;
– Cu: Nicolae Ceaușescu, Elena Ceaușescu, Kim Jong Il, Mao Zedong, Richard Nixon, Jimmy Carter, Imelda Marcos, Charles de Gaulle, etc.;
– Studio: ICON production © 2010.