Laptopul sau calculatorul sunt dispozitive de care astăzi avem nevoie. Puțini români sunt cei care nu dispun de ele și care, astfel, evită un consum în plus de energie electrică.
Laptopul și calculatorul sunt ambele solicitante în ceea ce privește consumul de curent. Componentele lor și vechimea, în special, contribuie la acest proces, informează despre-energie.ro
Totuși, potrivit specialiștilor, un desktop consumă mai multă energie electrică. Asta deoarece, spre deosebire de laptop dispune de monitor, unitate, boxe, imprimantă, tastatură, mouse sau sursă de alimentare.
De altfel, calculatorul consumă și mai mult curent atunci se utilizează în mod activ, adică pe el rulează programe sau chiar și atunci când este pe modul ”sleep”, dar este băgat în priză.
S-a ajuns la concluzia că un desktop poate ajunge și la 700-1000 de wați. Laptopurile, în schimb, s-au conceput în ideea nu doar de a ocupa mai puțin spațiu, ci și de a fi eficiente în nevoia de curent electric.
De asemenea, fie că este vorba despre calculator sau laptop, s-a mai descoperit că jocurile pot consuma până la 1400 de kwh pe an, față de vizionatul filmelor sau o simplă navigare pe internet.
Energia consumată de calculator sau laptop se poate afla cu ajutorul unei prize speciale. Mai exact, una cu contor digital, care într-o oră îți arată numărul de kwh.
Chiar dacă nu poți evita consumul de curent electric în totalitate atunci când folosești un laptop sau un calculator, îl poți totuși reduce. Iată cum: