Life

Cât curent consumă laptopul şi calculatorul. Care este, de fapt, mai economic

V-ați întrebat vreodată cât curent consumă laptopul sau calculatorul? Iată care dintre aceste dispozitive este mai economic.
15.11.2022 | 14:37
Cat curent consuma laptopul si calculatorul Care este de fapt mai economic
Care dintre cele două dispozitive consumă mai multă energie. Sursa foto: World-IT
ADVERTISEMENT

Laptopul sau calculatorul sunt dispozitive de care astăzi avem nevoie. Puțini români sunt cei care nu dispun de ele și care, astfel, evită un consum în plus de energie electrică.

Cât curent consumă laptopul și calculatorul și care dintre ele este mai economic

Laptopul și calculatorul sunt ambele solicitante în ceea ce privește consumul de curent. Componentele lor și vechimea, în special, contribuie la acest proces, informează despre-energie.ro

ADVERTISEMENT

Totuși, potrivit specialiștilor, un desktop consumă mai multă energie electrică. Asta deoarece, spre deosebire de laptop dispune de monitor, unitate, boxe, imprimantă, tastatură, mouse sau sursă de alimentare.

De altfel, calculatorul consumă și mai mult curent atunci se utilizează în mod activ, adică pe el rulează programe sau chiar și atunci când este pe modul ”sleep”, dar este băgat în priză.

ADVERTISEMENT

S-a ajuns la concluzia că un desktop poate ajunge și la 700-1000 de wați. Laptopurile, în schimb, s-au conceput în ideea nu doar de a ocupa mai puțin spațiu, ci și de a fi eficiente în nevoia de curent electric.

De asemenea, fie că este vorba despre calculator sau laptop, s-a mai descoperit că jocurile pot consuma până la 1400 de kwh pe an, față de vizionatul filmelor sau o simplă navigare pe internet.

ADVERTISEMENT

Cum afli cât consumă calculatorul sau laptopul tău

Energia consumată de calculator sau laptop se poate afla cu ajutorul unei prize speciale. Mai exact, una cu contor digital, care într-o oră îți arată numărul de kwh.

Cum să consumi mai puțină energie de la calculator sau laptop

Chiar dacă nu poți evita consumul de curent electric în totalitate atunci când folosești un laptop sau un calculator, îl poți totuși reduce. Iată cum:

ADVERTISEMENT
  • Oprește monitorul atunci când nu mai folosești niciunul dintre cele două dispozitive,
  • Închide calculatorul sau laptopul atunci când nu le mai folosești pentru mai mult de 30 de minute,
  • Scoateți ambele dispozitive din priză când terminați ceea ce aveți de făcut și astfel nu mai aveți nevoie de ele,
  • Înlocuiește piesele vechi cu unele noi, atunci când vezi că un laptop sau un calculator nu mai funcționează bine.
ADVERTISEMENT