News

Cât ne costă pensiile speciale ale parlamentarilor! Sute de milioane plătite foștilor demnitari

16.02.2021 | 14:10
Cat ne costa pensiile speciale ale parlamentarilor Sute de milioane platite fostilor demnitari
Pensiile speciale pentru parlamentari au fost eliminate. Camera Deputaţilor a votat proiectul de lege Sursa foto - ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cu exactitate cât anume ne costă pensiile speciale ale parlamentarilor! Vorbim despre o sumă impresionantă, o sumă care a generat comentarii numeroase. Astfel, bugetul țării este văduvit anual din 2015, de când au fost votate aceste pensii, de bani serioși pentru plata unor categorii de pensionari.

Concret, în acest moment, în România există, atenție, nu mai puțin de 9500 de beneficiari ai pensiilor speciale. Cei aproape 10 mii de oameni primesc în fiecare lună pensii exorbitante, nu o dată calculate în funcție de ultimele luni de cotizație, luni în care erau trecute diferite sporuri și indemnizații în mod special.

ADVERTISEMENT

De altfel, conform unui anunț făcut de actualul ministru al Muncii, Raluca Turcan, pensia specială medie în țara noastră este de 9600 de lei, adică aproape o sută de milioane vechi.

Cât ne costă pensiile speciale ale parlamentarilor români

Trebuie specificat că România are 4,9 milioane de pensionari, în condițiile în care pensia medie este de 1500 de lei. Mai mult de atât, conform unor statistici oficiale, peste 2,5 milioane de oameni au ieșit la pensie cu o sumă înfiorătoare.

ADVERTISEMENT

Vorbim despre bani la limita supraviețuirii, bani care nu o dată s-au dovedit a fi insuficienți pentru un trai decent. Milioanele de pensionari care se află sub nivelul pensiei medii așteaptă o recalculare și speră la câteva zeci de lei în plus.

Sursa foto – EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Reprezentanții Ministerului Muncii au transmis că se va începe evaluarea dosarelor de pensie, etapă premergătoare recalculării pensiilor. ”Am stabilit ca, în maxim 18 luni, să fie evaluate aproximativ cele 5 milioane de dosare de pensii”, a afirmat și Turcan, precizând că recalcularea se va face după o nouă lege a pensiilor.

ADVERTISEMENT

Nu este chiar ușor de făcut lucrul acesta – pentru ca evaluarea dosarelor să aibă loc e nevoie mai întâi de crearea unei baze de date constituită pe informaţiile colectate de casele de pensii, informaţii care vor fi colectate în sistemul informatic al Casei Naţionale de Pensii pentru realizarea recalculării pensiilor şi punerii în plată a pensiilor recalculate.

În tot acest timp, cei cu pensie specială costă statul român nu mai puțin de 54 de milioane de lei pe anul în curs. Și fiecare lună care trece scoare din bugetul statului bani mulți, în timp ce nu puțini sunt pensionarii care se zbat într-o sărăcie lucie.

ADVERTISEMENT

Cine beneficiază de pensii speciale în România

În acest moment există 780 de pensionari, foști demnitari care trăiesc din pensie specială. Toți aceștia au ocupat, cel puțin pentru un mandat, un loc în Camera Deputaților sau Senatul României.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Nu sunt singurii care se bucură de acest privilegiu. Cei mai mulți dintre ei au lucrat în Justiție. Vorbim despre procurori și magistrați, câteva mii la număr care s-au pensionat în ultimii ani de zile.

De asemenea, diplomații, militarii, polițiștii și lucrătorii în aviație au și ei parte de aceste pensii speciale. Grefierii, personalul auxiliar din justiție și cei de la Curtea de Conturi intră în calculul pensiilor speciale alături de foștii demnitari.

Câți bani câștigă foștii parlamentari din pensiile speciale

Interesant este că pensiile speciale ale foștilor demnitari au crescut ca în poveștile cu Făt Frumos. Votate în 2015, acestea au cunoscut câteva dilatări serioase.

Concret, cine avea un singur mandat, în anul de debut primea 1500 de lei. Lucrurile s-au schimbat dramatic în 2021, drept pentru care același parlamentar încasează acum 4500 de lei.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Bugetul țării este ciuntit serios dacă vorbim de parlamentari cu ștate vechi de plată. Astfel, după două mandate, acesta primește în prezent 8896 de lei.

Dacă a avut 3 mandate, atunci vorbim despre 10951 de lei, bani pe care îi ia lunar fiecare fost demnitar aflat în această situație. În 2015, atunci când pensiile speciale au fost introduse, s-au votat 4400 de lei.

Cine a introdus pensiile speciale în România

Chiar PSD, contestatarul numărul 1 în această perioadă, a venit cu ideea pensiilor speciale. Reprezentanții social democraților au votat beneficiind de majoritate parlamentară în 2015 acest privilegiu.

Sursa foto – EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

În 2017, USR iniția un proiect de lege care prevedea eliminarea pensiilor speciale. S-au opus atunci PSD, dar și PNL. Câțiva ani mai târziu, în preajma alegerilor parlamentare, politicienii au făcut, din nou, mare tam tam pe seama acestor pensii.

De data aceasta, PNL a introdus un proiect de lege prin care solicita oprirea pensiilor. Parlamentarii n-au fost de acord, dar schimbarea polilor de putere a adus și o modificare de percepție. Drept pentru care, de data aceasta, în 2021, PSD este particul care solicită de zor retragerea acestui drept. Un PSD aflat acum în opoziție.

Ce spun autoritățile despre pensiile speciale

Ministrul Muncii Raluca Turcan a afirmat că pensiile speciale, în afară de cele ocupaţionale, intră în analiza instituţiei şi este căutată o formulă juridică şi mai multe variante prin care la pensiile speciale să fie asigurat principiul contributivităţii.

„Nu vorbim de bugetul pe 2021. Vorbim de 1 ianuarie 2022, când în baza acestei formule noi vom solicita un anumit plafon al bugetului. O reformă a pensiilor presupune şi asigurarea unui buget.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Pensiile speciale, cu excepţia pensiilor ocupaţionale, intră şi ele în analiza noastră, în sensul în care suntem în căutarea unei formule juridice, căutăm mai multe variante prin care şi la pensiile speciale să asigurăm un principiu de contributivitate.

Stagiul de cotizare rămâne evident, vom discuta ce va presupune acest stagiu de cotizare. Nu e un indicator pe care să poţi să îl excluzi. Nu pot să vă prezint acum formula până când nu avem varianta finală”, a declarat Raluca Turcan.

Ce a spus Curtea Constituțională despre impozitarea pensiilor speciale

Vă readucem aminte că pe data de 15 decembrie 2020, Curtea Constituţională a admis obiecţiile de neconstituţionalitate formulate de Avocatul Poporului şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%.

Sursa foto – facebook

Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi, iar actul normativ este neconstituţional în ansamblul lui. Prin urmare, Legea pentru completarea Codului Fiscal în sensul impozitării pensiilor speciale este neconstituţională şi se va reîntoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia CCR.

ADVERTISEMENT