News

Cât o să plătim la iarnă pentru încălzirea unui apartament cu două camere din București. Decizia care schimbă totul

Primarul general al Bucureștiului a anunțat ce se întâmplă cu prețul gigacaloriei în această iarnă. Cât îi va costa pe bucureșteni căldura din case
19.10.2023 | 07:22
Cat o sa platim la iarna pentru incalzirea unui apartament cu doua camere din Bucuresti Decizia care schimba totul
Prețul plătit de populație pentru o gigacalorie rămâne neschimbat Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei
ADVERTISEMENT

Nicușor Dan a anunțat că gigacaloria va rămâne la același preț în sezonul de încălzire 2023-2024. Prețul este neschimbat față de iarna trecută, astfel că bucureștenii vor plăti 346 de lei pentru o gigacalorie.

Cât o să plătim la iarnă pentru încălzire

Acesta este tariful plafonat, cel real fiind de circa 1.000 de lei, primăria generală suportând diferența prin intermediul subvenționării. Potrivit edilului, acest lucru este posibil datorită diminuării pierderilor din rețea.

ADVERTISEMENT

“Pierderile din rețea au scăzut în valoare absolută foarte mult, au crescut în procent, pentru că a fost o iarnă caldă şi vânzările au scăzut (…).

Pierderile noastre sunt undeva la 20-25% iarna, undeva la 60-70% vara, pentru că este consumul mic și apa cu presiune mică merge prin aceleași găuri şi are timp să se scurgă şi din cauză că ponderea lunilor calde a fost mai mare, atunci şi vânzarea a fost mai mică şi procentul a fost mai mare, dar în valoare absolută pierderile au fost mult mai mici şi indicatorul care este cel mai corect este câtă apă de adaos bagi, adică câtă apă pierzi şi tendinţa de scădere este clară”, a spus Nicuşor Dan, miercuri.

ADVERTISEMENT

De asemenea, primarul general a anunțat că va fi închis în acest an șantierul din zona Apusului pe Programul Operațional Infrastructură Mare.

“Este una dintre condiţiile pentru a trece cu finanţarea în anul viitor, în rest o să deschidem 12 şi ele cu totul sunt 25, aceste 12 se vor termina într-un an şi jumătate, în doi”, a adăugat Nicuşor Dan, citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor în termoficare, pentru încălzirea unei camere se consumă, în medie, o gigacalorie. Asta înseamnă că, pentru o garsonieră, prețul căldurii va ajunge la circa 350 de lei, pentru un apartament cu două camere la aproximativ 700 de lei, iar pentru trei camere la circa 1.000 de lei.

Bucureștiul nu este însă orașul unde locuitorii plătesc cel mai mare preț pentru o gigacalorie. La Craiova, prețul pe care îl plătește populația pentru o gigacalorie este de 499 de lei, iar la Constanța de 450 de lei.

ADVERTISEMENT

La polul opus, mai puțin plătesc locuitorii din Cluj, care se încălzesc la un preț de 278 de lei pentru o gigacalorie sau cei din Bacău pentru care gigacaloria a costat în sezonul trecut de încălzire 191 de lei.

ADVERTISEMENT