Life

Cât timp să fierbi apa potabilă pentru a deveni pură. Detaliul pe care puțini îl știu

Tu știi cât timp să fierbi apa potabilă pentru a deveni pură? Există câteva detalii pe care trebuie să le cunoști neapărat.
17.07.2023 | 10:09
Cat timp sa fierbi apa potabila pentru a deveni pura Detaliul pe care putini il stiu
Cât timp să fierbi apa potabilă pentru a deveni pură. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Te-ai întrebat vreodată cât timp trebuie să fierbi apa pentru ca aceasta să devină pură? Multe persoane care vor să facă economie apelează la acest truc. Totuși, sunt câteva detalii interesante care trebuie cunoscute înainte.

Cât de periculoasă poate fi apa contaminată

După cum probabil știi deja, apa contaminată poate genera mari probleme de sănătate. În cele mai rele cazuri, o persoană se poate confrunta cu diaree, dar și cu alte boli infecțioase. Tocmai din acest motiv, este necesar ca apa să fie sterilizată.

ADVERTISEMENT

Când să fierbi apa potabilă? În momentul în care apa nu e limpede, atunci cu siguranță nu trebuie consumată. Există riscul de contaminare cu bacterii, paraziți, dar și alți agenți patogeni. Toate acestea îți pot afecta în mare parte sănătate.

Sunt cazuri în care poți lua holera, hepatită, amibiaza, giardioza, ascaridioza și chiar și leptospiroza, a relatat TuaSaude. Și totuși cât timp să fierbi apa pentru a fi sigur că aceasta a fost purificată în totalitate și nu mai e periculoasă?

ADVERTISEMENT

Cât timp să fierbi apa potabilă pentru a deveni pură

Specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spun apa trebuie fiartă între 1 și 3 minute. Acest timp se calculează de la momentul în care se formează bulele la punctul de fierbere. Iar dacă apa nu face bule, atunci nu s-a fiert cum trebuie.

Trebuie menționat faptul că bulele sunt produse de temperatura ridicată. Drept urmare, atunci când fierbi apa potabilă asigură-te că urmărești acest detaliu, iar mai apoi așteaptă cele trei minute, recomandate de specialiști.

ADVERTISEMENT

Iar același lucru este valabil și în cazul în care te afli în natură. Dacă ești la munte și vrei să consumi apă acolo, verific-o să nu fie tulbure. Mai apoi, asigură-te că o fierbi și pe aceasta dacă observi nereguli.

Specialiștii spun că în zona muntoasă însă, apa trebuie fiartă minim trei minute. Se pare că spre deosebire de cea de la robinet, aceasta are nevoie de mai mult timp până devine pură.

ADVERTISEMENT

O altă recomandare este legată de cantitatea de apă consumată. Chiar și după fierbere, ar fi bine să evităm să bem apa de pe fundul recipientului. Acolo s-ar putea depune sărurile metalice care nu ne vor face bine.

ADVERTISEMENT