News

Cât vor crește pensiile din 2023, în România. Comisia Europeană forțează mâna guvernului. ”Avem bani pentru majorări”

De la 1 ianuarie 2023, pensiile și salariile se vor majora. În acest moment, guvernul își face calculele, însă creșterile ar putea fi mai mari decât se anticipa.
01.10.2022 | 17:31
Cat vor creste pensiile din 2023 in Romania Comisia Europeana forteaza mana guvernului Avem bani pentru majorari
Pensionarii români vor primi mai mulți bani începând de la 1 ianuarie 2023 / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Salariul minim pe economie va crește de anul viitor, de la 2.550 de lei brut la 3.000 de lei. O veste și mai bună este că pensiile se vor majora cu mai mult de 10%, cât se știa până în acest moment.

Directiva Comisiei Europene trage în sus pensiile și salariile

Surse guvernamentale au precizat că măsura este luată pentru a se respecta o directivă pregătită de Comisia Europeană. Aceasta prevede că salariul minim pe economie să fie jumătate din salariul mediu pe economie, în fiecare țară europeană. Directiva a fost deja votată în Parlamentul European și urmează să fie implementată în statele membre.

ADVERTISEMENT

În cazul salariaților, creșterea va fi de 450 de lei brut, adică aproximativ 250 de lei net.

Măsura are ca impact direct și majorarea pensiilor cu mai mult de 10%, valoarea cunoscută până acum. Potrivit Antena 3, coaliția de guvernare analizează varianta cu o majorare de 11 procente.

Marius Budăi: ”Va fi o creștere de cel puțin 10%”

Marius Budăi, ministrul Muncii, a confirmat că anul viitor va exista o creștere a pensiilor cu ”cel puțin 10%”.

ADVERTISEMENT

“Important este că ne-am înţeles, în coaliţie suntem cu toţii la aceeaşi concluzie, că pensiile trebuie să crească de la 1 ianuarie 2023.

Nu voi accepta niciodată ca din funcția de ministru să fie înghețări de venituri ale cetățenilor români.

ADVERTISEMENT

Avem scenariile pe masă şi vom lua decizia în cel mai scurt timp. Va fi o creştere de cel puţin 10%”, a spus Marius Budăi, joi, la Antena 3 CNN.

Consens neașteptat în coaliție pe tema creșterilor pensiilor și ale salariilor

Primul care a anunțat creșterile de anul viitor a fost Marcel Ciolacu. Liderul PSD a declarat recent că salariul minim trebuie majorat în România având în vedere numărul mare al românilor din sistemul privat care generează aceste venituri.

ADVERTISEMENT

La vremea respectivă, premierul Nicolae Ciucă a respins această variantă, pe care a caracterizat-o ca fiind ”un populism care nu are ce căuta în comunicarea cu cetățenii”.

ADVERTISEMENT
Tags: