va Mai este puțin până când începe anul școlar 2023 – 2024, iar părinții vor plăti sume mari pentru rechizite. Prețurile sunt mai mari decât anul trecut, iar acest lucru se simte și în portofelele celor ai căror copii se întorc în băncile școlii din toamnă.
În fiecare an, înainte de începutul anului școlar, părinții cumpără rechizite pentru copii, însă prețurile acestora au crescut foarte mult, comparativ cu anul trecut. Scumpirile se resimt mai ales pentru părinții care au mai mult decât un copil.
Pentru a le putea achiziționa copiilor cele necesare pentru școală, părinții urmăresc ofertele din marile magazine, în speranța că vor găsi rechizite la reducere.
Un caiet de biologie, care anul costa 2,5 lei, este acum mai scump cu un leu. De asemenea, pentru câteva caiete dictando și de matematică, un bloc de desen, creioane, gumă de șters, un stilou, cerneală, acuarele, lipici, ghiozdan, penar și alte caiete speciale, părinții scot din buzunar cel puțin 200 de lei.
Rechizitele școlare nu sunt singurele lucruri de care copiii au nevoie. În cheltuielile părinților mai sunt incluse hainele pentru școală, precum și activitățile extracuriculare și afterschool, care nu sunt deloc ieftine.
Anul trecut, părinții plăteau 50 de lei pentru un pulover, care acum costă 55 de lei. De altfel, o cămașă costă 50 de lei, cu 5 lei mai mult decât în 2022. Scumpirile sunt valabile și pentru alte articole vestimentare. O pereche de pantaloni sau o fustă costă 55 de lei acum, notează antena3.ro.
La început de an școlar, copiii au nevoie și de încălțăminte, care nu este deloc ieftină. Dacă în 2022, părinții scoteau din buzunar 85 de lei pentru încălțări, acum sunt nevoiți să plătească 100 de lei.
Pentru activitățile sportive ale copiilor, părinții trebuie să plătească, în medie, 500 de lei. În cazul în care optează și pentru afterschool, prețul mediu este de 1.300 de lei.
În acest fel, părinții ajung să cheltuie chiar și peste 2.200 de lei pe rechizitele copiilor, pe haine și pe activitățile în care sunt implicați. Costurile sunt mult mai mari anul acesta, chiar dacă școala e gratuită.
Unii părinți fac compromisuri în acest an școlar. În loc să cumpere lucruri noi, cum ar fi un ghiozdan, aceștia le păstrează pe cele din anul precedent, care încă sunt în stare bună.