Life

Câtă pâine trebuie să mâncăm, de fapt, într-o zi. ”Am fost obișnuiți că pâinea ține de foame”

Câtă pâine trebuie să mănânci pentru a avea o dietă echilibrată. Momentul în care acest aliment devine nociv pentru organism
05.12.2023 | 06:59
Cata paine trebuie sa mancam de fapt intro zi Am fost obisnuiti ca painea tine de foame
Câtă pâine trebuie să consumi într-o zi pentru o dietă echilibrată Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Pâinea este unul dintre alimentele cele mai des întâlnite de pe masa românilor. Aproape că nu este mâncare pe care să nu o consumăm alături de o felie de pâine. Deși este extrem de gustoasă și sățioasă, pâinea trebuie consumată în anumite cantități.

Câtă pâine trebuie să mănânci pentru o dietă echilibrată

Pâinea este unul dintre alimentele de bază ale alimentației românilor. Încă de la o vârstă fragedă, ne este implementată ideea că orice consumăm cu pâine ține mai mult de foamne.

ADVERTISEMENT

Însă, între poftă și necesitate există o linie foarte subțire. Tocmai de aceea, este important să știm câtă pâine trebuie să consumăm. Asta se determină în funcție de vârstă, sex, greutate, activitate fizică și stare de sănătate.

Dr. Doru Negru, medic primar în Diabet zaharat a vorbit despre consumul de pâine, dar și despre cantitatea recomandată pentru o singură zi. Acesta a subliniat importanța unui meniu echilibrat, din care nu trebuie să lipseasă pâinea, dar să fie prezentă în cantități moderate.

ADVERTISEMENT

De asemenea, specialistul a recomandat consumul a 150 de grame de pâine în cazul persoanelor care au câteva kilograme în plus. Cantitatea maximă recomandată pentru un stil de viață sănătos este de 200 de grame pe zi.

Cantitatea de pâine consumată într-o singură zi diferă de la persoană la persoană. Aceasta se stabiliește în funcție de anumiți factori, precum nevoie calorice sau efortul fizic depus. Cu cât o persoană este mai activă, cu atât consumul de pâine va fi mai mare pentru ea.

ADVERTISEMENT

Cum știm că am ales cel mai bun tip de pâine

Pentru multe persoane, pâinea este o adevărată sursă de energie. Datorită aportului de fibre, minerale și vitamina B, acest produs pe bază de cereale poate fi un adevărat ”combustibil” pentru persoanele active.

Pâinea are numeroase beneficii pentru organism și este unul dintre alimentele care ajută la reglarea metabolismului și a sistemului nervos. Vitamina B din compoziția sa, dar și mineralele și fierul sunt esențiale pentru a menține un nivel optim de oxigen în sânge.

ADVERTISEMENT

De asemenea, fibrele alimentare din pâine sunt benefice pentru sănătatea intestinelor. Consumată în cantitatea potrivită, pâinea poate fi un real ajutor pentru sănătatea organismului uman.

Una dintre cele mai des întâlnite întrebări atunci când vine vorba de consumul de pâine este cea legată de calitatea și de tipul ei. Pe piață există fel de fel de pâine, de la cea integrală, cu semințe, cu cartofi sau cea cu albă, clasică.Specialiștii recomandă pâinea integrală, tot ea fiind cea care conține cea mai mare cantitate de nutrienți.

ADVERTISEMENT
Tags: