News

Câte fonduri europene a avut pe mână Dan Barna! Firma vicepremierului, contracte de zeci de milioane de euro

12.05.2021 | 18:50
Cate fonduri europene a avut pe mana Dan Barna Firma vicepremierului contracte de zeci de milioane de euro
Dan Barna a lucrat cu fonduri europene. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune câte fonduri europene a avut pe mână Dan Barna, președintele USR/Plus reclamat la DNA. Acesta a transmis că, deocamdată, nu are nicio informaţie oficială de la DLAF privind implicarea sa în vreo notă de constatare care să fie trimisă la Direcția Națională Anticorupție.

Mai mult de atât, Dan Barna a explicat că nu deține nici măcar o informaţie despre existenţa vreunei fapte care să îi fie imputată de către DLAF sau de vreo altă instituţie a statului.

ADVERTISEMENT

Interesant este că, în cazul în care DNA va începe urmărirea penală în ceea ce îl priveşte, acesta a precizat că se va retrage din funcţiile pe care le deține.

Câte fonduri europene a avut pe mână vicepremierul Dan Barna!

Intrat puternic în politică în 2016, culmea, din postura de tehnocrat, Dan Barna a lucrat și în Ministerul Tineretului și Sporturilor, pe vremea lui Crin Antonescu. Mai exact, trei ani de zile a mers la birou la MTS, între 1996 și 1999.

ADVERTISEMENT

După o pauză serioasă de la contrele politice, Barna a fost cooptat de Dacian Cioloș în guvernul tehnocrat învestit după tragedia de la Colectiv.

Sursa foto – EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

A fost adus tocmai ca expert în accesarea fondurilor europene și a lucrat la Ministerul Fondurilor Europene, for condus pe atunci de Cristian Ghinea.

ADVERTISEMENT

La alegerile parlamentare din decembrie 2016, Dan Barna a dat lovitura și a fost ales deputat USR de Sibiu, orașul unde s-a născut și care l-a oferit lumii politice și pe Klaus Iohannis.

Cum a ajuns Dan Barna șef peste USR-ul lui Nicușor Dan

Câteva luni mai târziu, Barna a intrat în competiție pentru a prelua șefia USR. Partidul era scindat, pe de o parte fiind tabăra actualului primar al Capitalei, Nicușor Dan, pe de alta cea condusă de el și Ghinea.

ADVERTISEMENT

Nu a mai durat mult până când Nicușor Dan și-a dat demisia din partid, iar Dan Barna a fost ales președintele USR. Concret, lanțul iubirii s-a rupt tocmai pe tema poziționării partidului față de „familia tradițională” și referendumul din 2018.

Sursa foto – EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Atunci românii au fost chemați să aleagă dacă vor să fie scris în Constituție că o căsătorie presupune reuniunea dintre „un bărbat și o femeie”, nu „între soți”, așa cum este stipulat în prezent.

Barna și Ghinea n-au vrut sub nicio formă ca USR să susțină referendumul și de aici scandalul, unul la finalul căruia cei doi au ieșit pe plus.

Dan Barna, candidatul USR/Plus la alegerile prezindețiale

Culmea, ascensiunea politică a lui Dan Barna nu s-a oprit aici. În 2019, acesta a fost desemnat candidatul Alianței USR-PLUS la președinție. A fost o decizie primită cu bine de toți, dar care a avut darul să tulbure din nou apele.

Mai ales că Barna și-a pierdut încet, dar sigur din sprijin. Lumea a strâmbat din nas la campania electorală pe care a dus-o, l-a acuzat că nu a intrat în contre cu Iohannis și aproape a pierdut șefia formațiunii. S-a redresat la fix fiind reales președinte al USR în urma unui vot online.

Sursa foto – EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Conform cv-ului, Dan Barna a mai lucrat pentru Transparency International la crearea Centrului de Consiliere Anticorupție pentru Cetățeni, organizația Salvați Copiii sau pentru Delegația Comisiei Europene la București, unde a coordonat campaniile de informare privind Fondul Europa.

Când a început să lucreze cu fondurile europene

Dan Barna și-a făcut un nume în consultanța și training-urile pentru accesarea și gestionarea fondurilor europene. Mai ales că, firma pe care o deținea încă din 2007, Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG era un jucător important pe piață.

Compania a fost înființată alături de Ana Laura Buzatu, George Horia Ion Ionescu și Dragoș Jaliu. Doi ani mai târziu, la masa șefilor au rămas doar Barna și Jaliu. Din 2016, Dan Barna a ieșit și el din companie și s-a instalat ca secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

De remarcat că atât timp cât a lucrat la privat, Barna a avut multe contacte cu statul chiar în proiecte pe fonduri europene.

De altfel, firma lui a semnat un contract cu Ministerul Dezvoltării condus atunci de Elena Udrea, dar și cu Ministerul de Interne, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Justiției sau cu Prefectura Constanța și Consiliul Județean Ialomița.

Zeci de milioane de euro, fonduri gestionate de Dan Barna

La o simplă verificare a Sistemului Electronic de Achiziții Publice se poate observa că aceste contracte bifate de compania lui Dan Barna au avut o valoare de aproape 6,2 milioane de lei cu tot cu TVA.

De altfel, jurnaliștii de la RISE Project au scris că, din 2007 până în prezent, firma lui Dan Barna a fost parteneră în 20 de proiecte pe fonduri europene, cu instituții publice sau fundații. Valoarea totală a proiectelor europene se ridică la peste 166 de milioane de lei, adică peste 35 de milioane de euro.

Sursa foto – EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Ziariștii au notat că Dan Barna și firma lui au canalizat banii europeni către firme beneficiare unde lucrau prieteni de-ai lui Barna sau chiar sora acestuia, Gabriela Popa. Mai mult de atât, într-unele dintre aceste proiecte au avut loc achiziții supraevaluate sau angajări făcute de formă, conform site-ului anterior menționat.

ADVERTISEMENT
Tags: