Life

Câte ore e bine să dormi, de fapt, pe noapte. Mulți nu știu

Ce boli riști să dezvolți dacă nu te odihnești sufiecient și ai un somn haotic în fiecare noapte. Specialiștii trag un semnal de alarmă
03.01.2024 | 18:21
Cate ore e bine sa dormi de fapt pe noapte Multi nu stiu
Ce înseamnă să ai o rutină de somn de la care să nu te abați niciodată. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Cu toții știm cât de important este somnul pentru organism. Nu doar dietele și mișcarea ajută la menținerea unui organism sănătos, ci și odihna. Însă, există anumite momente în care somnul riscă să nu mai fie atât de benefic. Tocmai de aceea, specialiștii au abordat, de-a lungul timpului, subiectul legat de orele recomandate de somn.

Ce înseamnă să îți formezi o rutină de somn

Fără doar și poate, ritmul alert de viață pe care îl trăim cu toții ajunge să ne impacteze mai mult decât ne-am fi imaginat. Cel mai afectat de rutină este somnul care, de cele mai multe ori, ajunge să fie unul haotic.

ADVERTISEMENT

Foarte multe persoane se confruntă cu un somn agitat. Deși poate părea ceva superficial, specialiștii trag un semnal de alarmă. Potrivit unui studiu publicat în revista Neurology, somnul agitat duce la creșterea riscului dezvoltării unor boli grave.

Cea mai severă afecțiune cauzată de un somn agitat și haotic este demența. La această concluzie au ajung cercetătorii din America după ce au interpretat datele unui studiu. Potrivit lor, persoanele care au un somn haotic au cu 53% mai multe șanse să dezvolte demență, comparativ cu cele care au un somn liniștit.

ADVERTISEMENT

Pentru multe persoane, un somn liniștit este foarte greu de atins. De cele mai multe ori, acesta depinde de rutina de seară pe care și-a format-o fiecare individ. Tocmai de aceea, se recomandă stabilirea unei ore fixe de culcare și de trezire.

Câte ore este recomandat să te odihnești pe noapte

Potrivit cercetătorilor din Australia, cel mai recomandat este un somn de maxim nouă ore pe noapte. De asemenea, aceștia au mai precizat că nu cantitatea de somn este importantă, ci regulatitatea lui.

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, un somn de șapte sau nouă ore într-o noapte nu compensează alte trei nopți cu un somn haotic. Tocmai de aceea, pentru a sta cât mai departe de riscul de a dezvolta demență, este importantă rutina și regulitatea somnului.

Indicele de regularitate a somnului a fost și el stabilit în urma unui studiu care s-a întins pe 7 ani. În toată această perioadă, un eșantion de peste 88 de mii de persoane au fost monitorizate constant. Cu toții au purtat la mână un dispozitiv, timp de o săptămână, prin care le era înregistrat ciclul de somn.

ADVERTISEMENT

În urma studiului, cercetătorii au ajuns la concluzia că somnul neregulat și haotic duce la demență. Au demonstrat asta cele peste 400 de persoane care au dezvoltat această boală în urma studiului.

Având în vedere aceste concluzii, cercetătorii recomandă tuturor să fie mult mai atenți în ceea ce privește rutina de somn. Niciodată să nu neglijeze odihna și nici cele 7-9 ore de somn pe noapte.

ADVERTISEMENT
Tags: