Life

Câte ore trebuie să dormi, de fapt, în funcție de vârsta ta. Mulți români nu sunt atenți la acest detaliu. Poate face diferența între o viață sănătoasă și una plină de vizite la spital

De câte ore de somn are nevoie organismul tău, în fiecare zi. Specialiștii au stabilit un interval orar în funcție de vârsta pe care o ai.
02.04.2024 | 14:40
Cate ore trebuie sa dormi de fapt in functie de varsta ta Multi romani nu sunt atenti la acest detaliu Poate face diferenta intre o viata sanatoasa si una plina de vizite la spital
Câte ore trebuie să dormi în fiecare seară, în funcție de vârsta pe care o ai. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Somnul este unul dintre elementele esențiale pentru o viață echilibrată și un organism sănătos. Odihna este la fel de importantă precum orice altă activitate pe care o facem pentru corpul nostru. Între a ne odihni și a dormi există o diferență, iar românii nu sunt atenți la un detaliul foarte important în ceea ce privește rutina de somn.

Somnul este un element vital pentru sănătatea organismului

Un organism sănătos înseamnă un organism odihnit. Rutina de odihnă este esențială, somnul fiind acea perioadă în care corpul se reface și își reîncarcă bateriile. Din cauza ritmului de viață alert, se întâmplă ca multe persoane să pună odihna pe ultimul loc.

ADVERTISEMENT

Orele de somn sunt foarte importante, mai ales dacă, pe timpul zilei, avem de îndeplinit sarcini solicitante. Este foarte important să nu privăm organismul de odihnă și să îi oferim un somn de calitate, nu doar ore petrecute în pat.

Subiectul legat de orele de somn a fost mereu un intens dezbătut. De-a lungul timpului, specialiștii au făcut mai multe studii și au ajuns la câteva concluzii pe care fiecare persoană ar trebui să le cunoască.

ADVERTISEMENT

Cei care s-au întrebat câte ore trebuie să doarmă în fiecare seară, trebuie să știe că răspunsul nu este deloc unul simplu. Acest interval alocat odihnei poate să difere în funcție de nevoia și de organismul fiecăruia.

Atunci când vine vorba de numărul de ore alocat somnului, specialiștii au evitat să ofere o cifră concretă. În schimb, au oferit anumite intervale. În plus, se presupune că fiecare persoană își cunoaște cel mai bine propriul corp și știe care sunt nevoile de odihnă ale acestuia.

ADVERTISEMENT

Cum îți dai seama de câte ore de somn are nevoie organismul tău

Fiecare persoană se poate ghida după un anumit interval, în funcție de vârsta pe care o are. Cele mai multe ore trebuie să le doarmă bebelușii între 0 și 3 luni. Aceștia au nevoie de la 14 până la 17 ore de somn. Recomandările continuă astfel:

–       Bebeluși 4-11 luni: 12-15 ore
–       Copii 1-2 ani: 11-14 ore
–       Copii 3-5 ani: 10-13 ore
–       Copii 6-13 ani: 9-11 ore
–       Adolescenți 14-17 ani: 8-10 ore
–       Adulți 18-64 ani: 7-9 ore
–       Persoane peste 65 de ani: 7-8 ore.

ADVERTISEMENT

Deși nu au oferit numărul concret de ore de somn, specialiștii au oferit câteva exemple de efecte negative cauzate de lipsa odihnei. Astfel, persoanele care își privează corpul de somn din varii motive, se pot confrunta cu o serie de afecțiuni.

Primele efecte sunt cele de scurtă durată, precum durerile de cap, amețelile și clasicele stări de oboseală. Pe termen lung, lipsa somnului poate duce la afecțiuni mult mai grave, precum obezitate, diabet sau chiar demență.

Unele studii realizate recent au arătat că există o conexiune puternică între lipsa somnului și depresie sau anxietate. Tocmai de aceea, cei care vor să aibă grijă de organismul lor, trebuie să se asigure că au o rutină corespunzătoare de odihnă.

ADVERTISEMENT
Tags: