Life

Cât de bine este să dormi pe timpul zilei, de fapt. Obiceiurile banale care îți pot afecta somnul din timpul nopții

Ce se întâmplă în organismul tău atunci când dormi în timpul zilei. Ce spun specialiștii despre această ”siestă” pe care o practică mulți români.
22.03.2024 | 09:43
Cat de bine este sa dormi pe timpul zilei de fapt Obiceiurile banale care iti pot afecta somnul din timpul noptii
Ce se întâmplă în organism atunci când dormi pe timp de zi. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Cât de bine este să dormi pe timpul zilei? Somnul și odihna sunt esențiale pentru organism. Specialiștii recomandă adulților cel puțin 7 ore de somn pe seară. Însă, cei care nu reușesc să atingă acest prag, tind să mai ”fure” câteva ore de somn și pe timp de zi. Cât de recomandat este acest obicei și ce spun specialiștii despre el.

Cât de bine este să dormi pe timpul zilei, de fapt

Somnul reprezintă unul dintre cei mai importanți pași ai rutinei de zi cu zi. Fiecare persoană trebuie să asigure organismului doza recomandată de odihnă. Însă, de cele mai multe ori, din cauza ritmului de viață alert, acest ritual de odihnă este perturbat.

ADVERTISEMENT

De-a lungul timpului, diverse studii au arătat faptul că somnul pe timp de zi poate face rău organismului. Deși cu toții avem tendința să credem că acesta este benefic pentru organism, realitatea este complet diferită.

În zilele în care alegi să dormi după amiaza, vei observa că organismul tău va fi debusolat. Cât de bine este să dormi pe timpul zilei, de fapt? Dacă ai acest obicei, organismul va simți nevoia să doarmă mai mult pe zi, pentru a se reface complet. Însă, atunci când va veni seara, îți va fi mult mai greu să adormi, ba chiar aproape imposibil.

ADVERTISEMENT

Rutina de odihnă poate fi dată peste cap de micile reprize de somn din timpul zilei. Din păcate, acest obicei nu este singurul care îți poate afecta somnul de seară. Există mai multe greșeli pe care le faci, fără să vrei și care se răsfrâng asupra odihnei de seară.

Cum îți afectezi rutina de somn de seară fără să îți dai seamă

Exercițiile sportive au creat multe controverse în acest caz. De obicei, sportul este recomandat pentru menținerea unui organism sănătos. Însă, dacă anumite exerciții sunt făcute înainte de somn, acestea ar putea da peste cap ceasul organismului.

ADVERTISEMENT

Alimentația joacă și ea un rol esențial în ceea ce privește o odihnă corespunzătoare. De obicei, alimente precum ciocolata, cafeaua sau produsele pe bază de zahăr te vor face să adormi mult mai greu.

Dacă urmezi un anumit tratament medicamentos, atunci ar trebui să știi că anumite pastile îți pot influența somnul. În astfel de cazuri, se recomandă discutarea cu medicul specialist.

ADVERTISEMENT

La polul opus, există și variante care te pot ajuta să adormi foarte repede. Cei care vor să se odihnească corespunzător și să nu piardă prea mult timp încercând să adoarmă, pot opta pentru alimente sănătoase. Studiile au arătat că avocado, iaurtul sau nucile pot fi benefice în păstrarea unui echilibru în rutina de somn.

Somnul mai poate fi stimulat și prin diverse activități pe care le poți face înainte de culcare. Dacă vrei să ai un somn liniștit și odihnitor, poți să citești o carte înainte de culcare sau poți asculta muzică menită să te relaxeze.

ADVERTISEMENT
Tags: