News

Câți bani câștigă pe lună un salvamar pe litoralul românesc în 2023. Își riscă viața pentru un salariu foarte mic

Salariile extrem de mici ale salvamarilor în România, în comparație cu colegii lor din alte țări, duc la descurajarea specialiștilor.
21.07.2023 | 07:30
Cati bani castiga pe luna un salvamar pe litoralul romanesc in 2023 Isi risca viata pentru un salariu foarte mic
Salvamarii români: Eforturi eroice, salarii dezamăgitoare. Foto: Captura Video.
ADVERTISEMENT

Meseria de salvamar se dovedește a fi o provocare majoră, întrucât viața a mii de oameni depinde de o singură persoană, mai ales în timpul concediilor de vară, când turiștii români și nu numai se preocupă mai mult de distracție decât de siguranță. Cu toate acestea, în România, salvamarii câștigă extrem de puțin.

Cât câștigă un salvamar român

Chiar dacă cererea pentru salvamari este ridicată în timpul sezonului estival, remunerația acestora în România este dezamăgitoare, determinându-i pe mulți să renunțe la acest domeniu și să se orienteze către job-uri mai bine plătite și mai sigure. Pentru a ilustra această discrepanță, să luăm în considerare cazul lui Radu, care are cel mai înalt nivel de educație în rândul salvamarilor români.

ADVERTISEMENT

După absolvirea a șase ani de facultate, licență și master la vârsta de 32 de ani, a ales să devină salvamar. Cu toate că acum are un an de experiență, salariul său lunar este de numai 660 de euro net, fiind cel mai mic din grilă. Salvamarul are un apartament, ceea ce îi permite să economisească și să aibă cheltuieli de 100 de euro lunar.

În același timp, colegul lui Radu din Germania câștigă de trei ori mai mult. Salvamarul încasează  1.800 de euro, aceasta trebuie totuși să plătească o chirie de 680 de euro, echivalentul unui salariu de salvamar în România sau Bulgaria. Aceste diferențe semnificative în nivelul salarial amplifică frustrarea salvamarilor români și îi determină să se confrunte cu provocări suplimentare.

ADVERTISEMENT

Cu toate că pasiunea pentru meseria lor îi motivează să continue, salvamarii nu pot ignora faptul că sunt subapreciați din punct de vedere financiar în comparație cu colegii lor din alte țări.

Salvamarii speră că autoritățile și angajatorii vor acorda o atenție deosebită acestei probleme, înțelegând importanța esențială a acestei profesii pentru siguranța litoralului românesc. O reevaluare a remunerației și a condițiilor de muncă ar putea fi necesară pentru a reține și motiva mai mulți salvamari talentați să-și desfășoare activitatea în această profesie vitală.

ADVERTISEMENT

Ce reguli trebuie să urmeze turiștii români

Potrivit unui comunicat publicat de Primăria stațiunii Eforie, semnalizarea plajelor se realizează conform standardelor internaționale, utilizând diverse steaguri, fiecare având un înțeles specific. Astfel, pe plajele care sunt supravegheate de salvatori acvatici, se vor găsi steaguri roșu-galbeni. În cazul în care înotul nu este recomandat, steagul roșu-galben va fi afișat împreună cu un steag galben. Pentru zonele în care condițiile nu permit accesul în apă, se va folosi steagul roșu împreună cu un alt steag roșu. În zonele destinate agrementului nautic și în care îmbăierea este interzisă, steagul va avea un model în carouri alb-negru.

De asemenea, persoanele care aleg să utilizeze plajele, ștrandurile, parcurile acvatice și porturile de agrement nautic în scopuri de agrement trebuie să respecte anumite obligații. Printre acestea, se numără respectarea semnalizărilor panourilor de avertizare și informare pentru vizitatori, precum și limita marcată de geamanduri pentru înot. Este interzis ca persoanele să intre în apă în zonele periculoase marcate și înconjurate cu balize. Pentru menținerea curățeniei, utilizatorii trebuie să aibă grijă de locul lor de ședere pe plaje, ștranduri, parcuri acvatice și porturi de agrement, precum și să protejeze mediul înconjurător”.

ADVERTISEMENT

Persoanele trebuie să acorde o atenție specială semnalului de interzicere a îmbăierii și să anunțe imediat postul de prim ajutor în caz de accident sau în cazul în care cineva se confruntă cu pericolul de înec.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas:...
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas: „Am impus sistarea de urgenţă a lucrărilor“
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot...
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot mai rău: datoria a depăşit 50% din PIB, iar deficitul e deja peste 3%
Jurnalista care s-a iubit cu Ion Ţiriac, apariţie răvăşitoare pe plajă. Este cu...
Jurnalista care s-a iubit cu Ion Ţiriac, apariţie răvăşitoare pe plajă. Este cu 31 de ani mai tânără decât miliardarul
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
BANI pentru ROMÂNI! Ajutoare financiare pentru PERSOANELE SINGURE și FAMILIILE NEVOIAȘE
BANI pentru ROMÂNI! Ajutoare financiare pentru PERSOANELE SINGURE și FAMILIILE NEVOIAȘE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Vine vara în România. Vremea se schimbă radical
Vine vara în România. Vremea se schimbă radical
Carmen Harra, anunţul care o va înfuria pe Prodanca. Ce spune de relaţiile...
Carmen Harra, anunţul care o va înfuria pe Prodanca. Ce spune de relaţiile pasagere şi a treia căsătorie
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților